Spaltist:  
Øystein Eriksen Søreide

Likegyldig og utenfor: Omstillingskraft må være jobb nummer 1

Alle verdens land må omstilles for å løse klimakrise og energimangel. Norge må i tillegg finne noe nytt å leve av. Å bygge omstillingskraft er den viktigste politiske oppgaven i vår tid – likevel gjør Norge det stadig dårligere sammenlignet med andre land.

Altinget-spaltist
Øystein Eriksen Søreide mener utviklingen til et digitalt og bærekraftig kunnskapssamfunn
på flere områder går feil vei. – Det er svært urovekkende, og det er på høy tid
at de politiske ambisjonene og tiltakene løftes til nytt nivå, mener han.
Altinget-spaltist Øystein Eriksen Søreide mener utviklingen til et digitalt og bærekraftig kunnskapssamfunn på flere områder går feil vei. – Det er svært urovekkende, og det er på høy tid at de politiske ambisjonene og tiltakene løftes til nytt nivå, mener han.Foto: Ilja C. Hendel
Øystein Eriksen Søreide

Uten en langsiktig satsing på kunnskap og teknologi, vil Norge slite med å skape verdiene og arbeidsplassene som skal finansiere fremtidens velferd. Da vil vi få større problemer enn at vi synker på den internasjonale lykkeindeksen.

Abelia gjør en årlig øvelse der vi sammenligner Norges omstillingsevne med land det er naturlig å sammenligne oss med.

Omstillingsbarometeret

Vi kaller det Omstillingsbarometeret, og 2023-utgaven lanseres i Arendal i dag. Barometeret ble utviklet for første gang i 2016. Det måler Norges evne til å omstille økonomien i en bærekraftig retning, sammenlignet med andre land. Vi benytter data fra internasjonale statistikkbanker og sammenligner Norge med 20 andre ledende økonomier.

Norge har verdens beste utgangspunkt. Vi har store økonomiske ressurser, god tilgang på ren energi og raske nettverk, en høyt utdannet og teknologiinteressert befolkning, og en forretningskultur som dyrker samarbeid og skikkelighet.

Vi er mer avhengige av petroleumssektoren i dag enn for ti år siden, og vi har et teknologinæringsliv som er mindre i omfang enn de fleste andre industrialiserte land. 

Øystein Eriksen Søreide
Administrerende direktør, Abelia

Likevel fortsetter omstillingsevnen å svekke seg. Vi er mer avhengige av petroleumssektoren i dag enn for ti år siden, og vi har et teknologinæringsliv som er mindre i omfang enn de fleste andre industrialiserte land. Dette er en utvikling vi ikke lenger har råd til.

Vi sløser bort fortrinnene våre

Norge går glipp av økonomisk vekst fordi vi ikke evner å bruke våre fortrinn. Vi har fornybar energi, men sløser med den. Vi har bedrifter og forskningsmiljøer som kan ta i bruk ny teknologi, men mangler spisskompetanse innenfor tech for å få det til. Vi har en innovativ IT-sektor, men den er altfor liten til å akselerere den nødvendige omstillingen som trengs innen våre viktigste næringer.

Når det gjelder å skape nye jobber gjennom forskning, innovasjon og entreprenørskap, gjør vi det heller ikke så bra. 

Øystein Eriksen Søreide
Administrerende direktør, Abelia

Når det gjelder å skape nye jobber gjennom forskning, innovasjon og entreprenørskap, gjør vi det heller ikke så bra. Vi har gode forutsetninger for å drive med innovasjon og entreprenørskap, men vi mangler nok tilgang til risikokapital. Vi mangler penger til å realisere gode ideer, dessuten er motivasjonen til å starte en bedrift lav i Norge. Mye kan forklares med at det er gode tider i norsk økonomi. Svak krone og høye råvarepriser bidrar til høy sysselsetting, høy etterspørsel etter kompetanse og mange trygge godt betalte jobber. Alt dette gjør det mindre attraktivt for noen i fast stilling å starte nytt selskap.

Vi mangler folk og forsker for lite

Barometeret viser at Norge har dårligere tilgang til høykompetent arbeidskraft enn land vi sammenligner oss med fordi en mindre andel av befolkningen tar og har høyere utdanning. Vi har dårligere tilgang på internasjonale talenter, og altfor få tar spesialisering innenfor teknologi-fag.

Hvordan skal vi da lykkes med omstilling?

Forskning bidrar til økt konkurransekraft, innovasjonsevne, omstilling og nye arbeidsplasser. Forskning og utvikling (FoU) er helt sentralt for å kunne utvikle ny teknologi. Det vil være en viktig brikke for å omstille norsk økonomi mot en mer bærekraftig retning. Det er derfor avgjørende at samfunnet investerer i forskning og utvikling. At det investeres nok kapital i grønn forskning og innovasjon vil være viktig for at vi skal kunne utvikle ny teknologi som muliggjør mer bærekraftig produksjon og ikke minst fremtidige jobber.

Nye forretningsområder glimrer med sitt fravær

Norge har gode forutsetninger for å oppnå omstilling og økonomisk vekst. Barometeret viser at vi har god tilgang på fornybar energi i Norge, men at vi har få insentiver når det gjelder å spare energi. Resultatene viser at vi har lavere grønne skatter og avgifter og at vi derfor har færre motivasjonsfaktorer til å vri økonomien i en grønn retning.

Norsk økonomi er i dag helt avhengig av fossil energi. Abelias omstillingsbarometer viser at Norge heller ikke er blant landene som har best forutsetninger for å få til en omstilling i bærekraftig retning. 

Øystein Eriksen Søreide
Administrerende direktør, Abelia

Norsk økonomi er i dag helt avhengig av fossil energi. Abelias omstillingsbarometer viser at Norge heller ikke er blant landene som har best forutsetninger for å få til en omstilling i bærekraftig retning. Vi har fortsatt en vei å gå for å sikre en økonomisk vekst som ikke går på bekostning av natur og miljø.

Overgangen fra en råvarebasert økonomi til et digitalt og bærekraftig kunnskapssamfunn går ikke bare sakte – utviklingen går på flere områder feil vei. Det er svært urovekkende, og det er på høy tid at de politiske ambisjonene og tiltakene løftes til nytt nivå.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00