Debatt

Tuva Moflag: Et mer rettferdig pensjonssystem

Pensjonsforliket ligger fast, og det er forbedringer – ikke omkamper – som legger rammene for arbeidet vi skal gjøre i Stortinget neste år, skriver Tuva Moflag.

Foto: Javad Parsa / NTB
Tuva Moflag
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Jeg er stolt av pensjonsreformen fra 2011. Den sikrer at Norge har et økonomisk bærekraftig pensjonssystem, selv om det blir flere eldre og færre i yrkesaktiv alder. De demografiske endringene er politiske realiteter som legger forutsetningene for all politikk, og i særlig grad i arbeidslivs- og pensjonspolitikken. Pensjonsreformen ivaretar flere behov samtidig. Vi har et stort behov for arbeidskraft, og det er mange sektorer som mangler folk. Pensjonsreformen stimulerer oss til å jobbe lenger, noe som er rimelig når befolkningen også lever lenger.

Les også

Hvis pensjonssystemet skal stå seg fremover må det være bærekraftig, både økonomisk og sosialt

Tuva Moflag
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet

I tillegg har den sterke veksten i pensjonsutbetalinger blitt dempet som følge av to hovedgrep. Levealdersjusteringen fører til at hvert årskull må jobbe om lag én måned lengre enn forrige årskull for å oppnå samme pensjonsbeholdning. Det andre grepet er at pensjoner under utbetaling reguleres årlig med snitt av lønn- og prisvekst. Evalueringen viser at pensjonsreformen virker. Vi både jobber lenger og har kontroll på pensjonskostnadene.

Hvis pensjonssystemet skal stå seg fremover må det være bærekraftig, både økonomisk og sosialt. Allerede da man ble enige om pensjonsreformen visste man at man at uføre og minstepensjonister kunne bli hengende etter andre i samfunnet. Når vi nå gjennomgår reformen følger vi opp med grep for å bedre ivareta de som sliter med å stå lenger i jobb.

Forslagene fra regjeringen handler enkelt forklart om tre ting: 

  1. Med økende levealder og forventning om å jobbe lenger, må også rettighetene til sykepenger, dagpenger og andre ytelser henge med. I dag mister man rett til sykepenger når man blir 67 år, fordi man da er garantert å kunne ta ut pensjon. Men når jeg forventes å jobbe til jeg er over 70 år er det urimelig hvis jeg ikke har samme rett til sykepenger mens jeg fortsatt skal stå i jobb. Derfor må aldersgrensene for å motta eksempelvis sykepenger, dagpenger og arbeidsavklaringspenger øke. Det betyr også at de formelle aldersgrensene for uttak og opptjening av pensjon heves tilsvarende.
  2. Minstepensjonister og uføre vil få pensjonsnivåer som blir stadig lavere sammenlignet med pensjonister som kan jobbe lenger og sånn sett kompensere for levealdersjusteringen. Vi vil forbedre reguleringen av minstepensjon og skjerme uføre for levealdersjusteringen. Når de ikke kan jobbe, kan de heller ikke kompensere for den ekstra måneden i arbeid per årskull.
  3. For folk med belastende yrker eller dårlig helse, må vi se på flere grep for å sikre at pensjonssystemet blir rettferdig også for dem. Her har regjeringen varslet en egen prosess med partene i arbeidslivet, slik at de vi omtaler som «sliterne» også kan ha trygghet for en god avslutning på arbeidslivet og en pensjon som sikrer en god alderdom.

Jeg er trygg på at vi kan finne gode tverrpolitiske løsninger denne gangen også

Tuva Moflag
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet

Jeg er trygg på at vi kan finne gode tverrpolitiske løsninger denne gangen også. Arbeiderpartiet vil ta ansvar for å sikre et pensjonssystem som står seg over tid, og som er både økonomisk og sosialt bærekraftig. Det betyr at pensjonsforliket ligger fast, og at det er forbedringer – ikke omkamper – som legger rammene for arbeidet vi skal gjøre i Stortinget neste år.

 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00