Alfred Jens Bjørlo
 svarer 
Tonje Brenna

Vil statsråden gjøre noe med at det nå i offentlige utlysninger blir gitt beskjed om at leverandører ikke kan tilby konsulenter fra enkeltpersonforetak eller aksjeselskap der innehaver er eneste tilsatte i selskapet?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1324 (2023-2024)

Vil statsråden gjøre noe med at det nå i offentlige utlysninger med henvisning til nytt innleieregelverk blir gitt beskjed om at leverandører ikke kan tilby konsulenter fra enkeltpersonforetak eller aksjeselskap der innehaver er eneste tilsatte i selskapet?

I forbindelse med ikrafttredelse av nye innleieregler fra 1. 2024 sendte spørsmålsstiller statsråden et spørsmål vedrørende konsekvenser for enkeltmannsforetak og AS der eier er eneste ansatt i foretaket. I sitt svar forsikret statsråden at de ikke skulle påvirkes av nye innleieregler og at bekymringen over 3000 enkeltstående selvstendig næringsdrivende hadde for at regelendringene skulle gjøre at de ikke lenger kunne levere tjenestene sine var ubegrunnet. De nye reglene skulle ifølge Statsråden ikke være til hinder for at personer i slike foretak kan yte tjenester og inngå oppdragsavtaler med oppdragsgiver. Det er nå under to måneder siden reglene trådte i kraft. Disse selskapene opplever nå at de nå i utlysningstekster i Brønnøysund, men henvisning til Arbeidstilsynets praktisering av nytt regelverk, ekskluderes fra å kunne levere tilbud til oppdrag i sitt tjenestesegment. Dette betyr at de, i motsetning til Statsrådens svar i november i 2023, påvirkes av nye innleieregler og ikke lenger få lov til å levere sine tjenester.

Svar fra mandag 4. mars 2024

Jeg viser til mitt tidligere svar på spørsmål fra representanten om hvorvidt enkeltpersonforetak eller aksjeselskap, der eieren er eneste ansatte, er omfattet av de nye innleiereglene og godkjenningsplikten for bemanningsforetak. I mitt svar fremgikk det blant annet at:

«Som det fremgår av veilederen, har departementet lagt til grunn at kjøp av tjenester fra enkeltpersonsforetak eller aksjeselskap (uten andre ansatte enn eieren selv) ikke omfattes av innleiereglene. Dette er likevel ikke til hinder for at personer i slike foretak kan yte tjenester og inngå oppdragsavtaler med oppdragsgiver. Som nevnt i veilederen vil det i disse tilfellene være viktig å være bevisst på skillet mellom et arbeidsforhold og et oppdragsforhold.»

At enkeltpersonforetak og aksjeselskap der eieren er eneste ansatte ikke anses som bemanningsforetak omfattet av innleieregelverket, men kan inngå oppdragsavtaler og levere tjenester, gjelder fortsatt. Departementet arbeider med å oppdatere veilederen til innleiereglene for å utdype dette.
De nye innleiereglene regulerer ikke hvilke krav som skal stilles i offentlige utlysninger eller hvilken tilknytningsform oppdragsgiver velger å benytte for å knytte til seg arbeidskraft. Dersom oppdragsgiver velger å leie inn arbeidskraft fra et bemanningsforetak, gjelder reglene om innleie fra bemanningsforetak, herunder krav om godkjenning.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00