Irene Heng Lauvsnes
 svarer 
Emilie Enger Mehl

Hva var lønnsveksten i politiet i 2023, og hva er årsaken til at lønnsveksten i politiet ble høyere enn frontfagsrammen?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1329 (2023-2024)

Hva var lønnsveksten i politiet i 2023, og hva er årsaken til at lønnsveksten i politiet ble høyere enn frontfagsrammen?

TBU har beregnet lønnsveksten for staten til 6,4 prosent i 2023, betydelig over frontfagsrammen på 5,2 prosent. I svar på skriftlig spørsmål nr. 1274 peker digitaliserings- og forvaltningsministeren blant annet på at lønnsveksten i politiet har medvirket til den høye lønnsveksten i staten.

Svar fra mandag 4. mars 2024

Lønnsveksten i politiet består av flere komponenter enn det årlige lønnsoppgjøret. I 2023 er det tre komponenter som er hovedårsaken til lønnsutviklingen i politiet.

Lønnsoppgjøret i staten

Lønnsoppgjøret i politiet følger ikke automatisk frontfagsrammen. Rammen følger av lønnsoppgjøret i staten, hvor de statlige tariffpartene fremforhandler rammen for oppgjøret. Om rammen går utover frontfagsrammen tilligger de sentrale parter i staten. I 2023 fulgte politiet rammen for det statlige lønnsoppgjøret på 5,2% og hadde ingen ytterligere tilskudd til denne rammen.

Stillingsopprykk

Nye tariffavtaler i staten fra 2022 har påvirket rammene for ansiennitetsopprykk i 2023. Dette førte til at ansatte som tidligere var ferdige med automatiske opprykk likevel kan få årlige opprykk knyttet til stillingstypen og ikke år med tjeneste.

Særavtaler i politiet

Politiet har flere særavtaler hvor noen indeksreguleres, og andre har særskilte opprykk i henhold til gitte kriterier. Lønnsøkninger som følge av særavtalene kommer i tillegg til det årlige lønnsoppgjøret.

Andre faktorer som kan ha påvirket lønnsutviklingen i politiet i 2023 er at flere IT-konsulenter har blitt erstattet med faste ansatte og at det har blitt ansatt relativt få nyutdannede polititjenestepersoner.

Politiet arbeider med å se på den totale lønnsveksten og de konkrete årsakene til disse, og har opplyst at de på nåværende tidspunkt ikke kan si nøyaktig hva lønnsveksten var i 2023.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00