Mímir Kristjánsson
 svarer 
Emilie Enger Mehl

Vil regjeringen bevilge mer penger i revidert budsjett til å bekjempe arbeidslivskriminalitet?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1432 (2023-2024)

Vil regjeringen bevilge mer penger i revidert budsjett til å bekjempe arbeidslivskriminalitet?

TV2 og Nrk har publisert saker der det kommer frem at man i svært liten grad lykkes med å bekjempe a-krim. En anonym politimann sier til TV2 at innsatsen mot a-krim ikke har noen effekt, fordi nesten ingen blir straffet og at politiet bevisst bryter ned en straffesak til flere mindre forhold. 88 prosent av alle anmeldelser om lønnstyveri henlegges. De aller fleste er enig om at a-krim kan være komplekst og innebære ulike lovbrudd på flere etaters lover og regler og at det er ressurskrevende å jobbe med.

Assisterende sjef i Økokrim sier til TV2 at politiet og påtalemyndigheten har begrenset kapasitet til å håndheve de mange straffebestemmelsene i spesiallovgivningen og at politiet og påtalemyndigheten skal prioritere arbeidslivskriminalitet av alvorlig karakter, eller som ikke anses å kunne sanksjoneres tilstrekkelig gjennom forvaltningssporet.

Svar fra torsdag 14. mars 2024

Regjeringens forslag til bevilgningsendringer til revidert nasjonalbudsjett legges fram for Stortinget 14. mai. Revidert nasjonalbudsjett skal vedtas innen utløpet av vårsesjonen på Stortinget.

Regjeringen har allerede lagt fram en handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet høsten 2022 og det er blitt opprettet en senter mot arbeidslivskriminalitet i Alta der Arbeidstilsynet, NAV, Skatteetaten, Tolletaten og politiet samarbeider. I tillegg er det bevilget totalt 15 mill. kroner til Arbeidstilsynet, NAV, Skatteetaten og politiet for å styrke det eksisterende a-krimsamarbeidet i Innlandet. Regjeringen vil legge frem en stortingsmelding om forebygging og bekjempelse av økonomisk kriminalitet denne våren. En rekke av tiltakene i meldingen vil også ha betydning for innsatsen mot arbeidslivskriminalitet.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00