Sivert Haugen Bjørnstad
 svarer 
Jan Christian Vestre

Hvordan DFØ har fulgt opp regjeringens initiativ i sine rådgivningstjenester til bedrifter og andre?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1474 (2023-2024)

Kan statsråden redegjøre for DFØs arbeid på området, og om hvordan DFØ har fulgt opp regjeringens initiativ i sine rådgivningstjenester til bedrifter og andre?
Stortinget har tidligere vedtatt følgende: "Stortinget ber regjeringen opprette en ekspertenhet for offentlige anskaffelser, plassert utenfor Osloregionen, som skal bistå kommuner, fylkeskommuner og andre offentlige aktører knyttet til ulike problemstillinger rundt offentlige anskaffelser, og vurdere hvordan handlingsrommet i ulike regelverk kan utnyttes. Enheten må blant annet ha kompetanse innenfor EØS-rettslige problemstillinger."

Dette har regjeringen tidligere valgt å se bort fra, med begrunnelse at denne kompetansen allerede finnes under DFØ.

Maritim næring har selv også foreslått opprettelse av en ekspertenhet for offentlige anskaffelser. Mens regjeringen mener at behovet allerede er dekket av DFØs tjenester, sier næringen at dagens ordning langt fra er tilstrekkelig. Vi ser mange eksempler på at offentlig anbud forsvinner ut av landet, der norske leverandører blir utkonkurrert på pris. En overvekting av pris i offentlige anbud bidrar til at norske leverandører går glipp av kontraktene, og Norge går glipp av ringvirkningene som følger av norsk verdiskaping.

I NFDs budsjettproposisjon for i år skriver regjeringen at "…det en forutsetning at offentlige innkjøp brukes på en god måte. Det setter krav til innkjøpernes kompetanse. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) skal derfor bidra til å bygge kompetansen om klima- og miljøvennlige innkjøp hos innkjøperne. For å styrke offentlige anskaffelser som virkemiddel for grønn omstilling, foreslås DFØs innsats på området styrket med 10 mill. kroner i 2024, jf. omtale under kap. 1605, post 01 i Finansdepartementets budsjettproposisjon. Tiltaket skal sette DFØ bedre i stand til å støtte og veilede innkjøperne til å etterspørre grønne, innovative løsninger. DFØs veiledning skal gjøres mer brukervennlig og kjent, og arbeidet med å utvikle statistikk og styringsinformasjon om grønne offentlige innkjøp videreføres. Styrket bistand fra DFØ vil øke oppdragsgivernes innkjøpskompetanse og forsterke offentlige virksomheters evne til å minimere miljøbelastning og fremme klimavennlige løsninger."

Svar fra fredag 15. mars 2024

Offentlige anskaffelser spiller en stor rolle for ressursbruken i offentlig sektor og skal i tillegg bidra til innovasjon, effektivisering og et konkurransedyktig næringsliv. Offentlig sektor er en stor og viktig innkjøper for næringslivet. Det offentliges evne til å gjennomføre gode offentlige anskaffelser kan dermed ha store ringvirkninger i markedet.
Anskaffelsesregelverket gir handlingsrom og muligheter for fleksibilitet for den enkelte innkjøper. For å kunne nyttiggjøre seg av denne fleksibiliteten, må innkjøperen ha kunnskap om hvordan anskaffelsen kan innrettes.
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) er statens fagorgan for offentlige anskaffelser. DFØ tilbyr kompetanseheving innenfor offentlige anskaffelser gjennom kurs, konferanser, nettverk, digitale veiledere, maler og verktøy. Et av DFØs hovedmål er å arbeide for at offentlig sektor gjennomfører effektive og innovative offentlige anskaffelser som bidrar til grønn omstilling og bærekraftig utvikling.
DFØ har omfattende veiledningsvirksomhet som er rettet mot alle offentlige oppdragsgivere. De har jevnlig kontakt med oppdragsgivere og tilpasser sin veiledning til både behovet hos oppdragsgiverne og tilbudet fra andre aktører. Som del av det grønne kompetanseløftet har DFØ styrket og utviklet veiledningen innen grønne anskaffelser vesentlig de siste årene, herunder også for maritim transport.
Når det gjelder offentlige anskaffelser innenfor det maritime området, har DFØ egen veiledning for maritim transport på sine hjemmesider. DFØ har videre gitt anskaffelsesfaglig støtte knyttet til maritime anskaffelser til virksomheter som Sykehusinnkjøp og Forsvarsmateriell. DFØ har også styrket det maritime fokuset ved å delta i initiativet fra Grønt Skipsfartsprogram (GSP), som nylig lanserte et servicekontor for offentlige aktører og næringen når det gjelder offentlige anskaffelser innenfor den maritime sektoren. DFØ er bidragsyter til arbeidet sammen med Miljødirektoratet, Staten vegvesen og Klima- og miljødepartementet.

Stortinget vedtok i 2021 å be regjeringen utrede handlingsrommet i EØS-avtalen for å stille krav til offentlige anskaffelser av fartøy. Slike krav kan bidra til at norske verft mer effektivt kan konkurrere om offentlige oppdrag. Menon Economics og Arntzen de Besche utredet handlingsrommet på vegne av departementet. Med bakgrunn i funnene i rapporten ser departementet videre på mulige krav og kriterier knyttet til helse, miljø og sikkerhet og bruk av lærlinger og språk.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00