Anna Irene Molberg
 svarer 
Tonje Brenna

Hvilke emner skal statsråden dekke i følgeevalueringen av innføring av innleieregelverket, og hvilke aktører blir inkludert til å gi innspill i arbeidet med evalueringen?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1542 (2023-2024)

Hvilke emner skal statsråden dekke i følgeevalueringen av innføring av innleieregelverket, og hvilke aktører blir inkludert til å gi innspill i arbeidet med evalueringen?
I Prop. 1 S på side 87 skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet følgende:

“I Utviklingen i bruken av andre tilknytningsformer enn fast ansettelse følges tett, bl.a. gjennom et pågående FoU-prosjekt. For å belyse konsekvensene av nytt regelverk om innleie fra bemanningsforetak har departementet bl.a. etter dialog med partene i arbeidslivet satt i gang en følgeevaluering. Det legges fram en første delrapport mot slutten av 2024.”

Svar fra tirsdag 19. mars 2024

Departementet har etter dialog med partene i arbeidslivet satt i gang et FoU-prosjekt for å følge utviklingen i forbindelse med innføringen av nye regler for innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak. I samsvar med oppdraget skal det blant annet belyses i hvilken grad det skjer endringer i bruken av faste ansettelser i virksomhetene der det er blitt benyttet innleie, om det skjer endringer i de berørte arbeidstakernes arbeidsvilkår, om det skjer endringer i virksomhetenes bruk av ulike tilknytningsformer, rekrutteringsstrategier og investeringer i kompetanse, samt om det skjer endringer i organisering og utbredelse av tariffavtaler.
Prosjektet ble tildelt Fafo. I gjennomføringen av oppdraget vil de legge særlig vekt på å se på virkningene for virksomhetene i de bransjene hvor bruken av innleie fra bemanningsforetak har vært størst. Deres innsamling av data vil innebære intervjuer med partene i arbeidslivet, virksomheter, både innleiebedrifter og bemanningsselskap, byggherrer og tillitsvalgte, i tillegg til mer bredt anlagte spørreundersøkelser til virksomheter og tillitsvalgte, og analyser av registerstatistikk.
I forbindelse med disse kartleggingene vil Fafo også se på undersøkelser som gjennomføres av partene i arbeidslivet og andre forskningsmiljøer. Det blir lagt fram delrapporter mot slutten av 2024 og 2025. Sluttrapporten fra dette prosjektet kommer høsten 2026.
Departementet har over tid fått gjennomført flere forskningsprosjekter om hvordan bruken av de ulike tilknytningsformene i arbeidslivet utvikler seg. På denne måten er det bygd opp kunnskap både om bruken av ut- og innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak og andre tilknytningsformer.
Departementet har en løpende dialog med hovedorganisasjonene i arbeidslivet om slike forskningsprosjekter på arbeidslivsfeltet. Den sise tiårsperioden har det vært en fast referansegruppe som møtes flere ganger årlig. Her presenteres også aktuelle kartlegginger som partene selv er ansvarlige for. Også tilsynsmyndighetene og Statens arbeidsmiljøinstitutt deltar i denne gruppen.
Ut over de nevnte kartleggingsprosjektene som departementet er oppdragsgiver for gjennomføres det også flere andre tiltak for å øke kunnskapen på dette feltet. Statistisk sentralbyrå publiserer jevnlig statistikk og analyser om sysselsettingsutviklingen i bemanningsbransjen. Organisasjonene både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden gjennomfører egne kartlegginger. Erfaringer fra tilsyn i ulike næringer gir også viktig informasjon. Departementet vil videreføre arbeidet med kunnskapsutvikling om innleie og andre tilknytningsformer i arbeidslivet. Det er det samlede kunnskapstilfanget som vil danne grunnlag for vurdering og evaluering av de nye innleiereglene. Stortinget vil bli holdt orientert om resultatene.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00