Mímir Kristjánsson
 svarer 
Tonje Brenna

Hvorfor har det tatt så lang tid å følge opp NOU 2022: 19 og når kan de skadde forvente å få en økonomisk kompensasjon?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 1682 (2023-2024)

Hvorfor har det tatt så lang tid å følge opp NOU 2022: 19 og når kan de skadde forvente å få en økonomisk kompensasjon?
Det er snart halvannet år siden Riise-kommisjonen anbefalte en kompensasjonsordning for oljepionerer som kan ha mulig skade etter eksponering av helsefarlige stoffer.
Forslag fra kommisjonen som ble satt ned for å jobbe fram en kompensasjonsordning for «oljepionerene» – NOU 2022: 19, ble sendt på høring med høringsfrist 2. juni i fjor.
Høringssvar fra LO i Trondheim og omegn illustrer hvorfor det haster å få ordninga på plass:

«Kompensasjonsordningen må realiseres så snart som overhodet mulig for at oppreisningen skal kunne komme de berørte til gode mens de fremdeles er i live. Det haster da mange av oljepionerene allerede har avgått ved døden, mange i ung alder».

Svar fra torsdag 11. april 2024

Jeg viser til mitt svar 4. desember 2023 på spørsmål fra representanten Kristjánsson om det samme. Jeg har forståelse for at flere er utålmodige og ønsker en konklusjon i denne saken.

Spørsmålet om en egen kompensasjonsordning for oljepionerene finansiert av staten har prinsipielle sider knyttet til særbehandling av enkeltgrupper innenfor en sektor, og saken krever derfor en grundig behandling i departementet. NOU 2021: 19 Oljepionerene – en kompensasjonsordning er et viktig grunnlag i saken. I tillegg må vi bl.a. se hen til innspill i høringsrunden og andre relevante hensyn i saken. Ut fra et likebehandlingsperspektiv må det vurderes nøye hvorfor denne gruppen eventuelt skal behandles på en annen måte enn andre, sammenlignbare grupper. Regjeringen er opptatt av å gjennomgå dette på en grundig måte. Jeg vil komme tilbake til Stortinget så snart saken er ferdig behandlet fra departementets side.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00