Samarbeidsavtalen i Oslo er klar – 25-åring fra Frp blir varaordfører
Tirsdag morgen presenterte Høyre og Venstre en 36-punkts samarbeidsavtale i Oslo med Frp og KrF. Med i pakken er varaordførervervet. KrF får gjennomslag for å innføre fritidskort og oppgradere kirker. Frps avtrykk er mer asfalt og flere private aktører i eldreomsorgen.
Veslemøy Hedvig Østrem
SjefredaktørTirsdag morgen ble samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene presentert. Den består av 36 punkter der samarbeidsavtalen overstyrer byrådsplattformen. Det legges også opp til jevnlige konsultasjoner mellom de fire partiene.
Høyre og Venstre skal danne byråd i Oslo, men trenger flere partier for å sikre flertall for sin plattform. Det skjer gjennom denne samarbeidsavtalen.
Lindboe blir ordfører
Eirik Lae Solberg (H) blir byrådsleder og Anne Lindboe (H) blir Oslos nye ordfører. Julianne Ofstad fra Frp blir varaordfører. Hvem som skal inn i de ulike byrådspostene, blir kjent onsdag. Lae Solberg varslet tirsdag at det blir færre byråder enn det har vært i det rødgrønne byrådet. Han varslet også at det blir kuttet i antallet heltidspolitikere i Oslo.
– Jeg er ydmyk for oppgaven og veldig glad, sa Anne Lindboe tirsdag morgen. Hun la vekt på at Oslo er en liten storby, men der det likevel er for mange som står utenfor.
Avisa Oslo erfarer at Venstres leder Hallstein Bjercke blir finansbyråd. Bjercke la tirsdag vekt på at Oslo skal bli en grønnere by, og at byrådet skal drive gjenkjennelig borgerlig politikk.
KrF har fått gjennomslag for å innføre fritidskortet i Oslo. Dette er en ordning partiet kjempet igjennom da det satt i regjering, men som Støre-regjeringen har fjernet. Nå blir det satt av penger til at barn i lavinntektsfamilier kan få ta del i fritidsaktiviteter gjennom dette kortet. KrF har også sikret mer penger til vedlikehold av kirker.
Mer asfalt med Frp
Frps kommentar til samarbeidsavtalen var at «det skal merkes at MDG er ute av byrådskontorene».
Oslo Frps leder, Magnus Birkelund, la vekt på at Frp skal få fikset veier og flere parkeringsplasser i Oslo. Potten som skal gå til asfaltering, skal dobles basert på revidert budsjett i 2023.
Frp legger også vekt på mer bruk av private aktører i eldreomsorgen.
Frp får varaordføreren. Det er 25-åringen Julianne Ofstad som skal bekle denne rollen. Hun blir også leder for helseutvalget i bystyret.
Ofstad ønsker å sette sitt preg på Oslo-politikken.
– Min aller største hjertesak er eldreomsorg. Å sikre en bedre eldreomsorg i Oslo kommune. Det har vi et stort behov for. Vi skal sikre et fritt brukervalg og at det skal være nok sykehjemsplasser til de som trenger det, sier Julianne Ofstad til Avisa Oslo.
Byrådserklæringen legges frem kl 13 tirsdag.
Det første møtet i det nye byrådet i Oslo er på onsdag. Da går Raymond Johansen av som byrådsleder etter åtte år.
1. Eiendomsskatten på folks hjem skal fjernes i løpet av fireårsperioden.
2. I alle etater og kommunale virksomheter skal det innføres virksomhetsstyringssystemer som gir oversikt over bruken av alle personellmessige og materielle innsatsfaktorer.
3. Gjennomgå kommunens eiendomsportefølje med mål om å selge bygg og eiendommer som står ubrukt eller har lav utnyttelse.
4. Det etableres en fritidskortordning som sikrer at barn, uavhengig av foreldrenes inntekt, kan delta på fritidsaktiviteter. Det settes av 100 millioner kroner til dette. Ordningen målrettes mot familier som har størst behov, slik at den treffer både lavinntektsfamilier og et bredere lag av familier med ordinære lønnsinntekter som kan ha problemer med å dekke utgifter til fritidsaktiviteter. Ordningen skal ikke finansieres ved kutt i ordninger med lignede formål. Partiene mener ordningen skal ikke utløse avkorting i andre ytelser. Den endelige innretningen avklares mellom de fire partiene i 2024.
5. Forskrift om utlån og utleie av skoler og andre kommunale lokaler til frivillige organisasjoner skal revideres for å sikre bedre tilgang.
6. Byrådet skal legge frem for bystyret en egen handlingsplan mot barnefattigdom.
7. Ta initiativ til at det utarbeides statistikk på kommunenivå over flyttinger av barn under barnevernets omsorg, og legge frem for bystyret en plan som viser hvordan byrådet vil arbeide systematisk over tid for å gi barna økt stabilitet.
8. Styrke BPA-ordningen for å sikre likeverdige tilbud blant annet ved å sentralisere
bestillerenheten.
9. Bygge flere sykehjem og Omsorg+, se på andre modeller for privat/offentlig samarbeid om sykehjemskapasitet, avtaler om kjøp av plasser hos private eller kombinasjonsmodeller for bygg og drift.
10. Sikre et kompetanseløft innen pleie- og omsorg.
11. Andelen ideelle aktører innenfor helse, omsorg og velferd skal økes i fireårsperioden. Dette skal bl.a. skje ved å se på muligheten for reserverte anbudskonkurranser og utlyse anbud der særtrekk, egenart og merverdi hos ideelle aktører etterspørres.
12. Utvide ordningen med Rosa busser til alle bydeler som ønsker det.
13. Byrådet skal legge frem en sak for bystyret om hvordan pårørende bedre kan ivaretas i eldreomsorgen og helsetjenestene.
14. Sikre samtaletilbud på sykehjem for ulike trosretninger og livssyn. Dette skal innebære å styrke sykehjemsprestetjenesten, og i tillegg styrke og utvikle tilsvarende tilbud for andre trosretninger og livssyn.
15. Skolene skal sikres tilstrekkelige midler til innkjøp av både lærebøker og digitale læremidler gjennom vekst i grunnfinansieringen. Økonomi skal ikke være årsaken til at skolene nedprioriterer bruk av analoge læremidler.
16. Partiene anerkjenner friskoler som et positivt bidrag til skoletilbudet i Oslo og vil legge til rette for at disse har levedyktige vilkår.
17. Innføre sosialagenter på skoler med høyt konfliktnivå.
18. Ta initiativ til å styrke opplæringen om kvinners rettigheter i introduksjonsprogrammet.
19. Lage rutiner for barnehager og skoler for barn som etterlates i utlandet mot sin vilje og sikre bedre samarbeid mellom ulike offentlige instanser for å hindre ufrivillige utenlandsopphold.
20. Sikre at offentlig ansatte som jobber med barn og unge får opplæring om negativ sosial kontroll, æresvold og kjønnslemlestelse og at det lages rutiner for hvordan dette meldes fra om.
21. Påse at sosialtjenesteloven § 20 og 20 a benyttes aktivt i kommunen for å sørge for at flest mulig av de som er avhengige av sosialhjelp skal få et meningsfullt tilbud om aktivitet som bidrar til sosial mobilitet og flytter flere ut av varig fattigdom. Tilbudet skal være av god kvalitet.
22. Støtte EXIT-programmer, slik at de som ønsker å forlate gjenger, organisert kriminalitet og ekstremistiske grupper får hjelp til dette.
23. Forfall på veiene grunnet slitasje og fremvekst av trafikkfeller må unngås. Bevilgningene til asfaltering skal minst dobles basert på revidert budsjett for Oslo kommune i 2023. I 2024 skal det legges frem en forpliktende opptrappingsplan for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet.
24. Arbeide for bygging av Manglerudtunnelen, inkludert sammenhengende kollektivfelt på E6 til bygrensen i sør, og Røatunnelen.
25. Partiene er enige om at bompenger er en økonomisk belastning for innbyggere og næringsliv i byen. Partiene vil være opptatt av å begrense kostnadene for privatpersoner og næringslivet mest mulig og arbeide for at staten tar et større ansvar for investeringene i hovedstadsregionen.
26. Sikre at det er tilstrekkelig med parkeringsplasser ved rekreasjonsområder som Sognsvann.
27. Etablere flere HC- og MC-parkeringsplasser, for sistnevnte spesielt innenfor ring 2 og ved ring 1.
28. Etablere tilstrekkelig med parkeringsplasser for brukere og pårørende ved kommunens institusjoner og helsetilbud.
29. Legge til rette for at private kan etablere flytende sjøbad langs havnepromenaden, for eksempel ved Sukkerbiten, med krav om gratis bruk for skoler.
30. Effektivisere regulerings- og byggesaksbehandlingen og gjøre den betydelig mer forutsigbar.
31. Klagesaker på avslag i byggesaker skal behandles av byutviklingsutvalget for å sikre demokratisk kontroll.
32. Tilrettelegge for mer variert arkitektur og byutvikling som samspiller med Oslos historiske bygårdsbebyggelse.
33. Det innføres en rutine der alle innkomne planinitiativ sendes frem til BYUV straks de er innkommet, sammen med en kortfattet orientering med foreløpige vurderinger av forslaget.
34. Utarbeide en småbåtplan som skal sikre et båtliv og aktivitet ved utbygging ved fjorden.
35. Legge frem en sak om økte investeringer til rehabilitering av kirkebygg, og starte en opptrapping slik at investeringene i løpet av perioden er på et nivå tilsvarende gjennomsnittet av de fire største byene i Norge.
36. Byrådet skal i løpet av 2024 legge frem en sak som følger opp Bakkevig-utvalgets innstilling om forslag til tros- og livssynspolitikk for Oslo kommune. Det skal bl.a. innebære at skoleledere i dialog med elever finner gode praktiske løsninger for elevinitierte religiøse samlinger.