Amundsen refses av Listhaug – komitémedlemmer ber Frp vurdere hans lederrolle

Leder av Stortingets justiskomité, Per-Willy Amundsen (Frp), har delt kommentarer på Facebook som SV og Venstre omtaler som «rasistiske» og «hatefulle». Nå ber de Frp vurdere om hvorvidt Amundsen er riktig person til å lede komiteen.

Leder av justiskomitéen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), refses av partileder Sylvi Listhaug.
Leder av justiskomitéen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), refses av partileder Sylvi Listhaug.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Frode AndresenBalder Haarklou Jensen

Frp-leder Sylvi Listhaug uttaler til Altinget at de kommer til å følge opp saken internt.

– Jeg er fornøyd med at Per- Willy har fjernet og erkjenner at han ikke burde skrevet det han gjorde på Facebook. Dette var selvsagt noe partiet ikke står inne for, uttaler hun.

Hun svarer ikke direkte på om hvorvidt Frp vil vurdere Amundsens rolle som leder av justiskomiteen, men legger til:

– Vi forventer at våre stortingsrepresentanter hever seg over et slikt opphetet debattnivå i sosiale medier. Vi kommer til å følge opp denne saken internt.

Det var torsdag kveld at Amundsen startet en Facebook-tråd hvor det sto skrevet «All støtte til Israel» sammen med et israelsk og et norsk flagg. De neste timene etter at tråden ble startet, kom Amundsen med nå omdiskuterte svar til andre Facebook-brukere i kommentarfeltet. 

Les også

Medlem av justiskomiteen Andreas Sjalg Unneland (SV) er blant dem som reagerer.

– Dette er langt over streken. Per-Willy Amundsen er leder av justiskomiteen på Stortinget og tidligere statsråd i Norge. Han er også trolig en av dem som kan bli aktuell som ny justisminister i eventuelle nye regjeringer, sier Unneland til Altinget.

– Amundsen kommer med klart rasistiske uttalelser. Jeg synes dette reiser spørsmål til Erna Solberg, som tidligere har gjort denne mannen til sin justisminister, om hvorvidt han kan bli det igjen.

Unneland fortsetter:

– Og så synes jeg at Sylvi Listhaug må svare på om hun synes slike meninger er akseptable, og om hvorfor hun mener at dette er riktig person til å være Stortingets mektigste justispolitiker.

– Hva tenker du om hvorvidt Amundsen er skikket til å lede justiskomiteen?

– Det er jo en vurdering som det er opp til Frp å gjøre, men jeg tror at det er åpenbart for alle at disse uttalelsene er drøye. Dersom man bytter ordet «araber» med «nordmann» eller «jøde», eller forestiller seg at en politiker fra et annet parti kom med disse uttalelsen, er det åpenbart at det bør få konsekvenser.

Komitémedlem Andreas Sjalg Unneland (SV) mener at Frp bør vurdere Amundsens rolle som leder i komiteen.
Komitémedlem Andreas Sjalg Unneland (SV) mener at Frp bør vurdere Amundsens rolle som leder i komiteen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Facebook-kommentarene

Altinget har forelagt følgende Facebook-kommentarer for Unneland:

«Med Norge og Israel mot arabere som dreper mennesker, slik dere har for vane å gjøre. Så dra en annet sted med din moral. Det er som regel dere som dreper oss. Og Islam har en hel gjeng med psykopater som dreper», skriver Amundsen i en kommentar.

«Vet ikke hva det er, men garantert stolt av det», svarer Amundsen når han blir kalt en «nazionist».

«Islamister som ytrer seg her kan reise til helvete. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sende dere hjem til deres hjemland. Dersom du ytrer deg med antisemittiske holdninger her frem til 2025 kan vi rydde opp. La oss telle dere opp … Og sende dere ut», skriver Amundsen og følger opp med kommentarene «Fortsett gjerne.» og «Vi teller dere.».

I ettertid har Amundsen uttalt til Dagbladet at han har slettet en rekke kommentarer, men at han ikke angrer. Til VG har Amundsen uttalt at han ikke fører liste over islamister, og at han ikke vil beklage noe av det han har skrevet. Amundsen har ikke besvart Altingets henvendelser.

Her er noen av de aktuelle Facebook-kommentarene.
Her er noen av de aktuelle Facebook-kommentarene. Foto: Skjermdump

Komitémedlem i sjokk

Et annet medlem av justiskomiteen, Ingvild Wetrhus Thorsvik (V), er i sjokk.

– Jeg er dypt sjokkert over det han skriver. Dette er bekymringsfulle uttalelser som jeg tar sterk avstand fra. Det er hatefull retorikk, som er farlig og skadelig, uttaler hun til Altinget.

Hun påpeker at man som komitéleder representerer hele komitéen.

– Disse uttalelsene er stikk motsatt av menneskesynet, verdiene og prinsippene jeg som Venstre-representant har, og som jeg mener vi i justiskomiteen og på Stortinget skal beskytte, uttaler hun og fortsetter:

– Frp bør utvilsomt gjøre en svært grundig vurdering av om han er rett person til å representere komiteen, og avklare om dette er meninger de som parti stiller seg bak.

Utenrikspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, uttaler at det er uverdig av Amundsen å piske opp stemningen.

– Per-Willy Amundsen er en av Norges mektigste politikere. Erna Solberg valgte han som sin justisminister og han er i dag leder av justiskomiteen. At han velger å piske opp stemninga på denne måten, med stigmatiserende ordbruk om arabere, er helt uverdig, skriver Aukrust i en uttalelse til Altinget.

Kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossen i Høyre anklager SV for å by opp til en barnslig pekelek.

– Per-Willy Amundsen må selv svare for hva Per-Willy Amundsen skriver på Facebook. Han er ikke stortingsrepresentant for Høyre, men for Fremskrittspartiet, uttaler Fossen til Altinget og fortsetter:

– Kritikken fra Unneland i SV innbyr til en litt barnslig pekelek. Vi løper ikke rundt og holder SV ansvarlige for uttalelser fra Senterparti-politikere selv om de to partiene samarbeider.

Omtalte personer

Per-Willy Amundsen

Stortingsrepresentant (Frp)
påbegynte studier i siviløkonomi (Norges Handelshøyskole, 1995), IKT (Høgskolen i Sør-Trøndelag, 2001)

Andreas Sjalg Unneland

Stortingsrepresentant (SV), medlem, Justiskomiteen
Rettsvitenskap (Universitetet i Bergen)

Ingvild Wetrhus Thorsvik

Stortingsrepresentant Vest-Agder (V), medlem, Justiskomiteen
Master i rettsvitenskap (Universitetet i Oslo 2018), kinesisk med kinastudier (Universitet i Oslo, 2012)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00