Arbeidslivsforsker: – Med Arbeiderparti i regjering er streikeviljen lavere

Det ble brudd i forhandlingene mellom NHO og LO/YS. Nå møtes de ved Riksmeklerens bord. LO vil sikre at lønningene følger prisveksten, men arbeidslivsforsker Isak Lekve mener det ikke er realistisk at kjøpekraften blir beholdt etter årets lønnsoppgjør. Han tror likevel ikke at det blir streik.

Hverken økonomiprofessor Jarle Møen eller arbeidslivsforsker Isak Lekve tror meklingen mellom NHO og LO ender med streik. – Begge parter har sterke insentiver til å inngå kompromisser, sier Møen.
Hverken økonomiprofessor Jarle Møen eller arbeidslivsforsker Isak Lekve tror meklingen mellom NHO og LO ender med streik. – Begge parter har sterke insentiver til å inngå kompromisser, sier Møen. Foto: NHH/privat
Christina Guldstad

– LO går offensivt ut for å vise medlemmene at de ikke gir ved dørene, men alle forstår at LO ikke kan være med på et oppgjør som setter arbeidsplasser i fare, sier Lekve som er forsker ved Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Også økonomiprofessor og instituttleder Jarle Møen mener det ikke er grunn til å frykte en langvarig konflikt i et mellomoppgjør i privat sektor.

– Dersom arbeidsgiverne gir for lite, vil de enten miste viktig kompetanse eller tape overskudd på grunn av streiker. Dersom arbeidstagerne krever for mye, setter de arbeidsplassene sine i fare. Begge parter har derfor sterke insentiver til å inngå kompromisser, sier Møen.