Debatt

Stien: Blir Brenna arkitekten bak en mer human arbeidslinje?

Tonje Brenna har nå en unik mulighet til å bygge seg et politisk ettermæle som ministeren som moderniserte arbeidslinjen, skriver Kenneth Stien, direktør for Arbeid og Inkludering (NHO Service og Handel).

Foto: Arbeid & Inkludering
Kenneth Stien
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Ny arbeidsminister Tonje Brenna er klar: Arbeidslinjen skal fortsatt være bærebjelken i partiets arbeidslivspolitikk. Timingen for å satse på å få flere i jobb er perfekt. I januar publiserte NAV en samling viktige forskningskonklusjoner. Oppsummert viser forskningen at arbeidsmarkedstiltak virker best i tider som den vi er inne i akkurat nå, hvor knappheten på arbeidskraft er stor og sysselsettingen høy. 

Les også

Vi håper Brenna utnytter muligheten til å forme en arbeidslinje som både er mer moderne, mer human og mer inkluderende. Greier hun det, vil hun bygge seg et politisk monument en arbeidsminister verdig. Vi tolker hennes opptreden i Debatten på NRK som at hun allerede har funnet frem murerskjeen. Brenna uttalte at «de færreste er helt friske eller helt syke hele livet. Derfor må de få både stønad når det er behov for det, og inkluderes i arbeidslivet når det er behov for det» Vi støtter Brennas presise diagnose. I en moderne arbeidslinje er det viktigere å hjelpe de mest utsatte med å komme i arbeid gjennom tett og brei oppfølging, enn å bruke lave stønader til å motivere folk til å velge jobb fremfor trygd. Nå som Brenna har satt diagnosen, er neste skritt å legge et godt politisk behandlingsløp.

Nå som Brenna har satt diagnosen, er neste skritt å legge et godt politisk behandlingsløp

Kenneth Stien
Direktør i bransjeforeningen Arbeid & Inkludering i NHO Service og Handel

For å få inkludert de 214.000 i yrkesaktiv alder som står utenfor arbeid på grunn av helseutfordringer, trengs tydelige politiske prioriteringer. Derfor rimer det dårlig at vi nå, under en Arbeiderparti-styrt regjering, fortsatt ikke har hentet inn de siste års kutt i arbeidsmarkedstiltak. Samfunnsøkonomisk er det ulogisk å ikke satse sterkere. Finansdepartementet slår fast at hvis 10 000 personer i utenforskap kommer i jobb, så sparer staten 7 milliarder. Å få 10.000 med nedsatt arbeidsevne i arbeid koster kun halvparten.

I Norge har vi bygd opp et landsdekkende fagmiljø på utsiden av NAV, nemlig arbeid- og inkluderingsbransjen. Inkluderingsbedriftenes spisskompetanse bunner i den dype innsikten de har i hva som rører seg i næringslivet. Den NHO-utviklede inkluderingsmetoden Ringer i Vannet tar utgangspunkt i næringslivets behov for arbeidskraft, og skaper gjennom dette en god match mellom arbeidsgiver og jobbsøker. Erfaring viser at bedrifter som rekrutterer fra utenforskapet får svært motiverte ansatte med lavere sykefravær og høyere lojalitet til arbeidsplassen. De som står lengst unna arbeidslivet er avhengige av inkluderingsbedriftenes spisskompetanse på å overbevise de som utgjør den største forskjellen i inkluderingsarbeidet – nemlig arbeidsgivere som skal ansette.

Vi vil utfordre de som ensidig knytter begrepet verdighet til nivået på trygdeytelser

Kenneth Stien
Direktør i bransjeforeningen Arbeid & Inkludering i NHO Service og Handel

I forslaget til neste års statsbudsjett kuttes det ikke lenger i arbeidsmarkedstiltak fordi ledigheten er lav. Det er en god start. Det neste Brenna må gjøre er å heve NAVs tiltaksbudsjett til et nivå som monner. Fortsatt finnes det bare tiltaksplasser til 1 av 4 med nedsatt arbeidsevne. Brenna bør deretter prioritere de som står lengst unna arbeidslivet når tiltaksplasser skal fordeles. De med nedsatt arbeidsevne står i størst fare for å bli i uføre. Brenna kan gjøre mye mer for denne gruppen.   

Debatten om arbeidslinjen ender ofte opp med at mennesker som ikke kan jobbe, også skal ha verdige liv. Det er helt klart et viktig grunnlag i en mer human arbeidslinje. Samtidig vil vi utfordre de som ensidig knytter begrepet verdighet til nivået på trygdeytelser. Svært mange av de 214.000 med nedsatt arbeidsevne som står utenfor jobb, kan med arbeidsrettede tiltak havne i motsatt statistikk: nemlig som deltakere i arbeidslivet. Vi ser det som minst like uverdig å ikke gi alle de som vil jobbe, muligheten til det.   

Les også

Omtalte personer

Tonje Brenna

Arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00