Danske eksperter om det nye koran-lovforslaget: – På ett punkt kunne man godt ha vært litt tydeligere

Et nytt dansk lovforslag skal forby «utilbørlig behandling av gjenstander med vesentlig religiøs betydning for det trossamfund» – deriblant offentlig koranbrenning. Det omstridte lovforslaget kan gi opp mot to års fengsel. Men hva betyr «utilbørlig»? Og vil den danske regjeringen med dette gjeninnføre blasfemiparagrafen? Danske jusseksperter gir sine vurderinger av hva lovforslaget innebærer.

Danmarks justisminister Peter Hummelgaard (Socialdemokratiet), utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (Venstre) under en pressekonferanse 31. juli. 
Danmarks justisminister Peter Hummelgaard (Socialdemokratiet), utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (Venstre) under en pressekonferanse 31. juli. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

1. september la den danske regjeringen frem et lovforslag som skal forby koranbrenning – et arbeid som de har brukt omtrent en måned på å snekre sammen.

Det juridiske presisjonsinngrepet, eller «nålestiksoperationen», som den danske justisministeren nå har døpt den, har resultert i at «utilbørlig behandling» av blant annet Koranen nå skal forbys.

Lovforslaget har vakt sterke reaksjoner i vårt sørlige naboland, og kritikere klandrer nå regjeringen for å gjeninnføre blasfemiparagrafen som ble avskaffet i 2017, og som regjeringen hele tiden har stått fast ved at den ikke skulle gjeninnføre.

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00