«De to borgerlige partilederne har overlatt scenen til Mette Frederiksen»

Det danske Sosialdemokratiet har sammen med to borgerlige partier begitt seg ut på et historisk eksperiment, med partier fra både høyre- og venstresiden i Folketinget. Altingets sjefredaktør i Danmark, Jakob Nielsen, bidrar til å forklare den nye danske regjeringen. 

Ingen tvil om hvem som holder i roret på skuta i den historiske nye sentrumsregjeringen i Danmark; statsminister Mette Frederiksen, i rødt. 
Ingen tvil om hvem som holder i roret på skuta i den historiske nye sentrumsregjeringen i Danmark; statsminister Mette Frederiksen, i rødt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP/NTB
Sanna Rayman

– Samarbeidet mellom Venstre og Socialdemokratiet er historisk, kommer det til å holde?

 – Ja, det er historisk. Det er første gang siden 1978 at Sosialdemokratene og Venstre sitter i regjering sammen. Den gangen falt regjeringen raskt igjen. Men nå er det grunn til å tro at det vil vare lenger. Dette skyldes i hovedsak at den nye regjeringen har flertall i Folketinget, og derfor vil den kunne sitte i fire år hvis de tre partiene bare kan holde sammen.

 

Les også

– Hvem tjener mest på samarbeidet?

– Det er Sosialdemokratiet. Mette Frederiksens parti har inntatt de tyngste ministerpostene, og det borgerlige Danmark står igjen uten noen leder som kan utfordre Mette Frederiksen.

– Hvilken pris betaler hun for det?

– Regjeringen må gjennomføre økonomiske reformer som vil være kontroversielle blant mange sosialdemokrater, og som vil få hard kritikk fra venstresiden. Dette gjelder for eksempel innsparing på universiteter og i de generøse utdanningsstipend (SU) som danske studenter mottar. Dessuten skal det gjennomføres skatteletter, også for de med høye inntekter, og det pleier Sosialdemokratiet å være imot.

Regjeringen må gjennomføre økonomiske reformer som vil være kontroversielle blant mange sosialdemokrater, og som vil få hard kritikk fra venstresiden

Jakob Nielsen
Sjefsredaktør Altinget Danmark

– Hva med klimapolitikken?

– Venstrefløyen i partiet kritiserer Mette Frederiksen for å ha solgt klimapolitikken, fordi Venstre vil forsvare landbrukets interesser. Men den nye regjeringen lover å følge det danske målet om å redusere CO2-utslippene med 70 prosent innen 2030. Den setter også en ambisjon om å oppnå en reduksjon på 110 prosent innen 2050. Klimaet vil bli en viktig kamparena.

– I Sverige har partiene i mange år kjempet for å holde et stadig voksende Sverigedemokraterna uten innflytelse, inntil de i år er med i et samarbeid med regjeringspartiene. I Danmark ble Dansk Folkeparti sluppet inn i varmen mye tidligere og har nå krympet. Tror du Sverigedemokratene har en lignende reise foran seg i Sverige?

– Det er veldig mulig. Men du må huske at Dansk Folkeparti først mistet sin innflytelse i dansk politikk da Sosialdemokratiet gjennom flere år hadde vist at de tok integreringsproblemene på alvor.

– Danmark har nå en sentrumsregjering bestående av ganske usannsynlige partnere som normalt er «arvefiender». Hvordan vil det påvirke partiene på ytre venstre og høyre?

– Partiene både på høyre- og venstresiden vil få anledning til å profilere seg med kritikk av regjeringen. Men et stort flertall av danskene stemmer på sentrumspartiene, så de vil også ha interesse av å delta i politiske avtaler med regjeringen. Men sentrumsregjeringen er et eksperiment, og alle partier vil følge nøye med på meningsmålingene de neste månedene.

De to borgerlige partilederne har overlatt scenen til Mette Frederiksen. Dette sender et signal om at de ikke for alvor ønsker å dreie regjeringen i en mer borgerlig retning. 

Jakob Nielsen
Sjefsredaktør Altinget Danmark

– Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) som utenriksminister, og Jakob Ellemann-Jensen (Venstre) som forsvarsminister – det gir mye makt til Frederiksen. Er det overraskende?

– Ja, det er veldig overraskende. De to borgerlige partilederne har overlatt scenen til Mette Frederiksen. Dette sender et signal om at de ikke for alvor ønsker å dreie regjeringen i en mer borgerlig retning. Mette Frederiksen er den ubestridte kapteinen på dette skipet.

– I hvilke saker vil Sosialdemokratiet måtte endre posisjoner og retorikk?

– Sosialdemokratiet har akseptert skattelettelser. Mest for de lave inntektene, men også for de som tjener mer enn 500.000 danske kroner i året. De må også akseptere økonomiske reformer som vil møte motstand fra den sosialdemokratiske baklandet. Men på sikt kan det være et annet område som vil være vanskeligst for baklandet i Sosialdemokratiet: Den nye regjeringen vil innføre flere frie valgmuligheter for danskene, og det kan bety å sette eldreomsorg, barnehager og andre oppgaver ut på anbud til private bedrifter. Denne debatten pågår allerede i Norge og Sverige, men i Danmark er den bare så vidt begynt.

– Er det utnevnt en nordisk minister?

– Ja, men som alltid er det en post som ligger nederst i hierarkiet i regjeringen. Den nye nordiske samarbeidsministeren er Louise Schack Elholm fra Venstre, som også er kirkeminister. Hun er en erfaren politiker, men uten ministererfaring.

Den nye regjeringen vil innføre flere frie valgmuligheter for danskene, og det kan bety å sette ut eldreomsorg, barnehager og andre oppgaver på anbud til private bedrifter. Denne debatten pågår allerede i Norge og Sverige, men i Danmark er den bare så vidt begynt.

Jakob Nielsen
Sjefsredaktør Altinget Danmark
 

Les også

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partileder, Socialdemokratiet
master i afrikastudier (Københavns Universitet, 2009), ba.scient.adm. i samfunnsfag (Aalborg Universitet, 2007)

Jakob Nielsen

Sjefredaktør, danske Altinget
journalist (DMJX, 1998)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00