Få oversikt over de danske partiene

I det danske Folketinget sitter 17 partier, derav 4 partier med hovedsete på Grønland og Færøyene. Hvem er hvem, og hvilke er deres norske søskenpartier? Altinget gir deg en oversikt.

Det danske Folketinget åpnes. Det er hele 17 partier som er representert i Folketinget, inkludert fire partier fra Færøyene og Grønland. 
Det danske Folketinget åpnes. Det er hele 17 partier som er representert i Folketinget, inkludert fire partier fra Færøyene og Grønland. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/NTB
Ingrid Skovdahl

Denne saken ble senest oppdatert 8. mars 2024 kl. 12.35.

Lynoversikt over dansk rikspolitikk

 • Det danske Folketinget holder til på slottet Christiansborg i København. Det omtales ofte bare som «Borgen».
 • Folketinget har 179 folkevalgte medlemmer, kalt medlemmer af Folketinget (i kortform MF).
 • Folketinget ledes av en formand, som tilsvarer den norske stortingspresident-posten. Sammen med fire nestformenn utgjør formannen det såkalte Præsidiet i Folketinget.
 • Folketingsåret begynner alltid første tirsdag i oktober. Åpningsmøtet innledes av en såkalt aldersformand, som er den representant som har sittet lengst på Folketinget.
 • I Danmark er det ikke fastsatt en bestemt dato for valg. I stedet har statsministeren ansvar for å skrive ut valg innen valgperioden på maksimalt fire år utløper. Statsministeren trenger derimot ikke å vente til fire år har gått, men kan velge å skrive ut valg tidligere – for eksempel hvis regjeringspartiet/-partiene gjør det spesielt godt på meningsmålingene. 
 • I likhet med Norge avholder Danmark valg til henholdsvis Folketinget og kommune separat.
 • Den danske sperregrensen ligger på 2 prosent. Det finnes imidlertid to andre muligheter for å komme inn på Folketinget: 1) Partiet skal ha oppnådd minst ett kretsmandat. 2) Partiet skal innenfor to av de tre danske landsdelene (Hovedstaden, Sjælland-Syddanmark og Midtjylland-Nordjylland) ha oppnådd minst like mange stemmer som det gjennomsnittlige antall gyldige stemmer som i landsdelen er avgitt per kretsmandat.

 

Danmarks regjering 

Den danske regjeringen består siden høsten 2022 av Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

Dette er de danske ministrene:

 • Statsminister: Mette Frederiksen, Socialdemokratiet (partileder)
 • Visestatsminister og forsvarsminister: Troels Lund Poulsen (fra 23.10.2023), Venstre (partileder)
 • Økonomiminister: Stephanie Lose (fra 23.11.2023), Venstre
 • Utenriksminister: Lars Løkke Rasmussen, Moderaterne (partileder)
 • Finansminister: Nicolai Wammen, Socialdemokratiet
 • Innenriks- og helseminister: Sophie Løhde, Venstre
 • Justisminister: Peter Hummelgaard Thomsen, Socialdemokratiet
 • Kulturminister: Jakob Engel-Schmidt, Moderaterna
 • Næringsminister: Morten Bødskov, Socialdemokratiet
 • Minister for utviklingssamarbeid og global klimapolitikk: Dan Jørgensen, Socialdemokratiet
 • Miljøminister: Magnus Heunicke, Socialdemokratiet
 • Sosial- og boligminister: Pernille Rosenkrantz-Theil, Socialdemokratiet
 • Arbeidsminister: Ane Halsboe-Jørgensen, Socialdemokratiet
 • Barne- og undervisningsminister: Mattias Tesfaye, Socialdemokratiet
 • Utlendings- og integrasjonsminister: Kaare Dybvad Bek, Socialdemokratiet
 • Skatteminister: Jeppe Bruus, Socialdemokratiet
 • Minister for mat, landbruk og fiskeri: Jacob Jensen, Venstre
 • Kirkeminister, distriktsminister og minister for nordisk samarbeid: Morten Dahlin (fra 23.11.2023), Venstre
 • Transportminister: Thomas Danielsen, Venstre
 • Utdannings- og forskningsminister: Christina Egelund, Moderaterne
 • Digitaliseringsminister og minister for likestilling: Marie Bjerre, Venstre
 • Eldreminister: Mette Kierkgaard, Moderaterne
 • Klima-, energi- og forsyningsminister: Lars Aagard, Moderaterne

 

Dette er de danske partiene

VENSTRESIDEN

Enhedslisten (EL), ledet av Mai Villadsen. Dette partiet ble opprettet i 1989 av Venstresocialisterne og restene av Danmarks kommunistiske parti og Socialistisk Arbejderparti. Enhedslisten er et venstresosialistisk parti og plasserer seg lengst til venstre på den politiske skalaen i Danmark. Partiet har en «politisk leder» i stedet for partileder, men i praksis innebærer det i dag omtrent det samme.

Sosialistisk Folkeparti (SF), ledet av Pia Olsen Dyhr. Partiet ble stiftet i 1959 etter en splittelse av Danmarks kommunistiske parti.
Partiet har et radikalt sosialistisk og pasifistisk program, og regnes for å være søsterparti til det norske Sosialistisk Venstreparti. 

Socialdemokratiet (S), ledet av statsminister Mette Frederiksen. Partiet ble stiftet i 1871 og er søsterparti til det norske Arbeiderpartiet. Partiet har hatt regjeringsmakten siden 2019. Partiet har 48 av 175 mandater bak seg, og har ledet på en parlamentarisk samarbeidsavtale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Socialdemokratiet utgjør Danmarks regjering sammen med Moderaterne og Venstre, og har totalt 11 statsrådsposter.

Frie Grønne (FG), ledet av Sikandar Siddique. Dette er et grønt parti som ble stiftet av utbrytere fra Alternativet i 2020, deriblant Siddique og tidligere kulturminister Uffe Elbæk (som nå har gått tilbake til Alternativet igjen). I tillegg til klimapolitikk fokuserer Frie Grønne i høy grad på antirasisme og en globalt orientert verdipolitikk. I likhet med Enhedslisten har partiet en såkalt «politisk leder» i stedet for partileder.

 

SENTRUM (midten på dansk)

Alternativet (ALT), ledet av Franciska Rosenkilde. Dette er et grønt parti som ble stiftet i 2013, og som har en noe uklar ideologisk profil. I Danmark regnes det imidlertid som et grønt sentrumsparti. 

Radikale Venstre (RV/R), ledet av Martin Lidegaard. Partiet ble grunnlagt i 1905 og har er et sosialliberalt program. Historisk har partiet hatt en vesentlig innflytelse, da det ofte har innehatt en vippeposisjon i Folketinget. Radikale Venstre regnes for å være søsterparti til det norske Venstre. Partiet har en «politisk leder» i stedet for partileder.

Moderaterne (M), ledet av utenriksminister Lars Løkke Rasmussen. Partiet ble grunnlagt av Løkke i 2021, etter at han som folketingsrepresentant for Venstre plutselig meldte seg ut av partiet. Han var under en periode politisk løsgjenger i Folketinget, før han i juni 2021 startet Moderaterne. Ideologisk er partiet sosialliberalt og plasserer seg tydelig i sentrum av den politiske skalaen. Partiet er med i Danmarks regjering og har totalt 5 statsrådsposter. 

Jakob Ellemann-Jensen, leder av Venstre, Mette Frederiksen, partileder for Socialdemokratiet og Søren Pape Poulsen (nå avdød), tidl.leder for Det Konservative Folkeparti. 
Jakob Ellemann-Jensen, leder av Venstre, Mette Frederiksen, partileder for Socialdemokratiet og Søren Pape Poulsen (nå avdød), tidl.leder for Det Konservative Folkeparti.  Foto: Mads Claus Rasmussen/NTB


HØYRESIDEN

Liberal Alliance (LA), ledet av Axel Vanopslagh. Dette er et klassisk liberalt parti som ble opprettet i 2007 av politikere fra både Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti. En av de sentrale hensiktene til at partiet ble stiftet, var for å frata Dansk Folkeparti den innflytelse de hadde over dansk politikk. Partiet har kontinuerlig kjempet med lav støtte og til stadighet balansert på sperregrensen. Liberal Alliance har i likhet med flere andre partier en «politisk leder» i stedet for partileder.

Venstre (V), ledet av visestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Dette er liberalkonservativt, borgerlig parti med røtter i bonde- og samvirkebevegelsene. Partiet ble formelt grunnlagt som eget parti i 1910, og har gjennom historien hatt en viktig posisjon som et av de dominerende partiene på den danske høyresiden. Til forskjell fra andre bondepartier i Norden, har Venstre stått for en frihandelspolitikk. Venstre rivaliserer med Det Konservative Folkeparti om å være Danmarks ledende konservative parti. Partiet er med i Danmarks regjering og har totalt 7 statsrådsposter.

 

Lars Løkke Rasmussen (t.v.) er partileder i det nystiftede partiet Moderaterne, men har tidligere vært partileder i Venstre, der Jakob Ellemann-Jensen (t.h.) nå er partileder. Begge partiene vil inngå i den nye danske regjeringen sammen med Mette Frederiksens Socialdemokratiet.
Lars Løkke Rasmussen (t.v.) er partileder i det nystiftede partiet Moderaterne, men har tidligere vært partileder i Venstre, der Jakob Ellemann-Jensen (t.h.) nå er partileder. Begge partiene vil inngå i den nye danske regjeringen sammen med Mette Frederiksens Socialdemokratiet. Foto: AP Photo/Sergei Grits

Det Konservative Folkeparti (KF/K), er et av de dominerende partiene på den danske høyresiden, og regnes for å være søsterparti til det norske Høyre. Partiet ledes av Mona Juul. Som navnet tilsier, er dette et konservativt parti. Det har sitt opphav i partigrupperingen Højre, som trådte frem under den grunnlovgivende forsamling i 1848–1849. Etter grunnlovsreformen i 1915 endret partiet navn til Det Konservative Folkeparti. 

Nye Borgerlige (NB) var et nasjonalkonservativt parti, som selv beskrev sin politikk som en kombinasjon av Liberal Alliances økonomiske politikk og Dansk Folkepartis verdipolitikk. Partiet ble stiftet av utbrytere fra Det Konservative Folkeparti i 2015, og plasserte seg på den ytre høyrefløy. Partiet ble oppløst i januar 2024, etter en lengre tid med interne strider og problemer. Lederen Pernille Vermund, som også er valgt inn på Folketinget, er nå medlem av Liberal Alliance.

Dansk Folkeparti (DF), ledet av Morten Messerschmidt. Dette er et nasjonalkonservativt parti på den danske ytre høyrefløy, som har flere fellestrekk med det norske Fremskrittspartiet. Partiet ble grunnlagt i 1995 og sprang ut av det danske Fremskridtspartiet. Ved Folketingsvalget i 2015 ble partiet Danmarks nest største parti, med en oppslutning på hele 21,1 prosent. Ved neste valg, i 2019, opplevde partiet et dramatisk nederlag og fikk kun 8,7 prosent av stemmene. 

Danmarksdemokraterne (DD), ledet av Inger Støjberg. Dette er et nasjonalliberalt parti på ytre høyrefløy. Partiet ble grunnlagt av Inger Støjberg i juni 2022. Støjberg har tidligere vært en fremtredende Venstre-politiker og har både statsrådsposisjoner og et 20-årig folketingsrepresentantskap med seg i bagasjen. I forbindelse med at Støjberg i 2021 ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for brudd på Ministeransvarlighetsloven i en riksrettssak, meldte hun seg ut av Venstre og ble også utvist fra Folketinget. Etter å ha sonet straffen dannet hun Danmarksdemokraterne.  Partiet har på nåværende tidspunkt 8 representanter i Folketinget – de fleste tidligere politiske løsgjengere eller tidligere medlemmer av Dansk Folkeparti.

 

Grønlandske partier i Folketinget

Inuit Ataqatigiit (IA), ledet av Múte B. Egede. Dette er et sosialistisk parti som ble etablert i 1978, og som plasserer seg på ytterste venstrefløy i den grønlandske politikken. De kjemper blant annet for grønlendernes krav om å bli anerkjent som et selvstendig folk med rett til eget land, samt for like muligheter og vilkår for alle i det grønlandske samfunnet. Siden 2015 har Aaja Chemnitz Larsen vært partiets representant i det danske Folketinget.

Siumut (SIU), ledet av Erik Jensen. Dette partiet har sprunget ut av en uformell, politisk sammenslutning av enkeltpersoner som i begynnelsen av 1970-tallet utgjorde et samlingspunkt for dem som ønsket et oppgjør med den danske kolonialismen. I 1977 ble sammenslutningen til et offisielt, politisk parti. Deres ideologiske grunnlag er i dag sosialdemokratisk. Aki-Matilda Høegh-Dam representerer partiet i det danske Folketinget.


Færøyske partier i Folketinget

Sambandsflokkurin (SP), ledet av Bárður á Steig Nielsen. Dette er et liberalt parti som fokuserer på næringsutvikling og kulturelle spørsmål. Partiet ble stiftet i 1906 og har sine røtter i den færøyske bondebefolkningen. Sambandsflokkurin støtter riksfellesskapet med Danmark. På Folketinget er de representert av Edmund Joensen.

Javnaðarflokkurin (JF), ledet av Aksel V. Johannesen. Dette er Færøyenes sosialdemokratiske parti. Partiet har røtter i foreningene Socialistisk ungdomsforbund og Thorshavn Arbejderforening, og ble formelt stiftet i 1926. Javnaðarflokkurin støtter det danske riksfellesskapet. På Folketinget er de representert av Sjúrður Skaale. 

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Danmarks utenriksminister (Moderaterne)
cand.jur. (Københavns Universitet, 1992)

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partileder, Socialdemokratiet
master i afrikastudier (Københavns Universitet, 2009), ba.scient.adm. i samfunnsfag (Aalborg Universitet, 2007)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024