Spaltist:  
Kim René Hamre

Den europeiske unionen – et falleferdig korthus?

Kan fremveksten av høyrepopulistiske partier som vil melde sine land ut av den europeiske unionen, være et symptom på noe større? Kan det være at folk i ulike EU-land føler seg overkjørt av en stor, byråkratisk og overnasjonal union? Det spør Altinget-spaltist og leder for Ungdom mot EU, Kim André Hamre. 

Spørsmålet om exit ut av unionen har blitt et spørsmål for flere EU-land i det siste, blant annet Nederland etter at Geert Wilders mer eller mindre vant valget, skriver spaltist i Altinget EU/EØS, Kim René Hamre. Han er også leder for Ungdom mot EU. 
Spørsmålet om exit ut av unionen har blitt et spørsmål for flere EU-land i det siste, blant annet Nederland etter at Geert Wilders mer eller mindre vant valget, skriver spaltist i Altinget EU/EØS, Kim René Hamre. Han er også leder for Ungdom mot EU. Foto: Montasje: AP Photo/Peter Dejong/NTB / Nei til EU
Kim René Hamre

Den europeiske unionen går igjennom tøffe tider nå og har opplevd flere kraftige tilbakesteg både de siste årene og ganske nylig.

Det er ingen tvil om at det er stor misnøye med unionen, noe som førte til Storbritannias mye omtalte Brexit. Spørsmålet om exit ut av unionen har blitt et spørsmål for flere EU-land i det siste, blant annet Nederland etter at Geert Wilders mer eller mindre vant valget. I tillegg varsler lederen av AfD i Tyskland at de vil vurdere en Dexit ut av EU dersom de ikke får flertall for å reformere unionen.

EU, tungt byråkratisk system

Kan denne fremveksten av høyrepopulistiske partier som vil melde sine land ut av den europeiske unionen, være et symptom på noe større? Kan det være at folk i ulike EU-land føler seg overkjørt av en stor, byråkratisk og overnasjonal union?

Analysebyrået Statista gjorde i 2022 en undersøkelse av hvor byråkratisk folk mener EU er. Der kom det frem at i gjennomsnitt synes 72 prosent av innbyggerne i EU-land at unionen enten er ganske eller veldig byråkratisk. 

Spaltister i Altinget EU/EØS

Hver tirsdag skriver noen av våre fremste EU-stemmer om norsk Europa-politikk, EUs utfordringer, samfunnsutvikling og digitalisering. Dette er våre spaltister: 

  • Mathilde Fastingsiviløkonom og idéhistoriker, rådgiver i Civita.
  • Christian Hambroprivatpraktiserende advokat og skribent.
  • Christina Kullmann Fivespesialrådgiver i KS, avdeling for lokaldemokrati, europapolitikk og internasjonalt arbeid, tidligere nisjeredaktør i Altinget EU/EØS.
  • Kim René Hamreleder i Ungdom mot EU.
  • Siri Sletnertidligere diplomat, ledet det norske forhandlingssekretariatet for Utenriksdepartementet og har vært ambassadør fra Norge til Tsjekkia, Ungarn og Slovenia.
  • Paal Frisvoldrådgiver i Greenpeace, bystyremedlem for MDG i Oslo, mangeårig rådgiver om EU-spørsmål i Brussel
  • Nils-Ola Widmenæringspolitisk rådgiver i Abelia.

     

Kun 20 prosent av dem som svarte mente at EU var lite eller ikke byråkratisk. Dette viser at de fleste i unionen synes at EU er et tungt byråkratisk system.

«Mens demokrati betyr folkestyre, betyr byråkrati at embets- eller tjenestepersoner styrer eller utøver makt», skriver Store norske leksikon om om byråkrati.

En kan ut fra dette tolke undersøkelsen fra Statista dit hen at byråkratiet i EU har fått for mye makt, noe som på en annen side fører til at folkestyret som utgjør selve demokratiet, har fått mindre makt. 

Ytre høyre på fremmarsj frem mot EU-valget i år

Ifølge en artikkel fra BBC i juni 2023, er de politiske partiene på ytre høyre-siden i flere EU-land nå på kraftig fremmarsj. Det samme inntrykket bekreftes i en artikkel i Berlingske Tidende i januar 2023.

Dette er partier som vil begrense EUs makt og overnasjonalitet, samtidig som de vil reformere unionen. Enkelte  av disse partiene, som AfD, har varslet at de vil ha en folkeavstemning om en exit fra EU for Tyskland, dersom de ikke lykkes med dette etter EU-parlamentsvalget i juni. 

Det er ingen tvil om at det er stor misnøye med unionen.

Kim René Hamre
Spaltist

EU-valget vil endre unionen i årene fremover

Det er liten tvil om at dersom ytre høyresiden i ulike EU-land fortsetter å gjøre det like bra som målingene viser, vil unionen trolig gå mot et kraftig skifte i det politiske landskapet.

Ifølge European Council on Foreign Relations' undersøkelser og analyser, kan en populistisk høyreorientert koalisjon bestående av kristendemokrater, konservative og radikale utgjøre en majoritet av mandatene i Europaparlamentet etter valget i EU 9. juni.

Slik jeg ser det vil det føre til enda større splittelse blant flere EU-land i tiden fremover, økt polarisering, og kanskje vil flere land i unionen etter hvert vil revurdere sitt medlemskap i tiden fremover.

Korthuset er i ferd med å kollapse, sakte men sikkert. 

Les også

--- 

Rettelse: Ved en inkurie ble Kim André Hamre titulert som leder i Nei til EU. Dette ble rettet opp fredag 2. februar kl 14.50. 

Omtalte personer

Kim René Hamre

Leder, Ungdom mot EU, Leder, Bergen Ungdom mot EU, fungerende leder, Hordaland Ungdom mot EU

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00