Fjordsøksmålet: Derfor har to miljøorganisasjoner saksøkt staten

Natur og Ungdom (NU) og Naturvernforbundet har stevnet staten for å prøve å stanse dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Organisasjonene mener utslippstillatelsen som ble gitt i 2015 er ulovlig. Mandag 18. september starter behandlingen i Oslo tingrett.

<span>Leder i Natur og Ungdom Gina Gylver har tidligere lenket seg fast med kjetting for å forsøke å stanse etableringen i gruveprosjektet ved Førdefjorden. Nå har Natur og Ungdom og Naturvernforbundet gått til søksmål mot staten fordi de mener tillatelsen til å&nbsp; dumpe i av gruveavfall i fjorden er ulovlig.<br></span>
Leder i Natur og Ungdom Gina Gylver har tidligere lenket seg fast med kjetting for å forsøke å stanse etableringen i gruveprosjektet ved Førdefjorden. Nå har Natur og Ungdom og Naturvernforbundet gått til søksmål mot staten fordi de mener tillatelsen til å  dumpe i av gruveavfall i fjorden er ulovlig.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Elisabeth Bergskaug

Denne artikkelen ble først publisert 15. november, da søksmålet ble annonsert. Den er frontet på nytt i forbindelse med at behandlingen starter i Oslo tingrett mandag 18. september. Tittel og ingress er endret. I brødtekst er to datoer presisert, og det er lagt til informasjon om når saken er berammet.

Det var jubel på Kulturhuset i Oslo 15. november da Natur og Ungdom-leder Gina Gylver sto på scenen og annonserte for en fullsatt sal at NU og Naturvernforbundet nå har levert en stevning av staten for å tillatte dumping av gruveavfall i Førdefjorden.

Leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen sier det er dyrt og tidkrevende å gå til søksmål.

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00