Kommentar av 
Ingvild Wetrhus Thorsvik

Det føltes som verdens lengste togreise med en konstant frykt for russiske angrep

Målet er å gjøre en så stor forskjell som mulig i de fire årene hun er valgt inn på et overraskende utjevningsmandat fra Agder, og hun lever etter et av Kim Kardashians livsråd. Men for Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) er det én hendelse som står sterkere igjen enn noe annet fra første år på Løvebakken.

Ingvild Wetrhus Thorsvik reiste til Kyiv, Bucha og Irpin i juni i kraft av å være med i justiskomiteen til Europaparlamentets parlamentarikerforsamling på en «fact finding mission». – Jeg hadde virkelig ikke lyst å dra og var skikkelig redd, skriver hun. 
Ingvild Wetrhus Thorsvik reiste til Kyiv, Bucha og Irpin i juni i kraft av å være med i justiskomiteen til Europaparlamentets parlamentarikerforsamling på en «fact finding mission». – Jeg hadde virkelig ikke lyst å dra og var skikkelig redd, skriver hun. Foto: Privat
Ingvild Wetrhus Thorsvik
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Jeg kom overraskende nok inn på Stortinget høsten 2021 på utjevningsmandat. I motsetning til hva de fleste andre mennesker gjør, forestiller jeg meg ikke hvordan ting kommer til å bli før jeg gjør dem. Derfor hadde jeg heller ingen forventninger eller forestillinger om hvordan det kom til å være å gå fra å være advokat på Sørlandet til å sitte på Stortinget i Oslo. 

Jeg har lært enormt mye, satt meg inn i saker jeg ellers aldri ville fått innblikk i, fått møte mennesker jeg ellers ikke ville møtt og fått lære av og høre om deres erfaringer.

Jeg har også opplevd  at livet på Stortinget er litt hva du gjør det til selv. Du kan skrive forslag som en gal, delta på  evinnelig mange møter, lese alle rapporter fra offentlige utvalg osv. Som innvalgt på utjevningsmandat og dermed en svært usikker posisjon, er min konklusjon at de fire årene må maxes for å få være med å gjøre en så stor forskjell som mulig i løpet av perioden. 

Heldigvis er det veldig spennende og givende arbeid, og som nepo-babyen Kim Kardashian tonedøvt råder; «get your f—king ass up and work».

Ingvild Wetrhus Thorsvik ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene på slottet sammen med partifelle Grunde Almeland.
Ingvild Wetrhus Thorsvik ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene på slottet sammen med partifelle Grunde Almeland. Foto: Torstein Bøe / NTB

Tre saker skiller seg ut

Det siste året skiller spesielt tre saker seg ut for meg: vi har fått flertall i komiteen for en gjennomgang av forliksrådsordningen. Dagens ordning er utdatert og ivaretar ikke folks rettssikkerhet godt nok. Det ble gang på gang bekreftet for meg da jeg jobbet som advokat.

Det har også vært givende å komme med forslag til hvordan vi kan ivareta folks personvern på sosiale medier, og oppleve gjennomslag. Vi fikk flertall for å utrede Norges handlingsrom for å forby overvåkningsbasert markedsføring. 

Den siste saken det virkelig har nyttet å stå på for, er å bedre dyrevelferden i landbruket, hvor vi blant annet fikk flertall for en helhetlig dyrevelferdsmelding i 2023, samt å be regjeringen se på insentiver som vil øke dyrevelferden i svinenæringen.

Ut i fra min erfaring er stortinget veldig kollegialt, også på tvers av partigrenser. Jeg er så takknemlig for all hjelp jeg har fått av kollegaer til alt fra praktiske gjøremål som å snøre bunadsvesten (som er tidenes vanskeligste oppgave) til forskjellige  tips og triks i politisk håndverk. Folk er skikkelig rause og det er god stemning og vennskapelighet mellom representantene på tross av til tider heftige diskusjoner på dax18 eller i stortingssalen. Jeg skal ikke gjøre noen komparativ analyse opp mot andre parlamenter, men jeg tror vi er heldige som har det slik i Norge. 

Les også

Jeg var skikkelig redd

Det har blitt gjentatt utallige ganger, men i år  har vært et veldig spesielt år. Det er krig i Europa, folk har ikke penger til å dekke matkostnader og strømregningene har økt kraftig. Det har selvsagt også preget dette året. 

Da vi krysset grensen til Polen kjente jeg umiddelbart på en lettelse over å være i trygghet. Det gled fort over i skyldfølelse. 

Det som gjorde sterkest inntrykk på meg mitt første år på Stortinget, var helt klart min reise til Ukraina i slutten av juni. Mitt medlemskap i Europaparlamentets parlamentarikerforsamling sin justiskomite (that´s a mouthfull) brakte meg i slutten av juni til Kyiv, Bucha og Irpin på en «fact finding mission».

Jeg hadde virkelig ikke lyst å dra og var skikkelig redd. Det var et viktig oppdrag, og jeg mente at det var riktig at delegasjonen reiste, og jeg opplevde derfor ikke at jeg kunne forsvare for meg selv å ikke dra.

Sammen med en delegasjon av parlamentarikere fra andre europeiske land tok jeg tog fra Chelm i Polen til Kyiv i Ukraina. Det føltes som verdens lengste togreise med væpnede vakter og en konstant frykt for russiske angrep. 

Fra Kyiv dro vi til Bucha, hvor vi møtte presten Andrei. Han var i Bucha under hele okkupasjonen. Han fortalte om umenneskelighetene som hadde skjedd i ukene russerne var der: tortur av sivile, folk som ble henrettet  på gata på vei fra matbutikken, boliger som ble plyndret og rasert. Og verst av alt: familier på flukt som hadde merket bilene sine med «barn», men som likevel ble skutt eller kjørt ihjel av tanks.

Bombede hus, kulehull på lekeplasser

I Irpin var rundt 80 prosent av bygningene bombet. Russerne har brukt tunge våpen i tett bebygde boligområder – rettet mot sivile. Ødeleggelsene og handlingene i Bucha og Irpin viser brutaliteten og umenneskeligheten i den russiske angrepskrigen. Og den enorme oppgaven med gjenoppbygging av landet.

Det har vært mye info om forferdelighetene som har skjedd i Bucha og Irpin, men å se de utbombede boligene, kulehullene i biler, lekeplasser og i kirka, glasskårene på bakken, ildlukten som fylte gatene, massegraven – det kan nesten ikke beskrives. 

Vi møtte ukrainske parlamentarikerkollegaer, Riksadvokaten, representanter for utenriksdepartementet, justisdepartementet og menneskerettighetsforkjempere. De var alle tydelige på at vi må jobbe for at de ansvarlige stilles til ansvar for krigsforbrytelsene og menneskerettighetsbruddene som er begått. Og at Ukraina må få kompensasjon, slik at de kan gjenoppbygge landet sitt.

Da vi krysset grensen til Polen kjente jeg umiddelbart på en lettelse over å være i trygghet. Det gled fort over i skyldfølelse over å kjenne på en følelse av lettelse all den tid så mange barn og voksne måtte bli igjen i utryggheten, en følelse som forsterkes denne jula hvor vi vet at store deler av ukrainerne sitter i boligene sine uten strøm og det informeres om at flyalarmen går i hele landet.  

Jeg håper at vi kan bruke noe av det  vi har lært av denne håndteringen i møtet med andre flyktninger, og at vi kan kjenne på at solidariteten faktisk  ikke har noen grenser. 

 

Sterkere sammen

Det neste året håper jeg at solidariteten får fortsette å vokse og at den ikke kjenner stedlige grenser. Russlands angrepskrig mot Ukraina har hatt en særlig stor påvirkning på Norge, det betyr likevel ikke at andre katastrofer og konflikter er satt på en beleilig pause.

Jeg håper at vi kan bruke noe av det  vi har lært av denne håndteringen i møtet med andre flyktninger, og at vi kan kjenne på at solidariteten faktisk  ikke har noen grenser. Jeg håper at vi strekker ut en hånd til de som har det vanskelig rundt oss. Og at Norge står enda sterkere sammen med Europa og verden i kampen for frihet og en bedre framtid. 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00