Etter ett år på Stortinget: Overrasket over hvor sterk partipisken er
Det sto om noen hundre stemmer da Tobias Drevland Lund ble valgt inn på Stortinget for vel ett år siden. «Det er ikke en underdrivelse å si at mitt første år på Stortinget har vært svært utfordrende og med en svært tøff læringskurve», skriver han i en ærlig oppsummering.
Tobias Drevland Lund
Stortingsrepresentant for Telemark (R), medlem, kommunal- og forvaltningskomiteen, medlem, Stortingets delegasjon til Nordisk rådDet har nå gått over ett år siden Rødt gjorde et historisk stortingsvalg. Rødt kom over sperregrensa for første gang og vi fikk inn hele åtte mandater på Stortinget fra hele landet hvor jeg var en av de nyvalgte fra Telemark. Helt siden jeg meldte meg inn i Rødt i 2010 hadde det vært mye snakk om denne sperregrensa og hvor viktig det var å passere den. Lite visste jeg den gangen at jeg en dag skulle få muligheten til å ta del i den historiske Rødt-gruppa som endelig klarte å sprenge sperregrensa i 2021, og det med god margin.
Etter fire år med solo-opptreden fra en hardtarbeidende Bjørnar Moxnes på Stortinget skulle Rødt-lederen endelig få flere kollegaer med seg inn i stortingssalen. For min egen del var det snakk om i underkant av 100 stemmer som mitt mandat stod på og det var ikke lenge før hele kabalen med utjevningsmandater hadde blitt stokket om på. Det tragikomiske var at jeg på valgnatta sa at «det er typisk om de finner 500 stemmer langt inne i en dal som plutselig avgjør valget». Det viste seg å ikke være så langt fra sannheten. Det var uansett en viktig påminnelse om at hver stemme teller.
Da jeg stilte til valg sist og snakket om å stanse avkorting av barnetrygd for mottakere av sosialhjelp og gratis tannhelse, kunne jeg ikke i min villeste fantasi sett for meg hva norske politikere måtte håndtere siden.
Tobias Drevland Lund
Stortingsrepresentant
Da valget mitt ble bekreftet, jeg hadde fått beskjed om oppmøte og til og med blitt lovet en famøs pendlerleilighet lå ting til rette for å starte på arbeidshverdagen i landets nasjonalforsamling. Som kanskje noen har sett på NRK-serien «Folkevalgt – makt for nybegynnere», sliter jeg med alt som handler om tekniske duppeditter. Når telefoner ble konfigurert og datamaskin utdelt var jeg likevel klar til å ta fatt på arbeidet.
Mer dramatikk enn jeg så for meg
Høsten 2021 var det to store politiske saker. Det ene var pendlerbolig-gate som startet med Kjell Ingolf Ropstad, fortsatte med Eva Kristin Hansen, og som skulle vise seg å gjelde langt flere politikere.
Den andre store saken som ble dominerende på den politiske dagsorden, var de skyhøye strømprisene. Når attpåtil Putin sin folkerettsstridige og ulovlige angrepskrig mot Ukraina ble innledet i februar 2022, så ble alt forandret.
Det er ikke en underdrivelse å si at mitt første år på Stortinget har vært svært utfordrende og med en svært tøff læringskurve.
Når jeg stilte til valg sist og snakket om å stanse avkorting av barnetrygd for mottakere av sosialhjelp og gratis tannhelse, kunne jeg den gangen ikke i min villeste fantasi sett for meg hva norske politikere måtte håndtere siden.
Det er likevel i disse vanskelige tidene politikk er viktig. Det er i tider som nå med økte forskjeller, fattigdom og frustrasjon, politisk avmakt og sinne vokser, hvis ikke landets politikere evner å finne løsninger for innbyggerne. Politikken man fører, kan ikke bare egne seg til solskinnsdager, den må stå seg når man står midt i stormen.
Utålmodige
Over 115.000 barn vokser opp i fattigdom i Norge, køene utenfor matudelingssentralene er voksende, og flere folk oppgir at de rett og slett sliter med å få endene til å møtes. Det er derfor vi må gjøre alt i vår makt for å sørge for at flest mulig barn får det best mulig, at de på minstesatser får en levelig inntekt og at strømpriskrisa blir møtt med en offensiv politikk som regulerer et uhemmet strømmarked og sikrer at både folk og næringsliv har råd til strømregninga.
Det er vel derfor ingen hemmelighet at Rødt er utålmodige når vi forventer mer av regjeringa i møte med den forskjells-krisa vi nå står i. Neste stortingsvalg og dagens rødgrønne flertall med 100 mandater kan raskt forsvinne hvis ikke dette møtes med kraftulle tiltak. Og tro meg, å få Erna Solberg tilbake i statsministerstolen er det siste Norge trenger.
Partipisken er sterk
Hvis jeg skal nevne noe som har overrasket meg ved å være folkevalgt på Stortinget, er det hvor sterk partipisken er. Jeg har erfaring både som folkevalgt i Kragerø og i Vestfold og Telemark fylkeskommune. Et av de tydeligste skillene mellom disse organene og Stortinget er hvor fastlåst politiske prosesser for oss som sitter i opposisjon er.
På Stortinget derimot kan det virke som en naturlov at siden et forslag kommer fra opposisjonen, er det bare å stemme det ned, uavhengig hvor gode forslag man fremmer.
Tobias Drevland Lund
I lokalpolitikken kan posisjonen og opposisjonen i mye større grad finne frem til politiske løsninger sammen. På Stortinget derimot kan det virke som en naturlov at siden et forslag kommer fra opposisjonen, er det bare å stemme det ned, uavhengig hvor gode forslag man fremmer.
Regjeringa har sine egne prosesser og sin egen plattform de skal gjennomføre, det har jeg forståelse for. Men, å gi opposisjonen noen flere seire innimellom, tror jeg hadde gjort både dynamikken og samarbeidsviljen bedre i lengden.
Folk er overraskende hyggelige
Derimot, hvis jeg skal trekke frem en positiv overraskelse, er det hvor hyggelige folk fra alle partier er. Man kan være rykende uenig om politiske saker og krangle så busta fyker. Når debatten er ferdig og vedtak er fattet, føler jeg at flere av mine kollegaer tross alt er fine folk.
Her om dagen var Rødt sitt bord i restauranten opptatt, og da fikk jeg audiens hos SV.
Dette er noe vi må kjempe for å bevare i det norske demokratiet, da blant annet Thomas Seltzer med stor tydelighet har vist oss hva alternativet er i land som USA.
Med det så ønsker jeg både røde og blå, gule og grønne en god jul. Vi ses til nye politiske kamper i 2023.