Dette skjer i EU denne uken: Østlig nabokrangel med Ukraina, spanske språkønsker

Østeuropeiske land går alene for å stoppe korn fra Ukraina, den spanske regjeringen kommer med urealistiske språkkrav. Mange EU-politikere er å finne i i New York denne uken for å delta på høynivåuken i FNs hovedforsamling.

Denne uken møtes EUs landbruksministre for å diskutere et ubehagelig tema; skal det fortsatt være restriksjoner på import av matvarer fra Ukraina? Flere av Ukrainas naboland mener ja, de vil skjerme sitt eget landbruk.
Denne uken møtes EUs landbruksministre for å diskutere et ubehagelig tema; skal det fortsatt være restriksjoner på import av matvarer fra Ukraina? Flere av Ukrainas naboland mener ja, de vil skjerme sitt eget landbruk.Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo/NTB
Rikke AlbrechtsenChristina Kullmann Five

Mandag 18. september

Det er FN-uke. Det betyr at mange europeiske politikere hopper på fly til New York for å delta i de globale diskusjonene, som i løpet av uken fokuserer på blant annet FNs bærekraftsmål og klimaambisjoner.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er også tilstede sammen med blant annet Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). 

I Brussel er det et møte mellom EUs landbruksministre. Blant de mer ubehagelige samtaleemnene er spørsmålet om matimport fra Ukraina, som det krigsherjede landets naboer Polen, Slovakia og Ungarn ønsker å blokkere, fordi de frykter for sine egne bønders mulighet til å selge varer. EU-kommisjonen kom fredag med et forslag om å oppheve midlertidige restriksjoner, noe som har ført til at de tre landene til å opptre alene, i strid med EU-retten.

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00