Dette skjer i EU i uke 4

Nye sanksjoner mot Iran, romkonferanse, «Qatargate» og migrasjonspolitiske diskusjoner i Stockholm med besøk fra Norge – kalenderuke fire byr på et variert program i den europeiske union.

Torsdag reiser de europeiske justis- og innenriksministrene til Stockholm for å diskutere migrasjonspolitiske spørsmål og bekjempelse av organisert kriminalitet. Dette skjer på et tidspunkt når svenskene sliter med en kraftig voldseskalering i de kriminelle gjengene, samtidig som de skal håndtere den diplomatiske krisen med Tyrkia i forbindelse med den svenske Nato-søknaden. 
Torsdag reiser de europeiske justis- og innenriksministrene til Stockholm for å diskutere migrasjonspolitiske spørsmål og bekjempelse av organisert kriminalitet. Dette skjer på et tidspunkt når svenskene sliter med en kraftig voldseskalering i de kriminelle gjengene, samtidig som de skal håndtere den diplomatiske krisen med Tyrkia i forbindelse med den svenske Nato-søknaden.  Foto: Reuters/Ints Kalnins/File Photo
Rikke Albrechtsen Sanna Rayman Ingrid Skovdahl

Alles øyne hvilte på tyske Annalena Baerbock da EUs utenriksministre møttes i Brussel mandag morgen. Hele forrige uke hadde det vært uklart hva neste skritt i den tyske linje ville være når det gjelder leveranse av de såkalte Leopard-stridsvognene til Ukraina. Dette etter at de baltiske landene hadde begynt å sette press på Tyskland, som hittil hadde nektet andre land å eksportere de tyskproduserte stridsvognene. Etter en lang dag med diskusjoner kunngjorde EUs utenrikssjef Josep Borrell mandag kveld at Tyskland ikke vil blokkere eksport av stridsvognene til Ukraina.

Spørsmålet om Leopard-leveranse var ikke på den offisielle dagsordenen. Det var derimot protestene i Iran. Mandag ga ministrene grønt lys til en fjerde sanksjonspakke mot regimet. De diskuterte også hvorvidt neste skritt vil være å føre opp den iranske Revolusjonsgarden på EUs terrorliste på grunn av deres medvirkning i offentlige henrettelser og brutalitet mot fredelige demonstranter.

Før dette møtet var det et frokostmøte med generaldirektøren for det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi. På dagsordenen stod blant annet Palestina og Ukraina.

EUs danske konkurransekommissær, Margrethe Vestager, hadde et møte på videolink med den franske finansministeren Bruno Le Maire. Dette på et tidspunkt der EU-kommisjonens svar på USAs gigantiske, grønne støtteprogram IRA er under intens overvåking – ikke minst fra Frankrike.

Tirsdag er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på plass i Brussel for å ha møter med ESA og den konkurransekommissæren Margrethe Vestager. 

I Europaparlamentet vil Industriutvalget kunngjøre sin linje i saken om den såkalte European Chips Act, som skal styrke halvlederindustrien i Europa. I parlamentet stemmer også utvalget for det indre markedet om nye regler for politiske reklamer.

Denne dagen innledes også en to dager lang europeisk romkonferanse med prominente gjester som EUs utenrikssjef Josep Borrell, det svenske EU-formannskapet og Tysklands visekansler Robert Habeck.

Europakommisjonen kommer med to utspill for å styrke arbeidsmarkedets parters rolle i Europa. Ingen av delene er harde lover, men de kommer på et interessant tidspunkt – kun én uke etter at Danmark gikk til sak mot EU for sitt nye direktiv om minstelønn, med støtte fra Sverige

Den israelske presidenten Isaac Herzog er i byen et par dager for å avholde møter med blant andre EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Torsdag taler han for Europaparlamentet i anledning av den årlige minnedagen for holocaust-ofrene. Dette markeres også med en avduking av et nytt monument i Parlamentet.