Dette skjer i EU i uke 4

Nye sanksjoner mot Iran, romkonferanse, «Qatargate» og migrasjonspolitiske diskusjoner i Stockholm med besøk fra Norge – kalenderuke fire byr på et variert program i den europeiske union.

Torsdag reiser de europeiske justis- og innenriksministrene til Stockholm for å diskutere migrasjonspolitiske spørsmål og bekjempelse av organisert kriminalitet. Dette skjer på et tidspunkt når svenskene sliter med en kraftig voldseskalering i de kriminelle gjengene, samtidig som de skal håndtere den diplomatiske krisen med Tyrkia i forbindelse med den svenske Nato-søknaden. 
Torsdag reiser de europeiske justis- og innenriksministrene til Stockholm for å diskutere migrasjonspolitiske spørsmål og bekjempelse av organisert kriminalitet. Dette skjer på et tidspunkt når svenskene sliter med en kraftig voldseskalering i de kriminelle gjengene, samtidig som de skal håndtere den diplomatiske krisen med Tyrkia i forbindelse med den svenske Nato-søknaden.  Foto: Reuters/Ints Kalnins/File Photo
Rikke Albrechtsen Sanna Rayman Ingrid Skovdahl

Alles øyne hvilte på tyske Annalena Baerbock da EUs utenriksministre møttes i Brussel mandag morgen. Hele forrige uke hadde det vært uklart hva neste skritt i den tyske linje ville være når det gjelder leveranse av de såkalte Leopard-stridsvognene til Ukraina. Dette etter at de baltiske landene hadde begynt å sette press på Tyskland, som hittil hadde nektet andre land å eksportere de tyskproduserte stridsvognene. Etter en lang dag med diskusjoner kunngjorde EUs utenrikssjef Josep Borrell mandag kveld at Tyskland ikke vil blokkere eksport av stridsvognene til Ukraina.

Spørsmålet om Leopard-leveranse var ikke på den offisielle dagsordenen. Det var derimot protestene i Iran. Mandag ga ministrene grønt lys til en fjerde sanksjonspakke mot regimet. De diskuterte også hvorvidt neste skritt vil være å føre opp den iranske Revolusjonsgarden på EUs terrorliste på grunn av deres medvirkning i offentlige henrettelser og brutalitet mot fredelige demonstranter.

Før dette møtet var det et frokostmøte med generaldirektøren for det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi. På dagsordenen stod blant annet Palestina og Ukraina.