Dette skjer i EU i uke 5: Toppmøte i en krigssone

EU-toppledelsen og et flertall av de 27 EU-kommissærene reiser denne uken til Ukraina for å vise støtte til det krigsherjede landet. Hjemme på Løvebakken skal statsministeren redegjøre for den samme krigen og dens følger. Den danske eks-statsministeren og tidligere Nato-sjefen, Anders Fogh Rasmussen, møter i Europaparlamentet. Så kommer det et bud på hvordan EU skal forholde seg til den gryende handelskonflikten med USA om den grønne subsidieordningen (IRA).

Presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel, besøkte Ukraina og president Volodymyr Zelenskyj forrige uke. Denne uken reiser han tilbake, sammen med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Dette blir det første offisielle toppmøtet mellom EU og Ukraina siden Russlands invasjon.
Presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel, besøkte Ukraina og president Volodymyr Zelenskyj forrige uke. Denne uken reiser han tilbake, sammen med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Dette blir det første offisielle toppmøtet mellom EU og Ukraina siden Russlands invasjon. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky
Rikke Albrechtsen Ingrid Skovdahl

De europeiske landbruksministrene kommer til rådsmøte i Brussel mandag, og har innvirkningen av den russiske invasjonen på landbruksmarkedet på agendaen. De skal også snakke om landbrukets bidrag til klimakampen og om dyretransport.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, reiser til Haag for å besøke statsminister Mark Rutte.

Presidenten for EU-ledernes klubb, Det europeiske råd, Charles Michel, er i Roma for å møte statsminister Giorgia Meloni.

Danmarks tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, er å finne i Europaparlamentet tirsdag, når han sammen med den ukrainske presidentens øverste embedsmann, Andriy Yermak, diskuterer hva Ukraina trenger av støtte, samlet i ordningen de kaller Kyiv Security Compound.

I Europaparlamentet skal Rettsutvalget stemme for å oppheve den diplomatiske immuniteten til de to sosialdemokratiske medlemmene Andrea Cozzolino og Mark Tarrabella, som de belgiske myndighetene ønsker å trekke inn i etterforskningen av den store korrupsjonsskandalen i Parlamentet, som går under navnet Qatargate.

De 27 EU-kommissærene kommer med sine innspill til EU-toppmøtet 9.–10. februar, som har to temaer i fokus. Det ene er EUs konkurranseevne, særlig overfor USA i lys av den enorme grønne subsidiepakken IRA (Inflation Reduction Act), som president Joe Biden har lagt på bordet, og som risikerer å lokke bedrifter vekk fra Europa. Det andre er det stigende antallet flyktninger og migranter som nå søker seg til Europa.

Subsidiepakken blir også et tema på Stortinget, når de folkevalgte møtes til den ordinære spørretimen onsdag. Ine Eriksen Søeride (H) spør utenriksministeren om Norges muligheter for å sikre tilgang til det amerikanske markedet om vi forhandler med USA alene, og ikke gjennom et samarbeid med EU.

I Europaparlamentet vil de folkevalgte holde en debatt om asylpolitikken.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, møter presidenten for de 27 EU-landene, Charles Michel, for å gi ham sine innspill underveis.