Fikk du med deg denne? | Stortingsrepresentanter til Kongressen – prøver å få norsk mineral-snarvei (+)

Tre stortingsrepresentanter har denne uken reist til USA for å selge inn norske mineraler til produksjon av amerikanske el-bilbatterier. Samtidig har EU kommet ett skritt nærere en lovgivning om kritiske mineraler (CRMA) som skal sikre EUs mineralbehov.

USAs president Joe Biden grunner på hvordan han kan sikre amerikansk bilindustri tilstrekkelig råvarer til bilbatterier. Nå prøver tre stortingsrepresentanter å overtale Bidens embedsverk om at norske mineraler er en del av løsningen.  
USAs president Joe Biden grunner på hvordan han kan sikre amerikansk bilindustri tilstrekkelig råvarer til bilbatterier. Nå prøver tre stortingsrepresentanter å overtale Bidens embedsverk om at norske mineraler er en del av løsningen.  Foto: AP Photo/Alex Brandon, File
Christina Kullmann Five

Da Kongressen i USA vedtok den store grønne omstillingspakken Inflation Reduction Act (IRA) i fjor sommer, ble det også lagt inn en rekke barrierer for å beskytte amerikanske arbeidsplasser og industri.

Blant annet er det restriksjoner mot import av visse kritiske mineraler og råstoffer som er nødvendige for å produsere batterier. Frem til nå har bare Japan klart å få en avtale om unntak fra regelverket. Det betyr at japanske mineraler nå kan brukes i amerikanske batterier. {{quote:4948:R}}

Frierferd i Washington

Willfred Norlund (Sp), Øystein Mathisen (Ap) og Bård Ludvig Thorheim (H) reiste mandag til Washington D.C. for å overtale amerikanerne om at det også er en god idé å la norske mineraler slippe inn under et slik unntak. 

Representantene understreker at kritiske mineraler er avgjørende for videre økonomisk vekst og klimaomstilling.

– IRA-pakken som ble vedtatt av Kongressen beskytter blant annet tilgangen til mineraler til bilbatterier. Norge har store forekomster av mineralene som amerikansk industri trenger, vi vil derfor peke på muligheten for unntak fra IRA på dette området for Norge, skriver Bård Ludvig Thorheim i en kommentar til Altinget.

Han forteller at både EU og Storbritannia også har prosesser i gang for å få et liknende unntak fra IRA som det Japan har klart å dra i havn. I mars i år ble det annonsert at USA og EU startet forhandlinger om en avtale om handel med kritiske mineraler. 

Forhandlinger med Kongressen

Stortingsrepresentant Øystein Mathisen mener det er naturlig at Stortinget i Norge tar kontakt med Kongressen direkte om disse spørsmålene, fordi Kongressen må involveres for eventuelle unntak fra IRA-regelverket.

– Vi har hatt kontakt med UD i forkant. Målet er å vise at det er i felles norsk-amerikansk interesse å handle fritt med mineraler mellom allierte og knytte tettere samarbeid, skriver Mathisen.

Norge er i dag allerede den tredje største leverandøren av kritiske mineraler til USA generelt. Nummer to på listen er Canada, mens Kina troner øverst. IRA-lovgivningen er også et forsøk fra USA på å gjøre landet mindre avhengig av kinesiske leverandører. Ressursene Norge sitter på, kan dermed bli viktig for USA.

– Strategisk viktige mineraler blir stadig viktigere blant allierte land. Norge har rike forekomster, og det er naturlig at vi diskuterer samarbeid med vår viktigste allierte, USA, skriver Willfred Norlund i en kommentar til Altinget.

De tre stortingsrepresentantene vil i løpet av denne uken ha møter med både senatorer, representanter fra Kongressen for diskutere norske mineraler.

I Norge er det registrert økt interesse for å undersøke områder med mulige mineralressurser. 

EUs lovgivning tar form

Samtidig er det også stor oppmerksomhet om kritiske mineraler i Brussel. I forrige uke vedtok Europaparlamentet sin posisjon på EU-kommisjonens forslag til regelverk om kritiske råvarer (CRMA).

Regelverket har vært på høring, og norske myndigheter har spilt inn sine kommentarer til regelverket. {{image:5105:C}}

Europaparlamentsmedlem Nicola Beer (fra Renew-gruppen) uttalte etter avstemningen blant annet følgende:

– Vårt fokus er å redusere byråkrati, raske og enkle godkjenningsprosesser, et forsknings- og innovasjonsløft langs hele verdikjeden og målrettede økonomiske insentiver for private investorer med sikte på europeisk produksjon og resirkulering. Europaparlamentet er fokusert på å bygge strategiske, likeverdige partnerskap med tredjeland.

Ifølge en pressemelding fra Europaparlamentet ble lovforslaget vedtatt med et stort flertall, hele 515 stemmer mot 34, med 28 avholdende.

Neste skritt i lovgivningsprosessen er at Parlamentet nå vil gå inn i forhandlinger med det spanske formannskapet i Rådet.

{{quote:4950:L}}Det fremgår også av pressemeldingen at Europaparlamentet vil presse på for å avslutte lovarbeidet, de såkalte «trilogforhandlingene», innen jul 2023.

Regjeringens strategi 

Næringsminister Jan Christian Vestre mener at Norge sannsynligvis har Europas største forekomster av sjeldne jordarter. Rett før sommeren offentliggjorde han regjeringens mineralstrategi

Vestre har tidligere hatt møter med Biden-administrasjonen og har fremsnakket norske mineraler og norske interesser generelt.

Til Altinget har Vestre tidligere uttalt at:

– Vi har mye å bidra med her, og USA er også interessert i å bygge ut vårt samarbeid videre.

Næringsministeren har understreket at han ønsker de samme vilkårene for Norge som det EU forhandler seg til.

Kanskje kan de tre herrene fra Stortinget fungere som et godt dytt på døren med sitt besøk i Kongressen.{{factbox:846:C}}

 

Omtalte personer

Bård Ludvig Thorheim

Stortingsrepresentant Nordland (H), medlem, Energi- og miljøkomiteen
Mastergrad i statsvitenskap (Universitet i Oslo), etterretningsoffiser (Forsvarets skole i etterretnings- og sikkerhetstjeneste, 2000)

Øystein Mathisen

Stortingsrepresentant for Nordland, medlem, utdannings- og forskningskomiteen, medlem, Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid
Bachelor i journalistikk (Nord Universitet)

Willfred Nordlund

Stortingsrepresentant (Sp), leder, Næringskomiteen
bachelor, markedsføring og økonomi (Handelshøyskolen BO, 2012)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024