5. mars 2024 kl. 05:00
Dette skjer i EU: Kommisjonen presenterer ny storsatsing i europeisk forsvarsindustri
EU-kommisjonen legger fram EUs første felles strategi for militær produksjon. Medlemslandenes innenriksministre møtes for å diskutere Schengen-området, og Ursula von der Leyen reiser til Bucuresti for å bli kronet som konservativ kandidat for å fortsette i sin egen jobb.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerIngrid Skovdahl
DeskjournalistMandag 4. mars
- De europeiske innenriksministrene møttes i Brussel for å diskutere Schengen-området, blant annet for å gjøre opp status for den europeiske grense- og kystvakten. Det ble også avholdt en debatt om migrasjon.
- Innenriksministrene vedtok også en anmodning om å utvikle best mulige praksis mellom landenes myndigheter for effektiv bekjempelse av narkotikahandel. Det belgiske formannskapet i EU informerte om status for to nye lovforslag i kampen mot seksuelt misbruk av barn på nettet.
- I tillegg til innenriksministrene møttes også de europeiske energiministrene i Brussel mandag. På deres dagsorden sto energisikkerhet. De diskuterte blant annet hvordan forsyningssikkerheten for gass og andre energiformer skal sikres neste vinter, ved årsskiftet 2024/2025. Ministrene jobbet med å søke politisk enighet om en anmodning til alle medlemsland om å fortsette å redusere gassforbruket, slik det ble besluttet under energikrisen umiddelbart etter Russlands invasjon av Ukraina.
- Energiminister Terje Aasland (Ap) hadde på sin side et digitalt møte med energiministeren i Storbritannia, Claire Coutinho.
Tirsdag 5. mars
- Tirsdag er en stor forsvarsdag for EU-kommisjonen. På vegne av hele Kommisjonen presenterer den ledende visepresidenten Margrethe Vestager og utenrikssjef Josep Borrell den første felleseuropeiske strategien for kontinentets forsvarsindustri. De vil samtidig legge fram et forslag til et europeisk forsvarsinvesteringsprogram, som forventes å inneholde ambisiøse nye planer for felles innkjøp og utvikling av våpen og annet militært materiell, samt nye tanker om finansiering på dette området. Utspillet kommer på et tidspunkt der mange europeiske ledere – inkludert kommisjonspresident Ursula von der Leyen – advarer om at Europa må gå i gang med en stor opprustning for å avskrekke Russland. Den felleseuropeiske forsvarsindustri-planen kan være av stor interesse for norsk forsvarsindustri.
- I tillegg ventes EU-kommisjonen å presentere de reformer som er nødvendige i forbindelse med en framtidig utvidelse av antallet EU-land.
- Samme dag møtes også de europeiske justisministre for blant annet å diskutere mer effektiv forebygging av menneskehandel.
- Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kommer til Stortinget for å holde en utenrikspolitisk redegjørelse. Dette skjer klokken 11.
{{toplink}}
EU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
Siste fra EU/EØS
Les også
Onsdag 6. mars
- Europas mest innflytelsesrike partifamilie, den kristenkonservative partigruppen European People’s Party (EPP), innleder en todagers kongress i Romanias hovedstad Bucuresti. Konservative stats- og regjeringssjefer styrer for tiden 12 av de 27 EU-landene, og EPP sitter på presidentpostene både i EU-kommisjonen og Europaparlamentet. I Parlamentet utgjør EPP også den største politiske gruppen, og blir ledet av tyske Manfred Weber. Han vil være vert for kongressen i Bucuresti sammen med EPPs generalsekretær Thanasis Bakolas. På kongressens første dag vil EPP vedta sitt valgmanifest i oppkjøringen til Europaparlamentsvalget 6.-9. juni.
- EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen reiser også til Bucuresti, men hennes store dag blir torsdag.
- I Polen fortsetter jordbruksdemonstrasjonene mot EUs regelverk og import fra Ukraina.
- Energiminister Terje Aasland og EUs energikommissær Kadri Simson reiser til Porsgrunn, der de blant annet skal delta på en middag i regi av Yara. Dette skjer i forbindelse med at Kadri Simson torsdag er invitert til Offshore Norges årskonferanse.
Torsdag 7. mars
- En rekke konservative regjeringssjefer – fra blant annet Polen, Hellas, Sverige, Finland, Østerrike og Irland – er ventet i Bucuresti, der EPP-kongressen girer opp til det store høydepunktet. Ved middagstid er det ventet at de samlede lederne vil godkjenne Ursula von der Leyen som de konservatives offisielle kandidat til å fortsette som president for EU-kommisjonen i fem år til. Det er ingen andre konservative kandidater, så utnevnelsen er nærmest bare en kroning – men Ursula von der Leyens kandidatur blir sett på som startskuddet til det store spillet om topp-postene i EU og Nato, som vil finne sted i løpet av sommeren.
- I Brussel møtes har de europeiske næringsministrene konkurranserådsmøte. Ministrene skal blant annet diskutere arbeidet med en hjelpepakke for små og mellomstore bedrifter, som EU-kommisjonen foreslo i fjor høst. Kommisjonen og det belgiske EU-formannskapet vil også kunngjøre en ny strategi for turisme i Europa.
- Europaparlamentets handelskomité stemmer over et forslag som vil forlenge den midlertidige tollfrie kvoten for varer fra Ukraina og Moldova i ytterligere ett år. Lettelsene i handelsrestriksjonene er et løft for økonomien i de to landene, som er hardt presset av Russland. I lys av den økende kritikken fra bønder og handelsfolk i blant annet Polen, har Kommisjonen denne gangen foreslått en nødbrems som gjør det mulig å gjeninnføre toll og avgifter gjeninnføres på visse produkter (fjærfe, egg og sukker) hvis importen blir for stor.
- Parlamentets komité for kvinners rettigheter og likestilling møter nasjonale parlamentarikere for å diskutere kvinners situasjon i idretten. Anledningen er den internasjonale kvinnedagen som i år er på fredag.
- I tillegg skal den europeiske sentralbanken legge fram sin rentebeslutning.
- I Oslo arrangerer Offshore Norge sin årskonferanse. I år er EU-kommissæren for energi, Kadri Simson, invitert. I tillegg deltar flere statsråder, blant andre energiminister Terje Aasland og finansminister Trygve Slagsvold Vedum, samt flere partiledere.
- Statsminister Jonas Gahr Støre og Finlands president Alexander Stubb resier til Alta for å besøke Nordic Response-øvelsen. Øvelsen samler rundt 20.000 soldater fra 13 land, og finner i hovedsak sted i Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland. Dette er den første utenlandsreisen til den ferske presidenten.
- På Stortinget skal Kommunal- og forvaltningskomiteen avgi innstilling til et representantforslag fra Høyre om kunstig intelligens. Representantene ber blant annet regjeringen vurdere hvor egnet EUs KI-direktiv er for å ivareta norske interesser. De ber også regjeringen jobbe tett med EU, og legge fram en strategi for å sikre at Norge får mest mulig igjen for deltakelsen i Digital Europe. Den foreløpige datoen for behandling i Stortinget er 15. mars.
- Europabevegelsen arrangerer en panelsamtale i anledning kvinnedagen. Arrangementet finner sted på Kulturhuset klokken 08.30, og temaet er: Hva betyr EU for norsk likestillingspolitikk? Disse deltar:
- Agnes Nærland Viljugrein (Ap), vararepresentant på Stortinget og leder av bydelsutvalget i Oslo
- Sandra Bruflot (H), stortingsrepresentant og leder av kvinnenettverket i Høyre
- Anna Dåsnes (V), leder av Oslo Venstre og byutviklingsutvalget i Oslo
- Cathrine Holst, professor og forsker I ved Arena – Senter for Europaforskning (UiO)
- Samtalen ledes av Heidi Nordby Lunde (H), leder av Europabevegelsen
Les også
Fredag 8. mars
- Den internasjonale kvinnedagen markeres med en rekke arrangementer på ulike steder i Europa og i Danmark. I Brussel taler for eksempel EUs kommissær for det indre marked, Thierry Breton, på en konferanse om kvinner i den digitale sektoren.