Dette skjer i EU: Støre til Paris, naturrestaurering til Parlamentet og Navalnaya til Strasbourg

500 traktorer er på vei mot EUs hovedkvarter i Brussel. Statsminister Jonas Gahr Støre er invitert til toppmøte i Paris, EU-parlamentarikerne er i lovgivningsinnspurt og Finland får ny president.

Frankrikes president Emmanuel Macron har invitert 20 europeiske stats- og regjeringssjefer til Paris, for å holde toppmøte om støtte til Ukraina. En av de inviterte er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Bildet er tatt i forbindelse med en Paris-reise som statsministeren gjorde i november 2023.
Frankrikes president Emmanuel Macron har invitert 20 europeiske stats- og regjeringssjefer til Paris, for å holde toppmøte om støtte til Ukraina. En av de inviterte er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Bildet er tatt i forbindelse med en Paris-reise som statsministeren gjorde i november 2023.Foto: Yoan Valat/Pool via AP
Rikke AlbrechtsenIngrid Skovdahl

Mandag 26. februar

  • Frankrikes president Emmanuel Macron inviterte 20 europeiske stats- og regjeringssjefer, deriblant statsminister Jonas Gahr Støre, til et toppmøte i Paris. Temaet for møtet var støtte til Ukraina, og målet var å sende et signal til Russland om at det ikke finnes noen krigstretthet blant de ukrainske støttespillere.
  • I Brussel ble det avholdt en omfattende traktordemonstrasjon. Flere hundre landbrukskjøretøy inntok EUs hovedkvarter, der de europeiske landbruksministrene hadde et møte om situasjonen i sektoren.
  • I Ungarn stemte landets parlament endelig over Sveriges medlemskap i Nato. Det betyr at Sverige nå har fått grønt lys fra alle hold, og dermed kan bli del av forsvarsalliansen etter en svært uttrukket prosess. Men først må Ungarn sende beslutningen til USA. Deretter kan Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sende en offisiell invitasjon til Sverige. USA må også motta et spesielt tiltredelsesdokument før det svenske flagget kan heises utenfor Natos hovedkvarter i Brussel.
  • Verdens handelsorganisasjon, WTO, åpnet den fire dager lange ministerkonferansen i Abu Dhabi. Fra Norge deltar utenriksminister Espen Barth Eide, fire stortingsrepresentanter, representanter fra flere departement og fra sivilsamfunnet. EU sender på sin side hele tre kommissærer til den store konferansen. I tillegg til handelssjef Valdis Dombrovskis, vil også landbrukskommissær Janusz Wojciechowski og miljøkommissær Virginijus Sinkevičius delta på møtet.
  • Klokken 17 la sjefen for den Europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, frem årsrapporten for 2022 i Europaparlamentet.

Tirsdag 27. februar

  • EUs nye og nokså omstridte naturrestaureringslov skal opp til votering i Europaparlamentet. De nye kravene om mer beskyttet natur i Europa har vekket sinne hos mange, særlig Parlamentets høyrefløy.
  • Tirsdag skal parlamentarikerne også stemme over midtveisrevideringen av EUs langtidsbudsjett, som også inneholder en stor og sårt tiltrengt hjelpepakke til Ukraina.
  • I tillegg skal de stemme over et nytt rammeverk for bruk av politisk reklame. De skal også stemme over nye regler som skal forhindre at rettssaker blir brukt til å bringe journalister til taushet, og om å skjerpe reglene for såkalt miljøkriminalitet, noe som blant annet innebærer strengere fengselsstraffer og bøter for de som bevisst forurenser eller utarmer naturressurser. Danmark står imidlertid utenfor begge forslagene på grunn av landets rettsforbehold.
  • På EU-kommisjonens ukentlige møte vil det handle om et nytt initiativ for å fremme materialer som kan bidra til innovasjon innen energi, elektronikk og bygg.
  • I Brussel holder de europeiske likestillingsministrene et uformelt rådsmøte for å ta temperaturen på likestillingen i Unionen og se hva som må gjøres frem mot 2030 for å forbedre den.
  • I København er det nordisk toppmøte i Samarbeidskomiteen for de nordiske sosialdemokratiske partiene og landsorganisasjonene (SAMAK). Statsminister Jonas Gahr Støre deltar.
  • Hjemme på Løvebakken er det Stortingsmøte, og representantene skal blant annet stemme over Frps representantforslag om at Norge ikke skal ha bedre ytelser for flyktninger enn Danmark og Sverige. Forslagsstillerne Erlend Wiborg og Alf Erik Bergstøl Andersen har også skrevet et eget avsnitt om ukrainske flyktninger, som de mener bør komme seg raskere ut i arbeid. Forslaget har ikke fått flertall i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité. 

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00