Elon Musk vs. den skandinaviske modellen – den svenske Tesla-streiken hardner til

Det har gjennom høsten bygget seg opp til et durabelig slag mellom svensk fagbevegelse på den ene siden, og den kjente fagforeningsmotstanderen Elon Musk og hans Tesla Inc. på den andre. De streikende får full støtte fra Norge. 

Elon Musk er tydelig på at han ikke er noen fagforeningsvenn. Så langt har han lykkes med å hindre at én eneste av hans ansatte har fått tariffavtale, men klarer han fortsatt det i møtte med fagbevegelsen i et av verdens mest gjennomorganiserte land?
Elon Musk er tydelig på at han ikke er noen fagforeningsvenn. Så langt har han lykkes med å hindre at én eneste av hans ansatte har fått tariffavtale, men klarer han fortsatt det i møtte med fagbevegelsen i et av verdens mest gjennomorganiserte land?Foto: Jae C. Hong / AP Photo / NTB
Hans Andreas Starheim

Siden 27. oktober har svenske IF Metall, som tilsvarer norske Fellesforbundet, streiket ved en rekke av Teslas verksteder i Sverige. Bakgrunnen er at den amerikanske bilprodusenten har nektet sine organiserte arbeidere tariffavtale.

Den svenske ledelsen skal ha avvist kravet med begrunnelse om at slike beslutninger bare kan tas av konsernledelsen i USA. I følge den svenske tidskriftet Arbetet, som er svenske LOs medlemsmagasin, ble det sagt tydelig i forhandlingsmøtene mellom Tesla og IF Metall i forkant av streiken, at det er en global retningslinje i konsernet om ikke å inngå slike kollektive avtaler.

Den offisielle begrunnelsen fra Tesla var, via en pressemelding gjennom det svenske nyhetsbyrået TT i begynnelsen av november:

Altinget logoArbeidsliv
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om arbeidsliv samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00