Erna Solberg ligger an til å få sterk kritikk av kontrollkomiteen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen legger frem sin konklusjon i habilitetssakene onsdag formiddag. Flere medier melder om sterk kritikk av Solberg, mens flere Ap-statsråder kan få mildere refs. 

Erna Solberg i høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen i fjor høst. Hun måtte svare for ektefellens aksjehandel og for regjeringens rutiner med aksjer og habilitet. Onsdag kommer konklusjonen. 
Erna Solberg i høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen i fjor høst. Hun måtte svare for ektefellens aksjehandel og for regjeringens rutiner med aksjer og habilitet. Onsdag kommer konklusjonen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Etter mange ukers arbeid vil kontroll- og konstitusjonskomiteen legge frem sin konklusjon onsdag formiddag klokken 12. Et flertall i komiteen vil trolig rette sterkere kritikk overfor Erna Solberg (H) enn for Tonje Brenna og Anniken Huitfeldt (Ap), men det skal fortsatt ikke være konkludert om detaljer og ordlyd. 

Det meldte VG og DN tirsdag ettermiddag, og flere andre medier, inkludert Altinget, har fått dette bekreftet. 

Kontrollkomiteen har ulike kritikknivåer. Erna Solberg får den nest kraftigste formen for refs, sterk kritikk. Å gi henne enda sterkere lut, mistillit, er ikke relevant, gitt at hun ikke er sittende statsminister nå. 

Etter det flere medier melder tirsdag, vil det trolig komme en uttalelse som konkluderer med at Solbergs ektefelles massive aksjehandel gjennom hennes åtte år som statsminister, var uforenlig med rollen hun hadde. 

Diskusjonen i komiteen har både gått på graden av refs, og hva Stortinget kan kreve av opprydningsarbeid etter de mange habilitetssakene, fra regjeringen. 

«Kritikk» for Brenna og Huitfeldt

VG meldte tirsdag ettermiddag at Tonje Brenna får «kritikk» av et flertall i komiteen, altså hakket mildere refs. Brenna meldte selv i fra om at hun hadde vært inhabil i forbindelse med utnevnelse av Frode Elgesem som styremedlem til Wergelandsenteret. Dette var etter at departementet hadde vurdert henne som habil, men Brenna gikk i tenkeboksen og innrømmet at dette var en feil vurdering. 

Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ligger også an til å få «kritikk» av flertallet, melder VG, mens TV 2 tirsdag kveld melder at også Huitfeldt vil få konklusjonen «sterkt kritikkverdig». Det kan komme endringer i komiteens innstilling også onsdag. 

Det vil ikke bli avgitt noe kritikk-vedtak mot Anette Trettebergstuen og Ola Borten Moe – fordi de allerede har gått av, men komiteen skal være enige i at de har opptrådt kritikkverdig.

Også Jan Christian Vestre måtte møte til kontrollkomité-høring, men vil ikke få kritikk. Vestres sak anses ikke for å være av samme alvorlighetsgrad. 

Innstillingen fra komiteen skal opp til diskusjon og votering i Stortinget tirsdag 5. mars.

På Stortinget blir det pressekonferanse klokken 12 onsdag. Da vil leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen Peter Frølich redegjøre for komiteens innstilling. 

Omtalte personer

Erna Solberg

Partileder (H), stortingsrepresentant, parlamentarisk leder Hordaland
Cand.mag. sosiologi, sammenlignende politikk, statistikk, sosialøkonomi (Universitetet i Bergen 1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00