Fersk statsråd på regjeringskonferanse? Her er 7 råd til passende antrekk

Det er rekordmange ferske statsråder som tirsdag ankommer Klækken hotell for vårens mest heseblesende regjerings-kollokvie. Og for ikke å trå feil, bringer Altinget her noen velmente klesråd til statsråder som gjerne vil bli tatt på alvor. 

Regjeringen Bondevik klarte i 2003 å få bukt med en tiårig tradisjon om å gå i busserull under regjeringskonferanser. De ble (delvis) erstattet av lusekofter. Og hadde du lusekofte, eller i det minste strikkegenser, som Erna Solberg, fikk du en plass på første rad. 
Regjeringen Bondevik klarte i 2003 å få bukt med en tiårig tradisjon om å gå i busserull under regjeringskonferanser. De ble (delvis) erstattet av lusekofter. Og hadde du lusekofte, eller i det minste strikkegenser, som Erna Solberg, fikk du en plass på første rad. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

 

«Ta det med ro og pust med magen», er finansminister Trygve Slagsvold Vedums råd til ferske statsråder som tirsdag tropper opp på Klækken hotell for å få sin fortjente del av pengesekken. 

Altingets moteredaksjon har samlet noen konkrete råd til overlevelses-habitt, basert på tesen «fake it til you make it». Vi har også gjort litt historisk research – slik at du kan se hva som skal til for å bli en del av laget, også de neste årene.

Her handler det nemlig om å finne din plass i flokken. Du må gjerne vise litt individualitet, men ikke for mye. Og du må gjerne vise litt kreativitet, men heller ikke skille deg helt ut.

Her er fellene du bør unngå: 

1. Ikke kom i busserull...

Det er svært god stemning når Thorbjørn Jagland samlet sin regjering på Halvorsbøle i 1997. Alle i busseruller, men med ørlige rom for variasjon. Kulturminister Turid Birkeland danderer sin henslengt over skuldrene. 
Det er svært god stemning når Thorbjørn Jagland samlet sin regjering på Halvorsbøle i 1997. Alle i busseruller, men med ørlige rom for variasjon. Kulturminister Turid Birkeland danderer sin henslengt over skuldrene.  Foto: NTB/Terje Bendiksby

Du kan ha sett i arkivene at busserull og regjeringskonferanse liksom hører sammen. Vel, sånn var det i noen år, men den tiden er definitivt forbi.

Busserull på regjeringskonferanse var en seiglivet tradisjon som strakk seg over hele ti år. I 1992 valgte Brundtland III-regjeringen å legge budsjettkonferansen sin til Sjømannsforbundets kurssted Halvorsbøle nord for Jevnaker. Det syns områdets ordførere var så stas at de forærte alle regjeringsmedlemmene en såkalt hadelandsbusserull.

Og selv om det stort sett hvert år var noen som protesterte mot uniformeringen (har Åse Kleveland noensinne ikledd seg en hjemmesydd grov bomullskjortel-skjorte til ære for fotografen?), ble dette selve symbolet på den nøkternheten som var forventet av regjeringsmedlemmene på denne tiden. 

Les også

2. ... men hvis alle andre likevel kommer i busserull, så ha en med deg i reserve

... Men hva om du er den ene som ikke åpnet den mailen som kom i helgen om at årets antrekk likevel er busserull? Det er jo tid for redesign, tradisjon og gjenbruk. Kanskje næringsminister Jan Christian Vestre har revitalisering av norsk husflid som sitt neste eksportprosjekt? 

Sørg derfor for å ha et lite knippe av reserveantrekk i kofferten: Busseruller i ulike farger, et par hjemmestrikkede lusekofter og kanskje en godt brukt fjellanorakk. 

Hvis ikke, kan du risikere at du blir stående som Grete Berget, barne- og familieministeren i Brundtland-regjeringen i 1997. Hun gikk for hjemmesydd, men trodde batikkskjorte kunne gjøre susen. Hun gjorde sitt beste for å snike seg inn bak finansminister Sigbjørn Johnsen ruvende skikkelise, men lyktes ikke helt med å gjøre seg usynlig.

Dette er den siste regjeringen Brundtland, samlet til busserull-foto på Halvorsbøle i 1996. Grete Berget kom i batikkskjorte. 
Dette er den siste regjeringen Brundtland, samlet til busserull-foto på Halvorsbøle i 1996. Grete Berget kom i batikkskjorte.  Foto: Terje Bendiksby/NTB

3. Trendsetter eller tradisjonalist?

Det er lov å ha en individuell stil. Busserull-tradisjonen ble forsøkt begravet i 2003. Da hadde Kjell Magne Bondevik vært kaptein en stund, og bestemte seg for å flytte regjeringskonferansen tilbake til Thorbjørnrud, der den hadde vært tidligere.

Det er uvisst om målet med denne flyttingen var å få bukt med busserull-tvangen, men ettersom også dette stedet ligger i Hadelandsområdet, var busserullen nærliggende å tenke på idet kofferten skulle pakkes, slik helseminister Dagfinn Høybråten demonstrerer her. 

Kjell Magne Bondevik valgte gråmelert kofte, mens hans KrF-makker, helseminister Dagfinn Høybråten, fortsatt syns busserull var fint. I 2004 på Thorbjørnsrud. Legg merke til Erna Solberg i sosialist-rødt, et antrekk som førte til plassering på bakerste rad. 
Kjell Magne Bondevik valgte gråmelert kofte, mens hans KrF-makker, helseminister Dagfinn Høybråten, fortsatt syns busserull var fint. I 2004 på Thorbjørnsrud. Legg merke til Erna Solberg i sosialist-rødt, et antrekk som førte til plassering på bakerste rad.  Foto: Knut Falch / NTB

Dette var altså et år der forvirringen var total: Skulle man komme i lusekofte eller i busserull? Svart klassisk V-hals eller gråmelert? Hva med en drakt for anledningen? Bondevik-regjeringen spriket på flere måter, også når det kom til antrekk, og manglet åpenbart en Julie Brodtkorb. 

4. Unngå borgerlige farger

Da Erna Solberg kom til makten i 2013, la hun bort alle regler om at man skulle se sporty ut eller finne frem hytteklærne før regjeringskonferansen. Frp og Høyre-regjeringen lot ikke som om de var på landet for å gå på tur (kulturminister Torhild Widvey fikk riktignok ikke denne beskjeden). 

Men for dem som denne uken skal ut på tur, er det greit å minne om at lyseblått, svart og grått får deg til å se ut som du hører til i en borgerlig regjering. 

Erna Solbergs første regjering i 2014. De møtte i Frp- og Høyre-blått. Men noen hadde ikke fått beskjed om å legge sportsklærne igjen hjemme. 
Erna Solbergs første regjering i 2014. De møtte i Frp- og Høyre-blått. Men noen hadde ikke fått beskjed om å legge sportsklærne igjen hjemme.  Foto: Terje Bendiksby / NTB

5. La sjefen skinne

Åtte år med Solberg i front, gikk som kjent ikke uten visse gnisninger. Men som den pragmatikeren Erna Solberg er, la hun ikke noen strenge krav til fargeskala, materialer eller snitt da hun inviterte til regjeringskonferanse.

Det var likevel ingen tvil om hvem som var sjefen. Det ble markert av alle de andre i 2015, da de valgte å stille opp som et slags corps de ballet. Her er Erna i modig rødt og Siv elegant i krem-kåpe, på en bakgrunn av sort og grått. 

I 2015 var Solberg-regjeringen på Hurdal. Der gikk det i svart og grått for lakeiene, slik at den hvite og den røde fikk skinne i front. 
I 2015 var Solberg-regjeringen på Hurdal. Der gikk det i svart og grått for lakeiene, slik at den hvite og den røde fikk skinne i front.  Foto: Terje Pedersen / NTB

6. Det er mulig å finne en fellesnevner – tross alt

Det er ikke alle regjeringer som mestrer dette med uniformering. Men en ting skal Solberg-regjeringen ha: I 2021 la de alle kluter til for å finne ett element som gjorde at alle kunne føle seg som en del av felleskapet: Det matchende moteplagget munnbindet. 

Munnbind på regjeringskonferanse i 2021. Og noe fellesbilde ble det heller ikke. Så kraftige vidvinkler var det ingen som hadde med seg. 
Munnbind på regjeringskonferanse i 2021. Og noe fellesbilde ble det heller ikke. Så kraftige vidvinkler var det ingen som hadde med seg.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

7. Om alt skulle gå galt, kan du i hvert fall glise av at du fortsatt er med på bildet

Som du ser, er kravene til ensretting og tradisjon ikke like strenge som de en gang var. Og når alt kommer til alt, er det viktigste ikke å kle seg, men å delta. Som du kan se av bildet fra fjorårets regjeringskonferanse, har denne regjeringen svingdør.

Så pass opp. Ingen er trygge.

Syv av fjorårets statsråder er ute av regjering siden forrige regjeringskonferanse på Klækken hotell. Kan det ha vært dongeribuksene eller de hvite jakkene som gjorde utslaget? 
Syv av fjorårets statsråder er ute av regjering siden forrige regjeringskonferanse på Klækken hotell. Kan det ha vært dongeribuksene eller de hvite jakkene som gjorde utslaget?  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Omtalte personer

Trygve Slagsvold Vedum

Finansminister (Sp), partileder, parlamentarisk nestleder, stortingsrepresentant
bachelor, sosiologi og statsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2002)

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00