Finlands finansminister innrømmer grove rasistiske utsagn – opposisjonen vurderer mistillitsvotum

Riikka Purra, Finlands finansminister og partileder i Sannfinländarna, innrømmer å ha kommet med grovt rasistiske utsagn på en blogg som Riksdagens talman tidligere har drevet. Flere opposisjonstopper truer nå med mistillitsvotum.

Riikka Purra, Finlands finansminister og partileder i Sannfinländarna, innrømmer å stå bak en rekke grove rasistiske kommentarer på en blogg for 15 år siden. Bloggen ble startet og drevet av den finske Riksdagens talman, Jussi Halla-aho, som også er medlem i Sannfinländarna.
Riikka Purra, Finlands finansminister og partileder i Sannfinländarna, innrømmer å stå bak en rekke grove rasistiske kommentarer på en blogg for 15 år siden. Bloggen ble startet og drevet av den finske Riksdagens talman, Jussi Halla-aho, som også er medlem i Sannfinländarna.Foto: AP Photo/Sergei Grits
Ingrid Skovdahl

De siste dagene har det vært mye oppmerksomhet knyttet til flere grovt rasistiske kommentarer av signaturen «riikka», skrevet på bloggen Scripta som den finske Riksdagens talman (tilsv. stortingspresident) Jussi Halla-aho grunnla for flere år siden.

Etter sterkt press har Finlands finansminister og partileder i Sannfinländarna, Riikka Purra, nå innrømmet at det er hun som står bak de 15 år gamle kommentarene. Det melder Hufvudsbladet tirsdag. 

Avisen gjengir flere av kommentarene som Purra har skrevet på bloggen, blant annet at hun, etter å ha sittet på et lokaltog sammen med flere somaliske tenåringer, har skrevet at det ville finnes lik på togene i hovedstadsregionen dersom hun hadde hatt et våpen.

I en annen kommentar spør hun andre aktive på forumet om det er noen som er på vei ut for å «spytte på tiggere og banke opp n...barn.» 

Les også

– Det finnes ingenting som kan forsvare det

Onsdag møtte finansministeren og statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) pressen for en orientering om utenrikspolitiske spørsmål i forbindelse med Nato-toppmøtet i Vilnius, men også for å kommentere den stormende innenrikspolitiske situasjonen.

– Jeg vil gi et enkelt og sterkt budskap til alle som bor i Finland: Regjeringen har nulltoleranse for alle former for rasisme og ekstremisme, vi godkjenner ingen form for diskriminering, og alt dette har vi slått fast i regjeringsprogrammet, sa den finske statsministeren. 

Jeg vil gi et enkelt og sterkt budskap til alle som bor i Finland: Regjeringen har nulltoleranse for alle former for rasisme og ekstremisme.

Petteri Orpo
Finlands statsminister

Riikka Purra fikk spørsmål om hun har endret holdninger siden kommentarene ble skrevet, eller om hun bare ber om unnskyldning fordi at kommentarene plutselig har kommet fram i lyset.

– Det finnes ingenting som kan forsvare kommentarene jeg skrev for 15 år siden, som privatperson på et forum for likesinnede. Jeg ville ikke skrevet, og skriver ikke, slik i dag. Jeg vil poengtere at jeg skrev kommentarene åtte år før jeg begynte i politikken. Men jeg vil også poengtere at vårt (Sannfinnländarnas, red.) partiprogram er lovlig, og at vi oppfyller demokratiske prinsipper, sa Purra.

Statsministeren takket for tilståelsen

Det samme skrev Purra i en tilståelse som hun publiserte på Twitter tirsdag. Statsminister Petteri Orpo kommenterte oppslaget, og takket Riikka Purra for hennes tilståelse.

«Det er viktig å tydelig ta avstand fra og be om unnskyldning for skriverier som ikke representerer ens egen eller regjeringens tenkning,» skrev Orpo.

Han beskrev også hendelsen som et tegn på et velfungerende samfunn, der medier og sivilsamfunn er i stand til å granske og komme med avsløringer om beslutningstagere. 

Det finnes ingenting som kan forsvare kommentarene jeg skrev for 15 år siden, som privatperson på et forum for likesinnede.

Riikka Purra
Finlands finansminister

Opposisjonen krever statsrådens umiddelbare avgang

Tirsdag kveld gikk samtlige ledere for regjeringspartiene ut med en sjelden, felles pressemelding der de forsikret om at regjeringen jobber for å fremme likestilling, og at regjeringen med sine statsråder tar avstand fra rasisme.

«Alle har rett til å føle seg trygge og ha det godt i Finland, uansett bakgrunn,» står det blant annet i pressemeldingen.

Opposisjonspartiene har på sin side rettet kraftig kritikk mot finansministeren. Flere krever nå ministerens umiddelbare avgang, og truer med mistillitsvotum før høstsesjonen dersom finansministeren ikke går frivillig. 

Jeg vil også poengtere at vårt (Sannfinnländarnas, red.) partiprogram er lovlig, og at vi oppfyller demokratiske prinsipper.

Riikka Purra
Finlands finansminister

«Om statsministeren og regjeringspartiene ikke vil eller kan gjøre det, mener jeg at det er nødvendig å prøve finansministerens tillit senest i starten av riksdagssesjonen,» skriver Krista Kiuru, medlem av Finlands Socialdemokratiska Parti og tidligere familie- og omsorgsminister, i et innlegg på Twitter.

«Regjeringspartiene har ikke på noen måte vist hva de mener med at alle i regjeringen skal forplikte seg til å respektere likestilling. Dette kan ikke fortsette,» skriver partileder i Vänsterförbundet, Li Andersson.

Stormen rundt Riikka Purra skjer mindre enn en måned etter at Finlands næringsminister Vilhelm Junnila, også medlem av Sannfinländarna, trakk seg etter nazismeanklager. 

Les også

Omtalte personer

Petteri Orpo

Finlands statsminister, partileder, Samlingspartiet
Statsvitenskap (Universitetet i Turku)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024