Finnmark Sp sier ja til kjernekraftproduksjon: «Vil bidra til nasjonal energisikkerhet»
Finnmark Senterpartiet ønsker å legge grunnlaget for en fremtidsrettet og bærekraftig energiproduksjon i Finnmark. Etablering av SMR kjernekraftverk vil bidra til både nasjonal energisikkerhet og regional utvikling, samtidig som det støtter Norges innsats for å oppfylle FNs bærekraftsmål, mener Vardø-ordfører, fylkesleder og fylkesstyret i Finnmark Sp.
Tor-Erik Labahå
Ordfører (Sp), Vardø kommuneHeidi Holmgren
Fylkesleder, Finnmark SpNorge står overfor betydelige utfordringer knyttet til energiforsyning og bærekraft, særlig i nordområdene hvor behovet for stabil og forutsigbar energi øker i takt med samfunns- og næringsutviklingen. For å møte disse utfordringene, foreslås det å utrede og planlegge etableringen av kjernekraftverk i Finnmark.
Kjernekraft er ikke alene løsningen på energikrisen, men å ekskludere kjernekraft vil hindre oss i å nå målet om et lavutslippssamfunn i 2050.
Kjernekraft er ikke alene løsningen på energikrisen, men å ekskludere kjernekraft vil hindre oss i å nå målet om et lavutslippssamfunn i 2050.
Finnmark Sp
Veien til et operativt kjernekraftverk er kortere enn det som ofte blir «framstilt». Vi må i 2050 produsere 390 TWh mer ren energi i Norge, og SMR kjernekraftverk kan bidra vesentlig til dette i sammen med vind- og vannkraft. Å utelukke kjernekraft i energimiksen vil gjøre det vanskelig for Norge å nå framtidens energibehov og klimamål. Kjernekraft må likestilles sammen med vind- og vannkraft produksjon.
Ny kjernekraftteknologi (SMR-kjernekraft) gir muligheten til stor kraftproduksjon med minimal bruk av areal, noe som er spesielt gunstig i de geografiske, klimatiske, og kulturelle forholdene i Finnmark. Dette vil bidra til å sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi for alle.
Bærekraftige arbeidsplasser
Etableringen av SMR-kjernekraftverk vil sikre kontinuerlig produksjon av ren energi med lavt karbonavtrykk, og dermed bidra til å redusere Norges samlede klimagassutslipp. Dette er i tråd med målene om å bekjempe klimaendringer og deres konsekvenser.
Prosjektet forventes å skape en rekke bærekraftige arbeidsplasser, både i byggefasen og i den langsiktige driften av anlegget. Videre vil det styrke lokaløkonomien ved å tiltrekke seg kompetanse og investeringer til regionen. Etableringen av disse arbeidsplassene vil bidra til økonomisk vekst i Finnmark.
Gjennom etablering av SMR-teknologi vil Finnmark posisjoneres som en innovativ region innenfor fremtidsrettet energiproduksjon. Dette vil støtte utviklingen av robust infrastruktur og fremme innovasjon i regionen.
SMR-kjernekraftverk har potensial til å betydelig øke kraftproduksjonen i regionen, noe som styrker forsyningssikkerheten.
For å støtte den nødvendige kompetanseutviklingen, må det å etablere en egen faglinje innen kjernekraft på videregående skoler. Dette vil sikre at Norge har tilgang på nødvendig fagkompetanse og skape attraktive utdanningsmuligheter for ungdom i framtiden.
Vi ser mange positive sider ved en slik etablering:
- SMR-kjernekraftverk vil skape direkte arbeidsplasser både i byggefasen og i den påfølgende driften.
- Mange arbeidsplasser i samfunnet ellers: Det vil også generere mange indirekte arbeidsplasser i tilknyttede tjenester og næringer.
- Etablering av ny industri, kompetanse og utdanningsløp: Et slikt prosjekt vil bidra til utvikling av ny industri i regionen, med et fokus på høyteknologiske arbeidsplasser, utdanning og forskning.
- Tredobling av kraftproduksjonen i Finnmark: SMR-kjernekraftverk har potensial til å betydelig øke kraftproduksjonen i regionen, noe som styrker forsyningssikkerheten.
- Reduksjon av klimagassutslipp: Ved å erstatte fossile energikilder med kjernekraft, vil prosjektet bidra til betydelige kutt i regionale og nasjonale klimagassutslipp.
Debattinnlegget er signert av fylkesstyret Finnmark Sp, sammen med fylkesleder Heidi Holmgren og ordfører Vardø Tor-Erik Labahå