Flere tjenestenektangrep mot norske kommuner siste uken: – «Rampestreker», ifølge FFI-rådgiver

Den siste uken har flere kommuner blitt utsatt for tjenestenektangrep mot sine nettsider. – Det er i grunnen «rampestreker», som ikke har noen effekt på systemer, sier Eskil Grendahl Sivertsen, spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Den siste uken har flere kommuner blitt utsatt for overbelastningsangrep. Det er en type angrep som ikke kan påvirke kritisk infrastruktur, og som kun har til hensikt å forstyrre informasjonstilgangen for brukerne. – Det er i grunnen «rampestreker», som ikke har noen effekt på systemer, sa Eskil Grendahl Sivertsen, spesialrådgiver ved Forsvarets Forskningsinstitutt, under et dialogmøte om lokalvalget, arrangert av Kommunal- og distriktsdepartementet fredag. 
Den siste uken har flere kommuner blitt utsatt for overbelastningsangrep. Det er en type angrep som ikke kan påvirke kritisk infrastruktur, og som kun har til hensikt å forstyrre informasjonstilgangen for brukerne. – Det er i grunnen «rampestreker», som ikke har noen effekt på systemer, sa Eskil Grendahl Sivertsen, spesialrådgiver ved Forsvarets Forskningsinstitutt, under et dialogmøte om lokalvalget, arrangert av Kommunal- og distriktsdepartementet fredag. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Ingrid Skovdahl

Tilstanden for det norske valgsystemet er i utgangspunktet god, og befolkningens tillitnivå til demokratiet og valgmyndighetene er høyt. Det finnes likevel sårbarheter i systemet, og forsøk på uønsket påvirkning og angrep pågår kontinuerlig.

Den siste uken har det ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighet blitt gjennomført flere tjenestenektangrep rettet mot en rekke kommuner. 

Dette er angrep som skaper overbelastning på den rammede nettsiden, og som dermed forstyrrer tilgjengeligheten på informasjon for brukeren – men det rammer ikke kritisk infrastruktur. 

Roar Thon
Fagdirektør, Nasjonal sikkerhetsmyndighet

– Dette er angrep som skaper overbelastning på den rammede nettsiden, og som dermed forstyrrer tilgjengeligheten på informasjon for brukeren – men det rammer ikke kritisk infrastruktur. Det gjelder også systemene knyttet mot valg, sa Roar Thon, fagdirektør ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet, da han fredag deltok på Kommunal- og distriktsdepartementets dialogmøte om sikkerhet ved gjennomføring av lokalvalget. 

NSM-direktøren manet samtidig til ro, og understreket at den siste ukens hendelser ikke er angrep som kan påvirke kritisk infrastruktur:

– Det er viktig å presisere at denne typen angrep ikke kan tukle med noe bak systemene. Det forstyrrer kun tilgangen til informasjon hos brukerne. 

Ifølge Roar Thon, fagdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, er det viktig å ha de russiske interessene i bakhodet, nå som vi går mot et valg:
– Dette er det første valget vi gjennomfører etter Russlands angrep på Ukraina, og Russland har motivasjon til å skape forstyrrelser i Norge – ikke minst fordi vi støtter Ukraina, sa han under Kommunal- og distriktsdepartementets dialogmøte fredag.
Ifølge Roar Thon, fagdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, er det viktig å ha de russiske interessene i bakhodet, nå som vi går mot et valg: – Dette er det første valget vi gjennomfører etter Russlands angrep på Ukraina, og Russland har motivasjon til å skape forstyrrelser i Norge – ikke minst fordi vi støtter Ukraina, sa han under Kommunal- og distriktsdepartementets dialogmøte fredag. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Dette understreket også Eskil Grendahl Sivertsen, spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt:

– Den effekt som for eksempel Russland forsøker å skape med denne typen angrep, er ofte ikke-teknisk. Det er i grunnen «rampestreker», som ikke har noen effekt på systemer, sa han.

– Det handler om velgerpåvirkning, snarere enn valgpåvirkning. Og velgerpåvirkning foregår hele tiden.

Sivertsen kom også med en klar oppfordring til mediene i deres rapportering og gjengivelse av slike hendelser:

– Jeg vil gjerne oppfordre mediene til å sette seg inn i dilemmaet som dette fører med seg. Hvordan skal vi rapportere om hendelser som åpenbart har allmenn interesse, men uten å skape den effekten som aktørene ønsker – nemlig å skape frykt hos befolkningen? 

Les også

Tilliten må ikke tas for gitt

Av sikkerhetshensyn er myndighetene forsiktige med å nevne bestemte trusselaktører når det gjelder angrep og forsøk til å spre desinformasjon og falske nyheter. De fremhever likevel Russland og Kina som de to aktørene det er viktigst å følge med på akkurat nå.

Ifølge NSM-direktør Roar Thon er det særlig viktig å ha de russiske interessene i bakhodet, nå som vi går mot et valg:

– Dette er det første valget vi gjennomfører etter Russlands angrep på Ukraina, og Russland har motivasjon til å skape forstyrrelser i Norge – ikke minst fordi vi støtter Ukraina. Vi kan ikke være naive i forhold til det bakteppet, sa han. 

Det handler om velgerpåvirkning, snarere enn valgpåvirkning. Og velgerpåvirkning foregår hele tiden.

Eskil Grendahl Sivertsen
Spesialrådgiver, Forsvarets Forskningsinstitutt

For å forebygge og skape bevissthet rundt mulige forsøk til uønsket påvirkning, har NSM hatt mye dialog med de politiske partiene angående digital sikkerhet. De har gjennomført en rekke digitale foredrag hos partiene rundt om i landet, og sendt ut en brosjyre om digital sikkerhet til samtlige personer som befinner seg på valglistene.

– I 2017 slo vi fast at sosiale medier ville få større betydning for valgene fremover, og en betydelig del av arbeidet vårt er knyttet til digital sikkerhet, fortalte Roar Thon.

– Befolkningen er ikke så lett påvirkningsbar

Tross forsøk på å velgerpåvirkning fra aktører utenfra, påpekte Johannes Bergh, forskningsleder ved Institutt for Samfunnsforskning, at den norske befolkningen er robust.

 – I sum vil jeg si at vi har en befolkning som er kritisk, og som ikke har universell tillit. Og kanskje er det heller ikke noe vi vil ha, sa Bergh under Kommunal- og distriktsdepartementets dialogmøte.

Johannes Bergh, forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, understreker at den norske befolkningen ikke er så lett påvirkningsbar som man kunne frykte i en sikkerhetspolitisk urolig tid.
Johannes Bergh, forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, understreker at den norske befolkningen ikke er så lett påvirkningsbar som man kunne frykte i en sikkerhetspolitisk urolig tid. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Det står i utgangspunktet greit til med det norske demokratiet, velgertilliten og valgsikkerheten, fortalte Bergh, og viste til undersøkelser som inneholder tydelige sunnhetstegn:

Tilfredsheten med demokratiet hos norske velgere er svært stabil, og har siden 1990-tallet ligget rundt på 80 til 90 prosent. Befolkningen har også sterk tillit til valgsystemet – kun én til to prosent mener at valget i 2013 ikke gikk riktig for seg. Det er dessuten mulig å konstatere at befolkningen har et særlig intenst medieforbruk i forkant av valg, og at en stor andel benytter seg av flere forskjellige kilder. 

I sum vil jeg si at vi har en befolkning som er kritisk, og som ikke har universell tillit.

Johannes Bergh
Forskningsleder, Institutt for samfunnsforskning

– Det viser at vi ikke er spesielt ukritiske, og at den norske befolkningen ikke er så lett påvirkningsbar, slo valgforskeren fast.

Det er heller ikke grunn til å frykte at russiske påvirkningskampanjer skal skade velgernes tillit til politikerne.

– Vi kan ikke se at den sikkerhetspolitiske situasjonen påvirker velgernes tillit til politikere og myndigheter. Her er det snarere interne skandaler og lignende som påvirker tillitsnivået.

– Men man kan selvsagt ikke ta tilliten for gitt. Det tar lang tid å bygge opp et høyt tillitsnivå, mens enkelthendelser fort kan bryte det kraftig ned, sa Johannes Bergh. 

Les også

Omtalte personer

Eskil Grendahl Sivertsen

Spesialrådgiver, Forsvarets forskningsinstitutt

Roar Thon

Fagdirektør for sikkerhetskultur, Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Johannes Bergh

Forskningsleder, Politikk, demokrati, sivilsamfunn, Institutt for samfunnsforskning
Ph.D. Samfunnsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2008)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00