Flertall i uttalelseskomiteen i Rødt er mot å sende våpen til Ukraina

På Stortinget sier fem av åtte i Rødts partigruppe ja til å sende våpen til Ukraina, men et flertallet i uttalelseskomiteen, som forbereder forslaget til landsmøtet, sier nei til norske våpenforsendelser til Ukraina, erfarer Altinget.

En ukrainsk soldat forbereder en polsk howitzer ved fronten i Donetsk regionen. Denne uken har flere land meldt om nye tunge våpen til Ukraina. Men i partiet Rødt er de fortsatt motstandere av at Norge skal sende våpen. 
En ukrainsk soldat forbereder en polsk howitzer ved fronten i Donetsk regionen. Denne uken har flere land meldt om nye tunge våpen til Ukraina. Men i partiet Rødt er de fortsatt motstandere av at Norge skal sende våpen.  Foto: Oleksandr Ratushniak/REUTERS/NTB
Lara Rashid

Da krigen i Ukraina brøt ut, vedtok sentralstyret i Rødt at de ikke skulle sende våpen til Ukraina. Argumentet da var at våpenhjelp kunne øke faren for en storkrig i Europa, samt faren for å bli en medkriger-stat. Dermed var Rødt det eneste partiet på Stortinget som sa nei til å sende våpen.

De siste ukene har debatten for alvor blusset opp igjen, blant annet via Dagsnytt 18 og Debatten på NRK, og i Klassekampens debattspalter. Onsdag ble det kjent at flertallet av Rødts stortingsgruppe har snudd. Fem av åtte er for, to av dem har ikke bestemte seg eller vil ikke uttale seg, mens én fortsatt er mot å sende norske våpen til Ukraina. 

Saken er nå behandlet i landsmøteforberedende komiteen som jobber med uttalelser som skal opp på landsmøtet i april.

Komiteen har behandlet totalt 23 uttalelser hvorav 2 omhandler situasjonen i Ukraina.

Etter det Altinget erfarer, er flertallet i komiteen mot å sende våpenhjelp til Ukraina, selvom flertallet i Rødts ledelse og stortingsgruppe har snudd. Uttalelseskomiteen legger frem sin endelige innstilling senest den 25. januar. Seks av ni har stemt mot forslaget. 

Jeg har veldig troa på at vi skal få igjennom et vedtak som støtter våpen til Ukraina. Det mener jeg er viktig og riktig.

Den ene uttalelsen er fra Sarpsborg Rødt som foreslår våpenstøtte til Ukraina. Etter at sentralstyret i Rødt gikk inn for ikke å sende våpen i mars i fjor, gjennomførte de en medlemsundersøkelse. De innså fort at flertallet i lokallaget var for å sende våpen. Dermed ble det vedtatt en uttalelse i lokallaget som ble oversendt til komiteen, ifølge fungerende leder for lokallaget.

– Jeg har veldig troa på at vi skal få igjennom et vedtak som støtter våpen til Ukraina. Det mener jeg er viktig og riktig, sier fungerende leder for Sarpsborg Rødt, Jan Petter Bastøe til Altinget.