Debatt

Fornybar Norge: Det er mye handlekraft i et bredt forlik

Utformingen av en grunnrenteskatt på landvind er helt avgjørende for rammebetingelsene til vår viktigste kilde til ny, fornybar energi. Dette bør bli starten på et tydelig politisk lederskap i kampen mot klimakrisa, skriver Robert Kippe, leder av myndighetskontakt i Fornybar Norge.

Selv om det er i strid med partipolitikkens vesen, så krever klimakrisen politisk lederskap, skriver leder av myndighetskontakt i Fornybar Norge, Robert Kippe.
Selv om det er i strid med partipolitikkens vesen, så krever klimakrisen politisk lederskap, skriver leder av myndighetskontakt i Fornybar Norge, Robert Kippe.Foto: Peter Mydske / Stortinget
Robert Kippe
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Norge har lange tradisjoner for breie forlik i politikken. Framover skal vi gå fra mål og ambisjoner på energi- og klimaområdet til handling og resultater. Den raskeste veien ut av klimakrisen går gjennom politisk samarbeid og tydelig lederskap. Norges vekst som oljenasjon har vært preget av bred politisk støtte. Nå trenger Norges omstilling til en fornybar energinasjon det samme.

Selv om det er i strid med partipolitikkens vesen, hvor forskjellene mellom partiene dyrkes, så krever klimakrisen politisk lederskap.

Robert Kippe
Leder myndighetskontakt, Fornybar Norge

Grunnrenteskatt på landvind kan skape et tydelig politisk lederskap

Stortinget forhandler nå om den endelige utformingen av en grunnrenteskatt på landvind. Saken er helt avgjørende for rammebetingelsene til vår viktigste kilde til ny, fornybar energi innen 2030. Stortinget må gå sammen om et bredt forlik som sikrer gode vilkår for både ny og eksisterende vindkraft. Dette bør bli starten på et tydelig politisk lederskap i kampen mot klimakrisa.

Konkrete klimatiltak, som elektrifisering av sokkelen, bompenger og avgifter, har vært gjenstand for mye diskusjon i Norge. Denne politiseringen av klimasaken har på en måte vært positivt fram til nå. Den har gjort saken viktig for de store partiene. Samtidig reiser klimasaken vanskelige dilemmaer for samfunnet, noe som også gjenspeiles i politikken. Det handler blant annet om at utbygging av fornybar energi skal forenes med naturvern, eller hvor vidt tiltakene oppfattes som sosialt rettferdig.

Ap, Høyre, Frp og SP har vært en jernallianse som har vært garantisten for en stabilitet som har sikret investeringer, vekst og arbeidsplasser i industrien.

Robert Kippe
Leder myndighetskontakt, Fornybar Norge

Flere tiår med vilje og evne til kompromiss på Stortinget

Alle kriser krever tydelig ledelse. Selv om det er i strid med partipolitikkens vesen, hvor forskjellene mellom partiene dyrkes, så krever klimakrisen politisk lederskap. I sin mest effektive form betyr det brede forlik som sikrer gjennomføring av nødvendig endring.

Muligheten for dette burde være til stede. Partier på begge sider av politikken i Norge har gjennom flere tiår vist vilje og evne til å bli med på kompromisser i Stortinget. Pensjonsreformen og innføringen av handlingsregelen er eksempler på det. Oljepolitikken er et annet. Regjeringer i Norge har kommet og gått, men tempoet og langsiktigheten har bestått. Der har Ap, Høyre, Frp og SP vært en jernallianse som har vært garantisten for en stabilitet som har sikret investeringer, vekst og arbeidsplasser i industrien.  

I dag står det norske samfunnet ovenfor den største utfordringen i nyere tid. Vi skal raskt ut av klimakrisen. Da er vi helt avhengige av at satsingen på omstilling og fornybar energi ikke preges av hopp og sprett. Jernalliansen fra oljepolitikken må finne sammen nok en gang. En veldig god begynnelse er å legge best mulig til rette for fornybar energi, blant annet nå når Stortinget diskuterer grunnrenteskatt på landvind.  


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00