Forsvarsministeren: – Vi skal bruke mer av samfunnets ressurser på forsvar og beredskap

Både Hårek Elvenes (H) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) presset forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på finansiering av Forsvaret. – Hvorfor er det så lite spor av disse økningene å finne i revidert nasjonalbudsjett, når regjeringen har vært så tydelig på behovet for å øke mer og raskt?, spurte Elvenes.

Hårek Elvenes (H) og Bjørn Arild Gram (Sp) under Stortingets muntlige spørretime onsdag.
Hårek Elvenes (H) og Bjørn Arild Gram (Sp) under Stortingets muntlige spørretime onsdag.Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Christina Guldstad

Hårek Elvenes (H) pekte på at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett har lagt inn en økning i forsvarsbudsjettet på to milliarder kroner, hvor det meste går til kompensasjon for økning i lønns-, pris- og valutasvingninger. Han mente det stod i kontrast til regjeringens egne uttalelser.

– Den 2. mai holdt regjeringen en pressekonferanse der man med brask og bram annonserte en kraftig økning i forsvarsbudsjettet i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen, og sa: Derfor må forsvarsbudsjettene øke mer og raskere, sa Elvenes under den muntlige spørretimen i Stortinget på onsdag.

Hvorfor har ikke regjeringen benyttet denne anledningen til å handle raskt og øke forsvarsbudsjettet i tråd med de behovene som regjeringen selv har beskrevet?

Hårek Elvenes (H)

0:000:00