Fortsatt mulighet for flertall på Stortinget for forslag om CCS-løsning på Melkøya
Til tross for at det ikke ble flertall for karbonfangst- og lagring som løsning for å elektrifisere Melkøya i energi- og miljøkomiteen på torsdag, kan det fremdeles bli et flertall for CCS i stortingssalen. Frp jobber med et alternativt forslag de håper kan få gjennomslag.
Elisabeth Bergskaug
Politisk journalistTorsdag avga energi- og miljøkomiteen på Stortinget sin innstilling til tre ulike representantforslag fra Rødt, Frp og Venstre knyttet til elektrifisering av Hammerfest LNG på Melkøya. Equinor og partnere ønsker å elektrifisere anlegget med kraft fra land, men prosjektet har blitt politisk betent grunnet en anspent kraftsituasjon i Nord-Norge.
Komiteen vurderte blant annet alternative forslag til hvor kraften til elektrifisering skal komme fra. Både ulike forslag om karbonfangst- og lagring (CCS) og mer kraftproduksjon, herunder havvind, ble behandlet.
Ingen forslag fikk flertall i energi- og miljøkomiteen, verken de tre representantforslagene som ble behandlet, eller 14 andre forslag som ble fremmet av ulike partier under behandlingen.
Kun ett parti unna flertall for CCS-alternativ
Ett forslag var nærmere å flertall enn alle de andre:
Stortinget ber regjeringen vurdere, i forbindelse med behandlingen av Snøhvit Future, om CCS kan være et alternativ til elektrifisering av Melkøya innenfor den tidsrammen for prosjektet som Equinor har lagt til grunn.
Forslaget fikk støtte fra Høyre, Rødt, Venstre, MDG, SV og KrF. Kun Frp og regjeringspartiene lot være å støtte det. Men Frp er langt på vei positive til forslaget, og kan sørge for at det til slutt får flertall når saken skal behandles endelig i Stortinget 13. april.
– Vi jobber nå med et alternativt løst forslag som vi kan fremme når saken skal behandles, der vi forsøker å samle flertallet, sier Terje Halleland (Frp) i energi- og miljøkomiteen til Altinget.
Kritisk til tidsramme-formulering
Grunnen til at Frp ikke vil støtte forslaget slik det står, og sikre flertall allerede nå, handler om formuleringen innenfor den tidsrammen for prosjektet som Equinor har lagt til grunn.
– Vi frykter at hvis man legger til grunn Equinors tidsramme, så vil det bare bli en skinnprosess, og utredningen vil bli skrinlagt. Vi ønsker at det skal foretas en utredning fra regjeringens side uten at det går utover framdriften for kompresjonsløsningen Equinor har søkt om, som skal gjøre det mulig å produsere mer gass ved anlegget, sier Halleland, og legger til:
– Går man vekk fra den formuleringen, vil vi støtte forslaget. Vi støtter gjerne et sånt vedtak.
Forslaget Frp jobber med, vil derfor ligne det eksisterende forslaget.
Vil ikke pålegge Equinor CCS – åpner for flere alternativer
Flere andre forslag om CCS ble fremmet under behandlingen. Blant annet fremmet SV, Rødt, MDG, Venstre og KrF et forslag med mer forpliktende ordlyd enn det å kun se på CCS som et alternativ. De foreslo:
Stortinget ber regjeringen om å pålegge Equinor å utrede CCS ved Melkøya.
Fremskrittspartiet ønsker ikke å pålegge Equinor å utrede CCS fordi de mener det kan stenge døren for andre alternative løsninger.
– Hvis Equinor sier de heller vil elektrifisere med havvind, så er vi åpne for det, sier Halleland.
Frp er imot å elektrifisere Melkøya, og olje- og gassanlegg generelt, med kraft fra land. De vil imidlertid gjerne at Hammerfest LNG driftes videre utover 2030, og er derfor interessert i å finne alternative løsninger for elektrifisering av Melkøya for å gjøre det mulig. Partiet er positive til både CCS og havvind som alternative løsninger.
De støttet også et forslag i komiteen om økt kraftproduksjon i Finnmark, sammen med Høyre og KrF, som omtaler havvind:
Stortinget ber regjeringen lage en plan for hvordan kraftproduksjonen kan økes, herunder hva som skal til for å realisere havvindprosjekter i tilknytning til petroleumsinstallasjoner.
Skuffet over Senterpartiet
Equinor med partnere leverte sin søknad om å elektrifisere og bygge et gasskompresjonsanlegg på Hammerfest LNG i desember i fjor, og søknaden er nå til behandling i Olje- og energidepartementet.
Senterpartiets landsmøte gikk nylig inn for at prosjektsøknaden må få avslag.
Likevel støttet ikke partiet forslaget fra Frp om å stanse og utsette elektrifisering av Melkøya. De gikk heller ikke inn for noen av de alternative løsningene, som CCS, i energi- og miljøkomiteen.
– Senterpartiet svikter til de grader sitt eget landsmøtevedtak, og velger ved første anledning å springe vekk fra det. Det er veldig skuffende at Senterpartiet ikke støtter å se på alternativer, sier Halleland.
Ole André Myhrvold (Sp) i energi- og miljøkomiteen skriver i en e-post til Altinget at Stortinget har gitt Olje- og energidepartementet fullmakt til å behandle saker av denne størrelsen.
– Helt i trå med denne fullmakten vurderer regjeringen nå søknaden fra rettighetshaverne, og vi som regjeringsparti følger da helt naturlig opp landsmøtets vedtak i denne prosessen. At Frp ønsker å ta snarveier er ikke noe nytt. Vi sitter derimot i regjering og gjør ting grundig og ansvarlig, skriver Myhrvold.
Han skriver også at Senterpartiet skal følge opp landsmøtevedtaket.
– Senterpartiet har vært helt tydelige på at elektrifisering hovedsakelig skal skje med havvind, og at alle prosjekter må vurderes fra sak til sak for å sikre fortsatt nok kraft til næringsliv og husholdninger på fastlandet. Det står vi ved, og vi er åpne for å vurdere alternative løsninger som kan sikre en sunn kraftbalanse i Finnmark.