Fremskrittspartiet og Listhaug gikk fra motvind til medvind

Partileder Sylvi Listhaug smilte bredt da hun ankom Fremskrittspartiets valgvake, og hun hadde all grunn til det. En høyrebølge skyller over landet og drar med seg Fremskrittspartiet opp mot gamle tinder. Økt interesse blant ungdom ble en av partiets store seire.

Sylvi Listhaug har greid å snu trenden. Kommunevalget 2023 er det første valget med fremgang for Fremskrittspartiet på 12 år. 
Sylvi Listhaug har greid å snu trenden. Kommunevalget 2023 er det første valget med fremgang for Fremskrittspartiet på 12 år. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Christina Kullmann Five

– Nå har vi greid å snu trenden. Dette er det første valget vi går frem siden 2011, sa en tydelig fornøyd partileder.

Etter at alle stemmene var telt opp, endte Frp på 11,4 prosent i årets kommunevalg.

Valgvake under lysekronene

– Dette er ikke slutten på en lang valgkamp. Det er starten på at vi skal ta Norge fremover. Det handler om å gi frihet og trygghet for folk og bedrifter, fortsatte Listhaug. Selv har partilederen reist 1000 mil i bobil land og strand rundt for å lokke velgere over til den blå siden.

Lysekronene funklet om kapp med Sylvi Listhaug på Frps valgvake på det fasjonable og borgerlige hotell Bristol i Oslo sentrum valgnatten. 

– Vi skal redusere og fjerne eiendomsskatten, prioritere de eldre, sørge for at våre barn får en trygg skole, konstaterte Listhaug.

Slik gikk det ved forrige valg
 • Kommunevalget: 8,2 prosent.
 • Ordførere: Tre
 • Kommunestyrerepresentanter: 701
 • Fylkestingsvalget: 8,6 prosent
 • Fylkesordførere: 0
 • Fylkestingsrepresentanter: 55

Sammen med Høyre har Frp markert seg sterkt, blant annet langs kysten på Vestlandet. 

I den mauriske ballsal var det god stemning allerede før de første resultatene ble lest opp klokken ni. Det ble skålt i romslige rødvinsglass, og bordene var dekket med duker og krystall. Høyhælte sko klakket over parketten.

Da valgresultatene og positive tall begynte å strømme inn for Frp ble de møtt med jubel og trampeklapp. Da negative tall for Miljøpartiet de Grønne rullet over skjermen ble de møtt med hånlatter.

 
Les også

Trendsettere

Landets videregående elever ga et forvarsel om det endelig resultatet for Frp. I skolevalget fikk de borgerlig partiene samlet sett stor oppslutning, og Frp hele 19,5 prosent av stemmene. Partiet ble bare slått av Høyre, som fikk 21,1 prosent. Dette er en oppslutning for Frp på 11,4 prosent høyere enn ved skolevalget for fire år siden. 

Og partilederen trakk særlig frem dette i sin tale på valgvaken:

– Det ga oss en ekstra piff da vi så FpU få 19, 5 prosent! Tusen takk Simen, dette er bare starten. Nå skal vi bare stå på videre, sa Sylvi Listhaug til Simen Velle, leder av FpU som applauderte fra første benk på valgvaken.

Fpu leder Simen Velle fikk skryt fra partileder Sylvi Listhaug i hennes takketale til valgvaken. Velle har vunnet ungdommens gunst ved hjelp av sosiale medier. 
Fpu leder Simen Velle fikk skryt fra partileder Sylvi Listhaug i hennes takketale til valgvaken. Velle har vunnet ungdommens gunst ved hjelp av sosiale medier.  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Først og fremst har vi snakket om politikk, sier Velle til Altinget. Han mener at venstresiden på sin side heller har brukt mye tid på å snakke ned andre partier.

Velle forteller at FpU har hatt en tydelig tilstedeværelse på sosiale medier. Særlig har de vært synlige på TikTok, men også fått mange følgere på Instagram.

– Jeg tror at norsk ungdom føler at politikerne ikke er tilgjengelige. Derfor har jeg har brukt mye tid på å være tilstede for dem, og svare på spørsmål på sosiale medier. 

– Hva har vært de viktigste sakene dere har snakket om? 

– Ingen enkeltsaker har vært spesielt viktige. Jeg har svart på alt, stort og smått. Jeg har gitt ærlige svar, og ikke alltid svart det de ville høre, svarer Velle.

Skole en vinnersak

Flere målinger i løpet av valgkampen tydet på at velgerne har vært opptatt av skolepolitikk.

I TV 2s partilederdebatt bare dager før valget fremhevet Sylvi Listhaug sin egen lærerbakgrunn. Hun var opptatt av at at ikke «alle må gå gjennom den samme trakta», og tok til orde for mer «nivåbasert undervisning».

I partilederdebatten i Stortingets vandrehall etter valget, trekker Listhaug imidlertid frem særlig Frps politikk om verdiskapning langs kysten og eldreomsorg, som valg-vinnende argumenter. 

Les også

Årets valgresultat ved kommunevalget

Endelig resultat viste en oppslutning på 11, 4 prosent til Frp. Det er en positiv endring på 3,2 prosentpoeng siden forrige kommunevalg. 

Dette gjør Frp til landets tredje største parti på kommunenivå, med valgvinneren Høyre på første plass (25,9 prosent) og Arbeiderpartiet på andre plass (21,7 prosent). 

– Vi har hatt et bratt år, slik oppsummerte daværende partileder Siv Jensen i følge Aftenposten på valgvaken for kommunevalget i 2011. Da var hun misfornøyd med valgresultatet på 11,4 prosent. Partiets oppslutning hadde sunket betraktelig fra glansdagene på begynnelsen av 2000-tallet. 

Nå jubler Listhaug for den samme prosentandelen av stemmene. For fra 2011 var det bare tilbakeskritt for Fremskrittspartiet. Men nå ser det ut til at motvind er snudd til medvind.

Storbyene

Selv om Frp gjør det sterkt på landsbasis, ser det ut til å gå dårligere i storbyene.

Det må imidlertid forhandlinger til for å lande maktfordelingen i de største byene, og det er derfor vanskelig å kåre entydige vinnere før forhandlingene er i boks.

Så langt i Oslo ser Frp ut til å miste makt, mens Høyre, MDG og Venstre ser ut til å få et flertall. 

 

«Listhaug vant valget uten innvandring på agendaen»

Veslemøy Østrem

Sjefredaktør i Altinget kommenterer:


Et vanlig mantra fra tidligere perioder i Frps brokete historie var at partiet trengte en real innvandringsdebatt for å komme over opp igjen fra perioder med lav oppslutning. Da Sylvi Listhaug overtok som partileder ventet mange på utspill på innvandringsfeltet. Men det har ikke kommet. Listhaug har heller bygget stein på stein og hentet tilbake grunnpilarene i partiets 50-årige historie: Mot skatter og avgifter. Med en strømkrise og en skatteivrig regjering, var ikke Listhaug vanskelig å be. Og hun har fått uttelling for å dreie Frp i tydeligere næringslivsorientert retning, samtidig som hun har snakket til de klassiske Frp-velgerne både om eldreomsorg, trygge byer og «symbolske klimatiltak». 

Les også


Årets valgresultat fylkestingsvalget

Partiet gjør det enda bedre i fylkestingsvalget enn på kommunenivå. Endelige stemmetall viser en oppslutning til Frp på 12,5 prosent av stemmene. Det er en positiv endring på 3,4 prosentpoeng siden fylkestingsvalget i 2019.

Dette gjør Frp til det tredje største partiet etter Høyre (25,6 prosent) og Arbeiderpartiet (21,9 prosent).

Og det er et sterkere resultatet på fylkesnivå enn hva som ble oppnådd i 2011 (11,8 prosent). Det er likevel langt igjen til glansdagene på begynnelsen av 2000-tallet da oppslutningen gikk opp mot 20 prosent. 

Det var god stemning på Frps valgvake i den Mauriske sal på hotell Bristol i Oslo sentrum.
Det var god stemning på Frps valgvake i den Mauriske sal på hotell Bristol i Oslo sentrum. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Slik har partiet gjort det sammenlignet med målinger

For Frp har tendensen vært at partiet i meningsmålinger slår bedre ut når velgerne blir spurt om stortingsvalg enn lokalvalg, og denne tendensen har økt den siste måneden.

I Altinget og ABC Nyheters meningsmåling i september 2023, fikk Frp kun 8,7 prosent. Valgresultatet gjør altså meningsmålingen til skamme. 

I april i år feiret Sylvi Listhaug og Frp 50 års dag for partiet som ble stiftet av Anders Lange i 1973. 

Dette er Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet er et liberalistisk folkeparti.

 • Partileder er Sylvi Listhaug
 • 1. nestleder er Hans Andreas Limi
 • 2. nestleder er Terje Søviknes

Partiet skriver på sin hjemmeside at de særlig jobber for:

 • en strengere innvandringspolitikk,
 • trygg eldreomsorg,
 • gode sykehus,
 • lavere skatter og avgifter
 • bedre veier.
 • En enklere hverdag for folk flest

Her finner du en oversikt over Frps ordførere og varaordførere frem til valget 2023.

Les også

Omtalte personer

Sylvi Listhaug

Partileder (FrP), parlamentarisk leder, stortingsrepresentant, medlem, Utenriks- og forsvarskomiteen
adjunkt (Høgskulen i Volda, 2000)

Simen Velle

Leder, Fremskrittspartiets Ungdom

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024