– Nå tar jeg konsekvensene av mine feil, og går av som statsråd

Anette Trettebergstuen (Ap) går av som kultur- og likestillingsminister på grunn av alvorlige habilitetsfeil. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) støtter avgjørelsen. – Det bør være godt kjent for en statsråd hva konsekvensene er av å bryte habilitetsreglene. Dette er alvorlig, og det har også skjedd etter flere advarsler fra departementet, sier han.

Anette Trettebergstuen (Ap) forlater posisjonen som kultur- og likestillingsminister på grunn av alvorlige habilitetsfeil.
Anette Trettebergstuen (Ap) forlater posisjonen som kultur- og likestillingsminister på grunn av alvorlige habilitetsfeil.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Ingrid Skovdahl

Denne saken ble publisert 23. juni 2023.

– Dessverre er dere her nå, fordi jeg har gjort alvorlige feil knyttet til habilitet. Jeg har brutt habilitetsreglene, og jeg er veldig lei meg for det. 

Det sa en sterkt preget Anette Trettebergstuen under en hasteinnkalt pressekonferanse fredag morgen, der hun kunngjorde sin avgang etter alvorlige habilitetsfeil.

Habilitetsfeilene gjelder tre ulike tilfeller, der Trettebergstuen har foreslått styreverv til personer fra hennes egen omgangskrets.

  1. Renate Larsen ble foreslått til et styreverv til Den Norske Opera & Ballett, noe hun også endte opp med å få.
  2. Bård Nylund, som er en nær venn av Trettebergstuen, ble supplert inn som LOs representant i Likestillings- og mangfoldsutvalget, spilt inn som medlem av Mannsutvalget og utnevnt til styremedlem i Norsk Folkemuseum.
  3. Tina Stiegler ble foreslått som styreleder i Den Nationale Scene. Denne prosessen ble stoppet på grunn av Trettebergstuens inhabilitetsforhold til Stiegler.

For to dager siden skrev Nettavisen at Trettebergstuen i tillegg hadde gitt styreverv til to gamle partikolleger. 

  1. Thomas Breen ble oppnevnt til styremedlem i Norsk Tipping. 
  2. Sylvia Brustad ble oppnevnt til styreleder i Norsk Tipping.

Begge utnevnelsene fant sted i april 2022, men dette er ikke med i begrunnelsen til at Trettebergstuen går av. 

Går av som statsråd

På grunn av habilitetsfeilene går Anette Trettebergstuen nå av som kultur- og likestillingsminister. 

– Som statsråd er man helt avhengig av tillit, og jeg er klar over at dette ikke er særlig tillitsvekkende. Nå tar jeg konsekvensene av mine feil, og går av som statsråd, sa hun.

Trettebergstuen fortalte at avgjørelsen ble tatt torsdag kveld. Hun hadde da siden mandag, i kjølvannet av habilitetsavsløringene om parti- og statsrådsfellen Tonje Brenna, begynt å reflektere over egne avgjørelser.  

– Som statsråd er man helt avhengig av tillit, og jeg er klar over at dette ikke er særlig tillitsvekkende. Nå tar jeg konsekvensene av mine feil, og går av som statsråd, erklærte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) da hun møtte pressen fredag morgen.
– Som statsråd er man helt avhengig av tillit, og jeg er klar over at dette ikke er særlig tillitsvekkende. Nå tar jeg konsekvensene av mine feil, og går av som statsråd, erklærte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) da hun møtte pressen fredag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Statsministeren: – Dette har skjedd etter flere advarsler

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) melder under en pressekonferanse fredag formiddag at han støtter Trettebergstuens avgjørelse om å trekke seg.

– Det har vært tett dialog mellom Anette Trettebergstuen og Statsministerens kontor siden tirsdag. Anette og jeg har også hatt to lange samtaler, og vi er enige om at feilene er svært alvorlige. På denne bakgrunnen har hun valgt å trekke seg, og jeg mener det er riktig beslutning, sier Støre. 

– Det bør være godt kjent for en statsråd hva konsekvensene er av å bryte habilitetsreglene, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og viste frem regjeringens habilitetsregelverk.
– Det bør være godt kjent for en statsråd hva konsekvensene er av å bryte habilitetsreglene, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og viste frem regjeringens habilitetsregelverk. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Støre mener at Trettebergstuen burde ha vært klar over konsekvensene av brudd mot habilitetsregelverket, og understreker alvorligheten i at hun har fortsatt å bryte med habilitetsreglene etter å ha fått flere advarsler fra eget departement.

– Å vurdere om man er inhabil kan være vanskelig, men da må man be om råd. Det bør være godt kjent for en statsråd hva konsekvensene er av å bryte habilitetsreglene. Dette er alvorlig, og det har også skjedd etter flere advarsler fra departementet, sier han.

– Hun har vist manglende kunnskap om hva det betyr å være inhabil. Da må man som statsråd tre tilbake.

Foreslo nær venn til flere styreverv

Under den hasteinnkalte pressekonferansen fredag morgen redegjorde Trettebergstuen grundigere for de tre inhabilitetstilfellene, som er årsak til at hun nå trer av.

Ett av tilfellene gjelder en person som hun har et nært forhold til, og som hun har vært godt klar over at hun var inhabil overfor.

– Jeg har hele tiden vært klar over Bård Nylund er en nær venn og at jeg er inhabil, men i november ble han likevel supplert inn som LOs representant i likestillings- og mangfoldsutvalget, sa Trettebergstuen med gråtkvalt stemme. 

– Da Nylunds navn dukket opp som forslag, burde jeg ha meldt meg som inhabil, men det gjorde jeg ikke. Siden det var representantskapets forslag, tenkte jeg ikke over habilitet, fortsatte hun.

En nær venn av kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) fikk verv som styremedlem av Norsk Folkemuseum, som er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet. Trettebergstuen meldte aldri fra om inhabilitet, til tross for at hun var klar over at hun ikke var habil.
En nær venn av kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) fikk verv som styremedlem av Norsk Folkemuseum, som er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet. Trettebergstuen meldte aldri fra om inhabilitet, til tross for at hun var klar over at hun ikke var habil. Foto: Lise Åserud/NTB

Trettebergstuen har ved to andre anledninger foreslått Nylund til to andre styreverv, som medlem av Mannsutvalget i Kultur- og likestillingsdepartementet, og som styremedlem i Norsk Folkemuseum. Nylund ble aldri aktuell som kandidat til Mannsutvalget, men fikk vervet som styremedlem i Folkemuseet. 

– Da burde jeg ha reagert, men det gjorde jeg altså ikke, sa Trettebergstuen.

– Det er mitt ansvar at Bård Nylund er utnevnt to ganger i mitt departement, selv om jeg er inhabil. Jeg skulle aldri ha foreslått ham.

Listhaug: – Finnes det flere saker Støre er kjent med?

FrP-leder Sylvi Listhaug uttaler i en pressemelding at hun nå ønsker full oppvask av hele regjeringen.

– Denne saken viser at det slett ikke er noen åpenhetskultur i Arbeiderpartiet, men at utnevningen av partikamerater og venner foregår i stor stil. Jeg forventer at statsminister Støre svarer på hvorfor hans statsråder ikke er opplært til å følge regelverket, sier hun.

– FrP vil vite om det finnes flere saker som Støre er kjent med. Kommer han til å på eget initiativ undersøke om flere statsråder bryter habilitetsreglene? 

Frølich (H) ønsker utvidet kontrollsak

Stortingsrepresentant og leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H), mener nå at kontrollkomiteen bør utvide undersøkelsene som ble startet etter at Tonje Brennas habilitetsfeil ble kjent.

– Statsministeren har ansvaret for å sørge for gode rutiner og opplæring, slik at feil som dette ikke skjer, sier Frølich i en pressemelding fra Høyre.

– Saken er alvorlig, særlig fordi den avdekker manglende lojalitet til formålet bak habilitetsreglene. Når man ber sin egen statssekretær utnevne en venn, er det aktiv omgåelse av reglene, fortsetter han. 

– Dette er klokkeklare brudd på habilitetsreglene. Det er absolutt nødvendig at hun går av.

Ber alle departementer lete etter habilitetsfeil

I lys av Tonja Brennas og Anette Trettebergstuens habilitetsfeil ber Statsministerens kontor nå alle departementer om å undersøke om det har skjedd flere brudd på habilitetsreglene ved tidligere utnevnelser, melder Aftenposten.

– I lys av det som har kommet frem denne uken, har vi bedt departementene om at de gjør en grundig gjennomgang av saker der habilitet kan være tema. De må forsikre seg om at det ikke er saker hvor det har skjedd feil, skriver statsminister ved SMK, Kristine Joy Nordenson Kallset, i en SMS til avisen.

Regjeringens sommerpressekonferanse utsettes

Som følge av denne hendelsen blir Regjeringens planlagte oppsummerende pressekonferanse nå utsatt til 29. juni klokken 11.00.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som vil overta posten etter Trettebergstuen. 

Omtalte personer

Anette Trettebergstuen

Stortingsrepresentant (Ap), medlem i arbeids- og sosialkomiteen, leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk
Grunnfag i statsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2001)

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

Sylvi Listhaug

Partileder (FrP), parlamentarisk leder, stortingsrepresentant, medlem, Utenriks- og forsvarskomiteen
adjunkt (Høgskulen i Volda, 2000)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024