Debatt

Hamre: Innføring av EUs minstelønnsdirektiv ville være et svik

Det kan se ut som at EU-kommisjonen er i ferd med å ta en full U-sving, og faktisk vurderer EUs minstelønnsdirektiv som EØS-relevant. Dermed står Jonas Gahr Støre sin regjering i fare for å måtte innføre et konfliktfylt direktiv som kan ødelegge et allerede velfungerende system, skriver Kim René Hamre, leder av Ungdom mot EU.

Ungdom mot EU vil kjempe for det trepartssamarbeidet som har tjent norske arbeidstakere godt i lang tid, skriver organisasjonens leder Kim René Hamre. 
Ungdom mot EU vil kjempe for det trepartssamarbeidet som har tjent norske arbeidstakere godt i lang tid, skriver organisasjonens leder Kim René Hamre. Foto: Privat
Kim René Hamre
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Det har vært hard kritikk mot EUs minstelønnsdirektiv fra nordiske fagbevegelser, regjeringer og arbeidsgivere siden det ble aktuelt i starten av 2022. Den europeiske unionen vil at alle EU- og EØS-land skal innføre deres minstelønnsdirektiv, som vil føre til en nasjonal minstelønn for alle arbeidstakere i et land. 

Tidligere LO-leder Hans-Christian Gabrielsen uttaler i en artikkel i FriFagbevegelse følgende:

«Det vil ødelegge hele lønnsdannelsen og hele prinsippet om at arbeidslivets parter forhandler om lønn. En av hovedårsakene til at de nordiske landene har høy velferd, høy yrkesdeltakelse, gode samarbeidsforhold er nettopp det gode trepartssamarbeidet.» 

Les også

Jublet da minstelønnsdirektivet ble vraket

Den europeiske unionen sitt minstelønnsdirektiv ble vurdert som ikke EØS-relevant av EU-kommisjonen i oktober 2022, noe som både arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kunne juble for. 

Ungdom mot EU vil kjempe for det trepartssamarbeidet som har tjent norske arbeidstakere godt i lang tid.

Kim René Hamre
Leder, Ungdom mot EU

Dette betydde at EU ikke ville rokke ved den norske lønnsdannelsen eller den norske frontfagsmodellen, som gir mulighet for arbeidslivets parter å fastsette lønnen for de ulike bransjene selv. 

EU tar en kraftig U-sving

Det kan derimot se ut som at Den europeiske unionen sin kommisjon nå tar en full U-sving og faktisk vurderer EUs minstelønnsdirektiv som EØS-relevant, og dermed står Jonas Gahr Støre sin regjering i fare for å måtte innføre et veldig konfliktfylt direktiv fra EU. Anniken Huitfeldt holdt sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget den 2. mai og sa følgende: 

«Det synes imidlertid som om EU-kommisjonen, i etterkant av vedtaket, vurderer direktivet som relevant. Eventuelle henvendelser fra kommisjonen vil bli fulgt opp på vanlig måte i EFTA-samarbeidet. Regjeringen står fast ved Norges juridiske vurdering». 

Dersom Støre-regjeringen går med på å innføre EUs minstelønnsdirektiv, vil det være et svik.

Kim René Hamre
Leder, Ungdom mot EU

Direktivet som omtales er som nevnt Den europeiske unions minstelønnsdirektiv, og Norges juridiske vurdering var at den ikke er EØS-relevant. 

Tør Støre-regjeringen å ta kampen mot EU?

Ungdom mot EU vil kjempe for det trepartssamarbeidet som har tjent norske arbeidstakere godt i lang tid, for offentliggjort tariff, og for at alle som jobber i Norge skal ha rett på norske, gode lønns- og arbeidsvilkår. 

Hvorfor skal en ødelegge noe som fungerer så godt?

Kim René Hamre
Leder, Ungdom mot EU

Dersom Støre-regjeringen går med på å innføre EUs minstelønnsdirektiv, vil det være et svik mot norske fagforeninger, som for eksempel LO og Fagforbundet, og ikke minst deres egne velgere. Dette mener vi i Ungdom mot EU på bakgrunn av at regjeringen senest i 2022 uttalte dette ved arbeids- og inkluderingsministeren:

– Jeg er svært tilfreds med at EU-kommisjonen vurderer direktivet som ikke EØS-relevant. Det er i samsvar med departementets vurdering, sa arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding

Les også

Ikke ødelegg noe som fungerer

Vi i Ungdom mot EU mener at det norske trepartssamarbeidet er en av de beste løsningene for Norge, og at en på denne måten kan regulere lønnsfastsettelsen på en bedre måte.

Ikke minst har en i Norge lang og god erfaring med denne løsningen for å fastsette lønn, så hvorfor skal en ødelegge noe som fungerer så godt? 

Les også

Omtalte personer

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

Anniken Huitfeldt

Påtroppende ambassadør til USA
Grunnfag statsvitenskap og historie (Universitetet i Oslo 1992), grunnfag geografi (LondonSchool of Economics 1993), hovedfag historie (Universitetet i Oslo 1996)

Marte Mjøs Persen

Stortingsrepresentant (Ap)
Bachelor i kultur- og samfunnsvitenskap (Universitetet i Bergen)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00