Hermstad med oljestikk til Støre og Aasland

MDGs partileder Arild Hermstad brukte deler av åpningstalen sin til partiets landsmøte til å lange ut mot regjeringens oljepolitikk: – Støre kan like gjerne si det rett ut: Det er viktigere for dem med et svært oljefond enn en levelig planet.

Partileder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne åpnet paritets landsmøte med å kritisere regjeringens oljepolitikk.
Partileder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne åpnet paritets landsmøte med å kritisere regjeringens oljepolitikk.Foto: Annika Byrde / NTB
Elisabeth Bergskaug

Miljøpartiet De Grønnes partileder Arild Hermstad kom syklende inn på scenen til åpningen av partiets landsmøte på Fornebu fredag. 

I sin åpningstale kritiserte han regjeringen for å skattlegge fornybar energi, og for å satse videre på olje og gass i den energikrisen Europa står i etter Russlands invasjon av Ukraina. 

– Andre land har startet en storsatsing på energisparing og fornybar energi. De bruker krisen til å gjøre langsiktige valg, mens her i Norge har regjeringens svar vært å gjøre fornybarnæringen mindre lønnsom – ved å skattlegge den mer, sa Hermstad, og fortsatte: 

– Samtidig maner olje- og energiminister Terje Aasland til dugnad for å finne mer fossil energi i det sårbare Barentshavet. 

Mener regjeringen misbruker norsk dugnadsånd 

Dugnad for MDG-lederen er å stille opp i borettslaget med rake, og ha det hyggelig med naboer. 

– Regjeringen vår misbruker den norske dugnadsånden og mener at profittdrevet oljeleting som skader klimaet, er dugnad. Jeg gremmes. Dette er ikke dugnad. Det er faktisk så langt unna en dugnad som det er mulig å komme, mener han.

Regjeringen vår misbruker den norske dugnadsånden og mener at profittdrevet oljeleting som skader klimaet er dugnad. Jeg gremmes

Arild Hermstad
Partileder i MDG

Hermstad kritiserte videre statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiministeren for deres prioriteringer.  

– Hver gang en ny krise kommer, så er visst svaret at den norske regjeringen må finne mer olje. Som om Støre og Aaslands olje er den mest demokratiske som fins. Eller at Støre og Aaslands olje er renere enn andres olje. Eller det ultimate argumentet: At jo mer olje de finner, jo bedre er det for klimaet.  

MDG-lederen kaller argumentene for tøv. 

– Støre kan like gjerne si det rett ut: Det er viktigere for dem med et svært oljefond enn en levelig planet. 

Sier Nansen-programmet ikke er nok  

MDG sier nei til mer oljeleting, og vil heller bygge opp nye grønne næringer, blant annet innen havvind, skipsfart og energieffektivisering. I talen sin problematiserte Hermstad det å binde opp kompetanse og kapital i petroleumsindustrien.

Det er begrenset hvor mange ingeniører, hvor mange milliarder og hvor mye ren strøm vi kan bruke på nye oljeinvesteringer uten at det suger kraften ut av andre bransjer

Arild Hermstad
Partileder i MDG

– Det er begrenset hvor mange ingeniører, hvor mange milliarder og hvor mye ren strøm vi kan bruke på nye oljeinvesteringer uten at det suger kraften ut av andre bransjer. 

Samtidig sier partiet ja til å sende mest mulig gass til Europa på kort sikt.  

– Men da jeg besøkte Brussel i vår, var alle de jeg møtte tydelige på at dette er en kortsiktig løsning. På sikt må vi samarbeide mer med EU om fornybar energi, sa Hermstad. 

Han benyttet også talen til å slå et nytt slag for et solidaritetsfond for Ukraina, slik partiet lenge har kjempet for. Selv om et stort flertall på Stortinget støtter Støre-regjeringens Nansen-program for Ukraina, der Norge gir Ukraina 75 milliarder kroner i støtte over fem år, synes ikke MDG-lederen at det er godt nok. 

– Flere av dem jeg traff i Brussel stusset: Hvorfor skal Norge, som tjente ett tusen milliarder ekstra bare i 2022, kun gi 75 milliarder over fem år? Som de sa: Tror dere vi ikke kan regne? Vi i MDG mener at alle ekstrainntektene som regjeringen håver inn på olje og gass på grunn av Putins krig, må gå til et ekte solidaritetsfond.

I ekte MDG-ånd kom partileder Arild Hermstad syklende inn til åpningen av landsmøtet.
I ekte MDG-ånd kom partileder Arild Hermstad syklende inn til åpningen av landsmøtet. Foto: Annika Byrde / NTB

Oppspark til partiets EU-debatt 

I talen snakket Hermstad også om lokalvalget, naturavtalen, økende forskjeller og fattigdom i Norge, skeives rettigheter og diskriminering, bedre kollektivtilbud og partiets støtte til en rusreform. 

Han kom også med et oppspark til den EU-debatten MDG skal ha under helgens landsmøte, der de skal bli enige om hvorvidt partiet aktivt skal jobbe for å søke et norsk EU-medlemskap nå eller ikke. 

– Vi blir mer og mer avhengige av hverandre – både for å forebygge og takle kriser. Det er jo derfor vi skal diskutere EU-medlemskap på dette landsmøtet. Men det er samtidig selvfølgelig altfor enkelt bare å redusere vår grønne visjon om internasjonal solidaritet til et spørsmål om man er for eller mot norsk EU-medlemskap. 

Uansett hvilket standpunkt landsmøtet lander på, mener Hermstad MDG fremdeles skal være et parti med plass til alle grønne sjeler, uavhengig av om man er tilhenger, tviler eller motstander av EU. 

– Vi bør likevel være en pådriver for at det som kommer av ekte grønn og rettferdig EU-politikk, blir diskutert og gjennomført i Norge. Der har de andre partiene jevnt over sviktet hver dag siden folket sa nei til EU i 1994.

Omtalte personer

Arild Hermstad

Leder, Miljøpartiet De Grønne, byråd for byutvikling, Oslo kommune
UiB og NHH

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00