Analyse av 
Magnus Takvam

Mye av kritikken er urettferdig, men denne siste runden kunne partiet unngått

Opptakten til Arbeiderpartiets landsmøte denne helgen ble den verst tenkelige, skriver skriver Altingets politiske kommentator Magnus Takvam.

En maktkamp om posisjoner blir legitim jo mer den kan forklares som en kamp om retningsvalg og om politisk prioritering. Det er vanskelig å få øye på i denne striden, skriver politisk kommentator Magnus Takvam om maktkampen i Arbeiderpartiet. Bildet er fra mandagens pressekonferanse om landsmøtet, med partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre. 
En maktkamp om posisjoner blir legitim jo mer den kan forklares som en kamp om retningsvalg og om politisk prioritering. Det er vanskelig å få øye på i denne striden, skriver politisk kommentator Magnus Takvam om maktkampen i Arbeiderpartiet. Bildet er fra mandagens pressekonferanse om landsmøtet, med partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Lise Åserud / NTB
Magnus Takvam

På tirsdagens pressekonferanse holdt de tre i partiledelsen på podiet seg strengt til manus.

På forhånd var planen å gjøre seg ferdig med valgkomiteens innstilling i god tid før landsmøteuka, slik at alt kunne handle om politikk, også på pressefrokosten 2. mai. Slik gikk det ikke. Det ble i stedet utelukkende snakk om personkabal og telefonsamtaler mellom Helga Pedersen og Jonas Gahr Støre.

Det er legitimt med kamp om viktige posisjoner. Arbeiderpartiet er ingen søndagsskole. Det henger sammen med partiets historiske hegemoni. I et parti som har makt over avgjørende retningsvalg i samfunnet, gir toppverv automatisk innflytelse, og ikke bare symbolmakt.

Arbeiderpartiet er ingen søndagsskole. Det henger sammen med partiets historiske hegemoni.

Magnus Takvam, politisk kommentator, Altinget

Altinget logoArbeidsliv
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om arbeidsliv samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00