Høyre: – EU har stadig mindre tid og energi til å forhandle særavtaler

Ifølge høyrepolitiker Ine Eriksen Søreide blir det stadig vanskeligere og mer tidkrevende å forhandle særavtaler med EU, samtidig som EØS-avtalen blir stadig mer utilstrekkelig. Hun mener derfor det er på tide med en faktabasert EU-debatt i Norge, men at en folkeavstemning nå er for prematurt.

Om bord i ishavsskuta
Berntine under Arendalsuka gikk diskusjonen om hva det betyr for det sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet i Norden at Danmark,
Finland og Sverige er medlemmer av både Nato og EU, når Norge og Island ikke er
det. I samtalen deltok fra venstre: Ulf Sverdrup (direktør, NUPI), Jan Erik
Grindheim (professor, Universitetet i Sørøst-Norge), Ine Eriksen Søreide (leder
for Utenriks- og forsvarskomiteen) og Knut Storberget (statsforvalter i Innlandet
og leder av Forsvarskommisjonen).
Om bord i ishavsskuta Berntine under Arendalsuka gikk diskusjonen om hva det betyr for det sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet i Norden at Danmark, Finland og Sverige er medlemmer av både Nato og EU, når Norge og Island ikke er det. I samtalen deltok fra venstre: Ulf Sverdrup (direktør, NUPI), Jan Erik Grindheim (professor, Universitetet i Sørøst-Norge), Ine Eriksen Søreide (leder for Utenriks- og forsvarskomiteen) og Knut Storberget (statsforvalter i Innlandet og leder av Forsvarskommisjonen).Foto: Christina Guldstad
Christina Guldstad

– EU er veldig opptatt av å styrke samarbeidet for de landene som har bestemt seg for å være med. Det betyr at landene som står utenfor, får en mer komplisert vei til samarbeid med EU, sier Ine Eriksen Søreide til Altinget. 

Hun er leder for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og er stortingsrepresentant for Høyre. Partiet hennes mener det nå er på tide med faktabasert EU-diskusjon i Norge.

– Forandringene i EU går veldig raskt, og integrasjonen mellom medlemslandene blir tettere. Vårt utenforskap blir tydeligere, og sårbarhetene våre øker, sier Eriksen Søreide og legger til:

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00