Hovedmistenkt i «Qatargate» erkjenner seg skyldig
Den tidligere europaparlamentarikeren Pier Antonio Panzeri vil samarbeide med de belgiske myndighetene. Han forplikter seg til å avsløre hvem han har bestukket, og hvilke land som ga ham pengene til det.

Johan Auken Alstrup
Redaksjonsassistent, Altinget DKHvilke land har brukt penger på å bestikke, og hvem har tatt imot pengene i Europaparlamentets korrupsjonsskandale «Qatargate»?
Det skal den hovedmistenkte i saken, Pier Antonio Panzeri, avsløre til de belgiske myndighetene etter å ha inngått en tilståelsesavtale. Det skriver Financial Times.
Panzeri, som er anklaget for korrupsjon, hvitevask og deltakelse i en kriminell gruppe vil få nedsatt straff i utbytte mot sitt samarbeid. Flere land, heriblant Marokko og Qatar, er mistenkt for å ha finansiert Panzeris bestikkelse for å påvirke EUs politikk.
Pier Antonio Panzeri er en av de fire siktede i saken som dekket avisenes forsider etter at mer enn 1,5 millioner euro i kontanter ble funnet i kofferter og konvolutter i Brussel. Nesten halvparten ble funnet i Panzeris hjem.
De andre siktede i saken er den greske sosialdemokratiske europaparlamentarikeren Eva Kaili og hennes partner Francesco Giorgi, samt Niccolo Figa-Talamana, generalsekretær i NGO-en «No Peace Without Justice».
De belgiske myndighetene har bedt Europaparlamentet om å oppheve ytterligere to parlamentarikeres diplomatiske immunitet i forbindelse med saken.
Det gjelder italienske Andrea Cozzolino og belgiske Marc Tarabella, som også er sosialdemokrater.
Pier Antonio Panzeri har, ifølge belgiske medier, innrømmet å ha betalt Tarabella minst 120.000 euro i kontanter for å tale Qatars sak i Europaparlamentet.
Onsdag forrige uke ble Tarabella ekskludert både fra Parlamentets sosialdemokratiske gruppe (S&D) og fra det sosialdemokratiske partiet i hjemlandet Belgia. Cozzolino trakk seg frivillig samme dag.