Om  
Halla Tómasdóttir

Hun blir Islands neste president

Halla Tómasdóttir fikk flest stemmer i det islandske presidentvalget søndag, og danket ut den tidligere statsministeren Katrín Jakobsdóttir.

Forretningskvinnen Halla Tómasdóttir vant presidentvalget på Island søndag.
Forretningskvinnen Halla Tómasdóttir vant presidentvalget på Island søndag.Foto: Ljósmyndari/Aldís Pálsdóttir
Ingrid Skovdahl

På andre forsøk lyktes det. Halla Tómasdóttir stilte for første gang til presidentvalg i 2016, men tapte da mot Guðni Th. Jóhannesson, som har vært sittende frem til nå. Søndag 2. juni var det nytt presidentvalg, og Tómasdóttir gikk seirende ut av valgkampen med 34,3 prosent av stemmene, ifølge den islandske allmennkringkasteren Rúv.

Den nye presidenten er 55 år og partipolitisk uavhengig. Hun har tidligere vært medlem av det liberalkonservative Selvstendighetspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn), og er en av gründerne bak verdipapirforetaket Auður Capital. Hun har også bidratt til etableringen av Reykjaviks universitet i slutten av 1990-tallet.

Tómasdóttir konkurrerte mot elleve andre kandidater, blant annet Katrín Jakobsdóttir (Venstrebevegelsen de grønne), som i begynnelsen av april gikk av som landets statsminister nettopp for å kunne bli presidentkandidat. 

Les også

---

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Katrín Jakobsdóttir er sosialdemokrat. Denne opplysningen ble korrigert 3. juni 2024 klokken 13.56.

Omtalte personer

Halla Tómasdóttir

Islands påtroppende president

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024