Analyse av 
Silje Sjursen Skiphamn

Hva skjedde da evakueringen av skadde ukrainske soldater til Norge stoppet?

I 73 dager ble ikke en eneste skadet ukrainsk soldat evakuert til Norge. Blant regjeringens forklaringer finner man en «feilaktig forståelse» i Helse- og omsorgsdepartementet og manglende diskusjon om problemstillingen i et EU-møte. 

Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkte Medevac mottakssenter i Rzeszow i Polen i november. De fleste skadde ukrainere som fraktes til Norge kommer herfra. 
Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkte Medevac mottakssenter i Rzeszow i Polen i november. De fleste skadde ukrainere som fraktes til Norge kommer herfra.  Foto: Tuva Bogsnes / UD / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

Det begynte så bra. Bare to og en halv uke etter at Russland startet den blodige angrepskrigen sin mot Ukraina, bestemte regjeringen at Norge skulle bidra med medisinsk evakuering av ukrainske pasienter. Opptil 550 pasienter skulle hentes ut av det krigsherjede landet og få behandling i Norge.

Sårede sivile begynte å komme via medevac-ordningen, hvor Norge spiller en sentral rolle. Men snart kom det en ny anmodning fra ukrainske myndigheter. De ville at Norge også skulle bistå med å evakuere sårede soldater, og ikke bare sivile ofre for krigen. Det ble en nøtt for regjeringen. Norge hadde aldri tidligere tatt imot utenlandske sårede soldater under en pågående militær konflikt.