Karen Ellemann: Min kritikk av Nordisk råd skaffet meg jobben

Timingen var litt stygg, innrømmer danske Karen Ellemann, som nylig ble gjenvalgt som representant på Folketinget for partiet Venstre (V), men som nå frasier seg sitt mandat for i stedet å bli generalsekretær i Nordisk ministerråd. Hun utelukker imidlertid ikke at hun på et tidspunkt vil vende tilbake til politikken. Og så er det én ting fra hennes tid i Folketinget på Christiansborg som hun angrer.

Karen Ellemann har sittet som folketingsrepresentant for danske Venstre i 15 år. Nå har hun frasagt seg mandatet og skal i stedet tiltre stillingen som ny generalsekretær i Nordisk ministerråd 1. januar 2023.
Karen Ellemann har sittet som folketingsrepresentant for danske Venstre i 15 år. Nå har hun frasagt seg mandatet og skal i stedet tiltre stillingen som ny generalsekretær i Nordisk ministerråd 1. januar 2023. Foto: norden.org

Hva er forskjellen på en kamel og Nordisk ministerråd? En kamel kan slite i 14 dager uten mat og drikke, mens ministerrådet kan spise og drikke i 14 dager uten å utrette stort.

Slik lød det fra Karen Ellemann da hun i den danske avisen Berlingske i 2013 vittig kritiserte Nordisk ministerråd for å være «Nordens dyreste kaffeklubb» og «Nordens papirtiger nr. 1». 

Etter nyttår setter hun seg selv til rette som generalsekretær i Nordisk ministerråd. Men ifølge den tidligere ministeren for nordisk samarbeid var det nettopp kritikken av hennes kommende arbeidsgiver som sikret henne jobben.

– Jeg tok selv opp kronikken under samtalen og sa: Dere er vel klar over at jeg har vært kritisk? Svaret fra dem var: Ja takk, det er det vi gjerne vil ha. Jeg velger å tolke det som at det ikke var på tross av min skarpe kritikk, men på grunn av den jeg fikk jobben, sier 53-årige Karen Ellemann.

– Er problemene du kritiserte den gangen blitt løst?

– Det tror jeg ikke. Man vil helt klart kunne se at det alltid vil være en løpende mulighet for å forbedre tingene, sier hun.

– Er Nordisk ministerråd mer relevant nå?

– Nordisk samarbeid er mer relevant enn noen gang. Dels på grunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen, men også på grunn av de erfaringer som ble gjort i kjølvannet av korona. Pandemien viste at nasjonalstatene ikke var oppmerksom på at mange pendlet frem og tilbake mellom landene, og det fikk enorme konsekvenser for både bedrifter og innbyggere.