Kollaps etter brakvalget i 2019 –  over halvparten av de folkevalgte har forlatt «bompengepartiet»

Kommunevalget i 2019 ble en braksuksess for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB). Med 64 mandater i 11 kommunestyrer og fire fylkesting kunne partiet si seg godt fornøyd med resultatet. I dag ser situasjonen derimot helt annerledes ut. Hva skjedde egentlig med «Bompengepartiet» og dets representanter?

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (nå Folkets Parti FNB) gjorde furore i valgkampen i 2019. De ble tredje største parti i flere kommuner og byer. Nå har svært mange av partiets tillitsvalgte forlatt partiet. Her er nåværende partileder Cecilie Lyngby under en av aksjonene i forkant av lokalvalget. – Det tar tid å bygge opp et parti, sier Lyngby. 
Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (nå Folkets Parti FNB) gjorde furore i valgkampen i 2019. De ble tredje største parti i flere kommuner og byer. Nå har svært mange av partiets tillitsvalgte forlatt partiet. Her er nåværende partileder Cecilie Lyngby under en av aksjonene i forkant av lokalvalget. – Det tar tid å bygge opp et parti, sier Lyngby. Foto: Lise Åserud / NTB
Oscar Solvang Bergersen

Partiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) ble stiftet i 2014 av Frode Myrhol i Stavanger, og har i sin korte levetid erfart store endringer både sentralt og lokalt. I 2019 stilte de lister i elleve kommuner og fire fylker.

Til sammen stilte 248 personer til valg for partiet til kommune- og fylkestingsvalget. «Bompengepartiet» skapte furore i valgkampen. I mange kommuner skapte partiets representanter helt nye maktkonstellasjoner. 

Fire år senere har mye skjedd. Ved stortingsvalget 2021 hadde oppmerksomheten dalt, og partiet fikk kun 3.400 stemmer, som tilsvarer 0,1 prosent. Partiet har skiftet navn til Folkets Parti FNB (FP), og av de 64 folkevalgte i kommunestyrer og fylkesting har 37 forlatt partiet, altså 58 prosent, viser en kartlegging Altinget har gjort.

Altinget logoLøvebakken
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om løvebakken samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00