Kollaps etter brakvalget i 2019 –  over halvparten av de folkevalgte har forlatt «bompengepartiet»

Kommunevalget i 2019 ble en braksuksess for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB). Med 64 mandater i 11 kommunestyrer og fire fylkesting kunne partiet si seg godt fornøyd med resultatet. I dag ser situasjonen derimot helt annerledes ut. Hva skjedde egentlig med «Bompengepartiet» og dets representanter?

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (nå Folkets Parti FNB) gjorde furore i valgkampen i 2019. De ble tredje største parti i flere kommuner og byer. Nå har svært mange av partiets tillitsvalgte forlatt partiet. Her er nåværende partileder Cecilie Lyngby under en av aksjonene i forkant av lokalvalget. – Det tar tid å bygge opp et parti, sier Lyngby. 
Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (nå Folkets Parti FNB) gjorde furore i valgkampen i 2019. De ble tredje største parti i flere kommuner og byer. Nå har svært mange av partiets tillitsvalgte forlatt partiet. Her er nåværende partileder Cecilie Lyngby under en av aksjonene i forkant av lokalvalget. – Det tar tid å bygge opp et parti, sier Lyngby.  Foto: Lise Åserud / NTB
Oscar Solvang Bergersen

Partiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) ble stiftet i 2014 av Frode Myrhol i Stavanger, og har i sin korte levetid erfart store endringer både sentralt og lokalt. I 2019 stilte de lister i elleve kommuner og fire fylker.

Til sammen stilte 248 personer til valg for partiet til kommune- og fylkestingsvalget. «Bompengepartiet» skapte furore i valgkampen. I mange kommuner skapte partiets representanter helt nye maktkonstellasjoner. 

Fire år senere har mye skjedd. Ved stortingsvalget 2021 hadde oppmerksomheten dalt, og partiet fikk kun 3.400 stemmer, som tilsvarer 0,1 prosent. Partiet har skiftet navn til Folkets Parti FNB (FP), og av de 64 folkevalgte i kommunestyrer og fylkesting har 37 forlatt partiet, altså 58 prosent, viser en kartlegging Altinget har gjort.

 • Folkeaksjonen Nei til mer bompenger fikk 51 mandater i elleve kommuner. I fylkene fikk de inn 13 representanter.
 • Altinget har også undersøkt alle som stilte på liste for FNB. Av de 248 kandidatene som stilte på lister til valget i 2019, er vi kjent med at 103 har forlatt partiet. Statusen de 65 resterende listekandidatene har ikke Altinget oversikt over.
 • I en oversikt Kommunal Rapport har gjort over alle partiers representanter i kommunestyrer, kommer det frem at til sammen 412 representanter har forlatt det partiet de ble valgt inn for etter 2019-valget. FNB er ikke det partiet som har mistet flest tillitsvalgte, men helt klart partiet der høyest andel av de som ble valgt, har endret partitilknytning. 
  I 2019 kunne Folkeaksjonen Nei til mer bompenger i Stavanger og flere andre lokallag juble for valgresultatet. Men etter fire turbulente år med internstrider, og et helt lokallag som stiftet sitt eget parti, ser situasjonen noenlunde annerledes ut før kommune- og fylkestingvalget i 2023.
  I 2019 kunne Folkeaksjonen Nei til mer bompenger i Stavanger og flere andre lokallag juble for valgresultatet. Men etter fire turbulente år med internstrider, og et helt lokallag som stiftet sitt eget parti, ser situasjonen noenlunde annerledes ut før kommune- og fylkestingvalget i 2023. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Det tar tid å bygge opp et parti. Politikk handler om tålmodighet, er partileder Cecilie Lyngbys kommentar. 

Når det gjelder selve kjernesaken, å få ned bompengekostnadene, har ikke FNB lykkes med å fjerne mange bompengeringer. Men Cecilie Lyngby mener likevel det ikke har vært bortkastet for velgerne å gi sin stemme til partiet. 

– Vi har helt åpenbart forhindret at bompengene øker enda mer. Bare i Oslo har vi fremmet 12 forslag om å redusere bompenger, men de andre partiene stemmer ikke med våre forslag. Men det vi helt klart har lykkes med, er å skape blest om denne saken, slik at de andre partiene nå ikke tør å gå inn for de ville bompenge-forslagene sine, sier Lyngby. 

 

Les også

Under følger en oppsummering av utviklingen i partiet i de kommunene og fylkene FNB stilte til valg i.

 

Alver kommune: Ble største parti

I Vestland-kommunen Alver ble FNB det største partiet etter valget. De fikk 22,1 prosent, noe som ga dem 10 mandater i kommunestyret.

 • Nå har tre av disse meldt overgang til andre partier: Yngve Walaker har gått til Frp, Thore Helland har gått til Sp og Heine Fyllingsnes har gått til Høyre. 
 • Lokallaget har forlatt moderpartiet i samlet flokk og stiftet Folkepartiet Alver.
 • Av de 29 som stilte til valg i 2019 har dermed alle 29, derav 10 folkevalgte og 6 varamedlemmer, forlatt FNB. 

Tidligere gruppeleder i FNB Alver, nå gruppeleder i Folkepartiet Alver og i Alver kommunestyre, Morten Klementsen, svarer i en e-post om partiets ambisjoner for neste valg:

– Vi må registrere oss på nytt som politisk parti i Alver kommune, og vi er ikke ferdig med nominasjonsprosessen for 2023.

 

Bergen kommune: Skapte bølger, har mistet nesten all oppslutning

FNB skapte virkelig bølger i Bergens-politikken og endte med 16,7 prosent oppslutning og 11 representanter i bystyret. FNB ble en del av opposisjonen i Bergen, og mye har skjedd siden den gang. De har også mistet nærmest all oppslutning i følge de siste meningsmålingene. 

 • Fem av representantene er nå uavhengige, inkludert tidligere gruppeleder Trym H. Aafløy.
 • Cesilie Tveit er gruppeleder i bystyret. Hun bekrefter at hun stiller til gjenvalg i 2023.
 • Av de 50 som sto på partiets lister i 2019, har 20 meldt seg ut.

FP Bergen er i gang med valgkampen, og på lik linje med Øygarden og Oslo ønsker lokallaget flere kandidater til valglistene, og har utlyst fem ledige «stillinger» på Finn.no.

– Vårt hovedmål er å få flere engasjert i politikk og saker, det er noe alle partier ønsker seg. Dette er ikke listefyll, som for øvrig er det styggeste ordet jeg hører. Det er et alvor i dette, sier gruppeleder Cesilie Tveit til Dagsavisen.

 

Stavanger kommune: Valgte rødgrønn side etter valget

FNB var særlig sterke på Vestlandet der partiet ble etablert, og i Stavanger fikk partiet 9,2 prosent oppslutning ved valget i 2019. Det gjorde partiet til byens tredje største. 

Frode Myrhol er den store profilen, som grunnla FNB i 2014. Han er i dag gruppeleder i Folkets Parti i Stavanger, og kommunalråd og leder for utvalg for by- og samfunnsutvikling. Myrhol er også valgt inn for fylkestinget i Rogaland (se lenger ned i artikkelen). I Stavanger valgte FNB å støtte rødgrønn side. 

 • FNB fikk inn tre representanter i Stavanger bystyre ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015. Ved valget i 2019 ble bystyregruppen fordoblet, til seks representanter.
 • Folkets Parti har en rekke tillitsvalgte i ulike grupper og råd i Stavanger.
 • Blant de seks representantene og ni vararepresentantene i kommunestyret, har Jan Inge Selvik og Svein Terje Imsland meldt seg ut av partiet. De er i dag uavhengige representanter. 
  Frode Myrhol og Cecilie Lyngby har kjempet om å få lede «bompengepartiet» videre. Frode Myrhol er i dag en del av flertallsgrunnlaget i Stavanger, og sitter også som gruppeleder i Fylkestinget. Men Lyngby har tatt over som leder i Folkets Parti FNB. 
  Frode Myrhol og Cecilie Lyngby har kjempet om å få lede «bompengepartiet» videre. Frode Myrhol er i dag en del av flertallsgrunnlaget i Stavanger, og sitter også som gruppeleder i Fylkestinget. Men Lyngby har tatt over som leder i Folkets Parti FNB.  Foto: Terje Pedersen / NTB

– Av alle de som stod på listen i 2019, er det selvsagt mange som ikke fikk verv etter valget, og dermed ikke er direkte aktive lenger. Vi har 25 personer som per i dag representerer Folkets Parti i en rolle oppnevnt av Stavanger kommunestyre. Vi har ikke mistet noen fremtredende representanter siden 2019, skriver grunnlegger og gruppeleder Frode Myrhol til Altinget. 

 

Sandnes kommune: Godt valg, men full oppløsning etter intern uro

Med fem mandater og 9,1 prosent oppslutning i valget i 2019 gjorde FNB Sandes et særdeles godt kommunevalg, men intern uro og uenigheter med sentralstyret har ført til store endringer. FNB støttet først en flertallskoalisjon av Ap, Frp og Sp, men trakk seg ut av den i høst.

 • 4 av 5 av de innvalgte representantene er blitt ekskludert eller har meldt seg ut av partiet: Listetopp Ellen Karin Moen er ekskludert, Arnfinn Bilstad meldte seg som uavhengig, og Arve Rosland og Per Løvas har gått til Frp.
 • Alexandra Eva Lind er gruppeleder. På valgdagen 13. september 2019 fikk hun beskjed fra ledelsen i FNB Sandnes at hun ikke ville få være med i noen av de kommunale utvalgene. To dager senere meldte Sandnesposten at Lind var ekskludert fra partiet for «ukollegial opptreden og for å ha skadet partiet eller medlemmers omdømme.» Hun fikk flest personstemmer for FNB i Sandnes og støtte fra partistifter Myrhol, men Ellen Karin Moen ble den gang valgt som gruppeleder. Få dager senere ble eksklusjonen omgjort. Lind er også valgt inn på fylkestinget i Rogaland.

 

Sola kommune: Ti prosent oppslutning, men halve gruppa er ute

FNB Sola fikk 10,1 prosent oppslutning i 2019, noe som ga fire mandater. To av fire har i ettertid forlatt partiet. 

Gruppeleder i FP Sola, Ove Evertsen, sier i en e-post:

– For Sola sin del har Koenraad Beeckman meldt overgang til Venstre, og Roy Øyvind Hetland er ikke lenger registrert som medlem hos oss.

 

Oslo kommune: Bråk og uro, domfellelser og overganger

I Oslo skapte FNB mye uro, og partiet hentet stemmer fra mange av de mer etablerte partiene. Særlig i Groruddalen fikk partiet stor oppslutning og tok et jafs av Arbeiderpartiets velgere. De fikk 21.346 stemmer i Oslo, som er en oppslutning på 5,8 prosent. 

Men etter valget har Oslo-partiet vært i hardt vær.

 • Medlemskonflikt i forkant av valget førte til at FNB Oslo ble delt i to lokallag. Den siden som støttet sentralstyret og Frode Myrhol, fikk alle de fire mandatene. 
 • Fire ble valgt inn i Oslo bystyre: Danny Chaudry, Cecilie Lyngby, Britt Fossum og Bjørn Revil. 
 • Danny Chaudhry var den første som forlot partiet. Han startet en enmanns bystyregruppe (Chaudhrys gruppe). I 2021 ble han dømt til 9 måneders fengsel for grov svindel av Nav, etter å ha mottatt 762.000 kroner i urettmessig trygd. Han møtte i bystyremøte med fotlenke i juni 2021.
 • Bjørn Revil har forlatt partiet og representerer nå Frp i bystyret.
 • Cecilie Lyngby og Britt Fossum er fortsatt tilknyttet Folkets Parti FNB. 
 • De som tilhørte det andre lokallaget, Elisabeth Velle Andersen, Daniel Stephanek, Jan Eriksen og Kikki Christel Nyhagen ble alle senere ekskludert fra partiet.
 • Etter valget oppsto det uenighet mellom de mest profilerte av FNBs politikere, Cecilie Lyngby i Oslo og Frode Myrhol i Stavanger. Lyngby ville ta over Myrhols lederstilling, men det hele endte med at de ble definert som likeverdige ledere.
 • Lyngby er i dag partiets eneste leder etter at Myrhol trakk seg under landsmøtet i Bergen sommeren 2022. Hun er også partiets ordførerkandidat ved valget i september.

Nåværende partileder Cecilie Lyngby kommenterer uroen i Oslo. 

– Det er kun Danny og Bjørn som har gått over til annet parti. Vi har bygget opp bydelslag i Oslo og flere fylker det siste året. Videre har flere fra Høyre kommet over til oss. Valgkampen settes i gang nå, og vi har mange som støtter oss i fylkes- og kommunevalget. 

Lyngby etterlyser nå listekandidater som vil stille for Folkets Parti gjennom en annonse på Finn.no.

Det samme har partiet gjort i Bergen og Øygarden.

– Husk at det tar tid å bygge opp et nytt parti. Vi er ennå et ungt parti, sier Lyngby til Altinget.

 

Klepp kommune: 15 meldte seg ut i protest

Uro og internstrider i Klepp i forkant av og på valgdagen førte til at partiet ikke fikk den oppslutningen ved valget som man forventet. Det endte med 5,5 prosent av stemmene og to mandater: Gruppeleder Aina Elise Larsen og Geir Morten Øvestad.

 • Aina Elise Larsen ble ekskludert fra partiet på valgdagen 9. september 2019, men sentralstyret ombestemte seg 17. september og konkluderte med at «hun ikke har gjort noe så alvorlig at det kvalifiserer til noe slikt».
 • Resten av partiet i Klepp svarte med å forlate partiet.
 • Andrekandidaten Geir Morten Øvestad meldte overgang til Ap, mens varamedlem Marius Bore og Ann Helen Parsons er uavhengige.
 • Larsen har meldt overgang til Sp.

Det er fremdeles usikkert om Folkets Parti stiller til valg i Klepp i 2023.

 

Porsgrunn, Øygarden, Askøy og Skien: Holder seg i partiet

I Øygarden kommune i Vestland fylke fikk FNB 8 prosent oppslutning og fire mandater. De fire er fortsatt i partiet. I likhet med FP Oslo og Bergen etterlyser de nye kandidater til lokalvalget gjennom en stillingsannonse på Finn.no.

I Askøy fikk FNB også 8 prosent oppslutning og tre representanter i kommunestyret. De sitter fortsatt som representanter for partiet.

FNB fikk 2,7 prosent oppslutning ved kommunevalget i Porsgrunn og 2 prosent i Skien. Det ga partiet ett mandat i hvert av kommunestyrene. Mari B. Knudtsøn i Porsgrunn og Tommy Ballestad i Skien er fortsatt med i partiet. 

Bompengelister stilte også til valg i Drammen og Tromsø. Disse var ikke med i FNB. I Tromsø fikk listen Nei til Bompenger 8,7 prosent av stemmene. I Drammen fikk Nei til Bomring-listen 7 ,7 prosent. 

 

Slik har det gått i fylkestingene

 • I Rogaland fylkesting fikk FNB 6,4 prosent oppslutning og tre mandater: Frode Myrhol, Eva Alexandra Ling og Ove Evertsen. De er fortsatt i partiet. 
 • I Vestland fikk FNB 9,1 prosent oppslutning og seks mandater. Fire av disse har siden forlatt partiet. Odd Erik Ling og Nils Haugland er de eneste som fortsatt representerer Folkets Parti.
 • I Vestfold og Telemark fylkesting fikk FNB 1,5 prosent oppslutning. Det ga FNB ett mandat i fylket. Arne Helge Jakobsen representerer fortsatt partiet.
 • I Viken fikk FNB 3,5 prosent oppslutning og tre representanter i fylkestinget. Av de tre folkevalgte, Terje Vegard Kopperud, Christin J. Gerner-Mathisen og Mette Algrim, er det kun Kopperud som fremdeles representerer FP. Gerner-Mathisen og Algrim står oppført som uavhengige.

– Bilpolitikk fortsatt viktigst

Partileder Cecilie Lyngby mener mange av utmeldingene fra partiet handler om at mange har hatt ulik motivasjon for å engasjere seg i politikken. 

– Vi har hatt en sak felles, men utover det er det mange grunner til at folk har gått inn i dette. Da vil man også etter hvert oppdage at partiet ikke var akkurat det du tenkte. Vi har brukt halvannet år på å lage et fullstendig program, og i den prosessen har flere gått ut. Det er helt naturlig, sier Lyngby. 

Bilpolitikk blir fortsatt den viktigste saken for partiet. 

– Ja, det er fortsatt mye uløst. Nå ryker det parkeringsplasser over hele byen, hvis vi ikke passer på, sier hun.

– Dere samarbeider både med høyre- og venstresiden i ulike deler av landet. Vi du fortsatt jobbe for at FP/FNB skal være blokkuavhengig?

– Ja, til vil har bygget oss til å bli et større parti, er det naturlig. Det vil være ulike muligheter for å få gjennomslag i ulike deler av landet. I Stavanger har vi blant annet fått kritikk for å samarbeide med MDG. Men for oss er det helt umerket å kunne få gjennomslag, samtidig som vi kan sitte å passe på «fienden», sier hun. 
 


E-post Politikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon