Kommunevalget nærmer seg – slik er status for fire av storbyene

Den kaotiske valgperioden i Kristiansand går etter alt å dømme mot sin slutt. I Trondheim ventes det største maktskiftet på 20 år – og i Bergen skaper diskusjonen om Bybanen fortsatt splittelser. – Det finnes ikke noen naturlige konstellasjoner som har flertall, sier Eirin Eikefjord, politisk redaktør i Bergens Tidende.

Foto: Berit Roald/NTB
Ingrid SkovdahlNora Didriksen

Onsdag inviterte Altinget og Opinion til frokostseminar om det kommende kommunevalget.

Temaet for seminaret var kampen om storbyene, og med ferske Opinion-tall og kommentarer fra lokale, politiske redaktører, ble det redegjort for valgstatus i Kristiansand, Trondheim, Bergen og Oslo. 

Hvem ligger an til å vinne valget, og hva betyr det for partiene å styre disse byene? Hva er de viktigste sakene, og hva endres dersom det blir maktskifte?

Kristiansand: – Protestpartiene blir de store taperne

I Kristiansand tyder mye på et maktskifte til fordel for de tradisjonelle partiene på blå side. Her mener hele 41 prosent av velgerne at utviklingen i byen går i feil retning, og 37 prosent sier at de har lav tillit til bystyret.

– Nå blåser det en høyrevind over Kristiansand. Det har vært mye uro, folk har byttet parti, og det har vært interne konflikter i partiene. Nå ønsker folk ro og stabilitet, fortalte Martin Stubban, rådgiver i Opinion. 

Dette kunne også politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, bekrefte. 

– Ordskiftet i kommunestyret har til tider vært veldig tøft, nesten litt skummelt å høre på til tider. På toppen av det har 14 av de innvalgte representantene byttet parti, sa Udjus. 

Ordskiftet i kommunestyret har til tider vært veldig tøft, nesten litt skummelt å høre på til tider. 

Vidar Udjus
Politisk redaktør, Fædrelandsvennen

– Det er dramatisk at så mange ikke har tillit til kommunestyret, men samtidig viser det at velgerne har fulgt med, og fått med seg det som har skjedd i kommunen, fortsatte han.

I Kristiansand er det nå en annerledes valgkamp som utspiller seg, ifølge redaktøren.

– Protestpartiene ser ut til å bli de store taperne i dette valget. Vidar Kleppe kommer kanskje inn, og kanskje får han også med seg en kollega - men protestpartiene får ikke helt «schvung» på det. Det er den store trenden i år, slo Udjus fast. 

Les også

Trondheim: – Ingen blir sjokkert om Sp bytter side

I Trondheim har ordføreren siden 20 år tilbake, Rita Ottervik (Ap), annonsert at hun ikke stiller til gjenvalg. Byen ligger nå an til å få et maktskifte fra rødt til blått.

– Trondheim har lenge vært en veldig rød by – Arbeiderpartiets bastion. Kommunen skal få sin første nye ordfører på 20 år, og det er i tillegg veldig jevnt mellom partiene, sa Martin Stubban, rådgiver i Opinion. 

Ifølge Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen, ligger dette an til å bli det store spenningsmomentet i Trondheim kommune. 

– De fire partiene som har flertall i dag, er helt avhengige av Rødt for å beholde et knapt flertall. Senterpartiet er ikke særlig giret på å samarbeide med Rødt, og kan komme til å skifte side etter 20 år med samarbeid på venstresiden, sa Sandvik.

– Ingen blir sjokkert om de gjør det. Det ville være mer overraskende om MDG skiftet side, siden de blir sett på og regnet som et rødt parti. Men samtidig er både MDG og SV lei det de mener er en arrogant holdning fra Arbeiderpartiet, fortsatte hun. 

Les også

Bergen: – Bybanesaken er ikke død

I Bergen kommune ser Christine Meyer (H) ut til å gjøre en sterk comeback. Hun har tidligere vært byråd i Bergen kommune, men også statssekretær i Arbeids- og administrasjonsdepartementet og administrerende direktør i Statistisk Sentralbyrå.

Blant velgerne oppgir hele 41 prosent at de ønsker Christine Meyer som byrådsleder, mens bare 24 prosent ønsker at sittende byrådsleder Rune Bakervik (Ap) blir sittende.

– Dette er uvanlig, siden sittende byrådsledere ofte gjør det best på målinger, sa rådgiver i Opinion, Maria Rosness. 

– Det skal dog sies at Bakervik kun har sittet et år, da forrige byrådsleder måtte gå på grunn av barnevernskandalen som rammet kommunen. 

Noe som derimot er mindre overraskende, er at kollektivtransport seiler opp som viktigste valgspørsmål for bergenserne. Her mener 48 prosent – tross fattet vedtak – at Bybanen ikke skal gå over Bryggen, mens 41 prosent mener at den skal det.

– Spørsmålet om hvorvidt bybanen til Åsane skal gå over Bryggen, splitter fortsatt innbyggerne. Vi utenfor Bergen forstår nok ikke hvor mye spenning det er knyttet til dette, sa Opinion-rådgiveren. 

Vi utenfor Bergen forstår nok ikke hvor mye spenning det er knyttet til dette.

Maria Rosness
Rådgiver, Opinion

Ifølge Eirin Eikefjord, politisk redaktør i Bergens Tidende, kan dette bli en vanskelig sak for Høyre om de vinner valget og overtar styringen i kommunen.

– Bybanesaken er ikke død, selv om sterke krefter har prøvd å legge den død. Høyre har vært veldig tydelige på at de ikke vil ha en ny kamp om bybanen, men den skal fortsatt bygges og finansieres. Spørsmålet er hva Høyre vil gjøre, sa Eikefjord.

BT-redaktøren fremhevet også maktkonstellasjonen som et annet viktig spenningsmoment i dette valget:

– Vår siste måling viser at det ikke er noen naturlige konstellasjoner som har noe flertall. Det er en helt vanvittig fragmentering. Så det store spørsmålet er hvem Høyre vil styre med, og hvordan konstellasjonen vil bli, mente Eikefjord. 

Det er en helt vanvittig fragmentering.

Eirin Eikefjord
Politisk redaktør, Bergens Tidende

Oslo: – Høyre har ikke «carte blanche» til makten

I Oslo trues det rødgrønne flertallet, som i mange andre kommuner, av svært gode målinger for Høyre – men flest ønsker fortsatt å beholde Raymond Johansen (Ap) som byrådsleder.

– 35 prosent ønsker at Raymond Johansen skal bli sittende, mens 32 prosent vil ha Eirik Lae Solberg. I tidligere målinger har Solberg ligget lenger bak, men han har gjort en god innspurt i august, sa Maria Rosness fra Opinion. 

I tillegg gjør Høyre det godt på meningsmålingene, mens Arbeiderpartiet fremdeles sliter.

– Vi må ikke glemme at det er den store trenden, sa Altingets sjefredaktør Veslemøy Østrem, og tilføyet:

– Men Høyre har heller ikke «carte blanche» til makten. Vi vet at det mobiliserer flere til å gå og stemme når resultatet på meningsmålingene er så jevnt. Det er en trigger. 

Sammenlignet med øvrige kommuner i landet, utmerker seg Oslo som en by der mange velgere over hele det politiske spekteret er opptatt av klima og miljø. 

Det er en helt vanvittig fragmentering.

Eirin Eikefjord
Politisk redaktør, Bergens Tidende

– Oslos velgere skiller seg mye mot andre kommuner. Her er MDG og Venstre er veldig store, og MDG har fått fra å være et aktivistparti, til å både være og oppfattes som et styringsdyktig parti. Selv om partiet sliter nasjonalt, er de oppe i 12,7 prosent i Oslo. Det er ganske oppsiktsvekkende, mente Østrem.

Et annet spenningsmoment i Oslo kommune, er maktkonstellasjonen etter valget.

– I Oslo kan ikke Høyre ta det for gitt at alle de borgerlige kompisene blir med på laget. Leder for Venstre i Oslo har tydelig sagt at han åpner for samarbeid med venstresiden. Samtidig har også Høyre endret seg til å bli et mer sentrumsorientert parti sammenlignet med hvordan det var før, sa Østrem. 

Les også

Omtalte personer

Martin Stubban

Rådgiver, Opinion
Statsvitenskap (NTNU)

Veslemøy Hedvig Østrem

Sjefredaktør, Altinget.no
journalist (Norges Journalisthøgskole 1994), BA i journalistisk (Universitetet i Oslo 1994)

Siv Sandvik

Politisk redaktør, Adresseavisen
Bachelor, journalism and international relations (University of Queensland, 2004), MA political journalism (Columbia university, 2011)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00