Debatt

Lill Sverresdatter Larsen: Å ta vare på folk er jobb nummer én

Regjeringen sier det er «vanlige folks tur». Uansett hvem vi er, trenger folk et solid bolverk mot kriser og uønskede hendelser. Vi trenger en ansvarlig tilnærming i krisesituasjoner, støttet av kompetanse og ferdigheter til å håndtere utfordringene som venter. Særlig har krisene vist at helsetjenesten er avgjørende for beredskapen.

En solid helseberedskap krever en fast bemanning og velutdannede fagfolk som kan håndtere komplekse oppgaver, skriver Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund. 
En solid helseberedskap krever en fast bemanning og velutdannede fagfolk som kan håndtere komplekse oppgaver, skriver Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Lill Sverresdatter Larsen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Dessverre unnlater regjeringens Helseberedskapsmelding å adressere den mest kritiske risikoen for beredskapen vår: Den påtrengende mangelen på sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre.

En solid helseberedskap krever en fast bemanning og velutdannede fagfolk som kan håndtere komplekse oppgaver.

Lill Sverresdatter Larsen
Leder i Sykepleierforbundet

En solid helseberedskap krever en fast bemanning og velutdannede fagfolk som kan håndtere komplekse oppgaver. Dette ble tydelig påpekt av Totalberedskapskommisjonen i juni 2023, som ikke bare understreket betydningen av en stabil grunnbemanning for fleksibilitet ved større hendelser, men som også ga klare anbefalinger om å forbedre helsetjenestens ressurssituasjon. 

Med en tydelig mangel på over 5600 sykepleiere i dag, står helsevesenet overfor alvorlige utfordringer i hverdag, men spesielt i en krisesituasjon. Selv de store problemene som intensivkapasiteten ved norske akuttinstitusjoner utgjør, blir i Helseberedskapsmeldinga bare overfladisk behandlet uten klare tiltak.

Les også

Prekær situasjon i Nord-Norge

Den prekære situasjonen i Nord-Norge, hvor bekymringene for sikkerhetssituasjonen øker parallelt med mangel på helsepersonell, blir også oversett i meldingen.

Norsk Sykepleierforbunds landsmøte meldte nylig Kode Rød i forbindelse med situasjonen i Helse Nord. Årevis med manglende evne, vilje og virkemidler for å beholde helsepersonell, har resultert i at helseregionen nå sliter med å opprettholde et faglig forsvarlig tilbud til befolkningen.

Meldingen unnlater å adressere behovet for bedre grunnbemanning. 

Lill Sverresdatter Larsen
Leder i Sykepleierforbundet

Meldingen unnlater å adressere behovet for bedre grunnbemanning. Tvert imot – den poengterer sjablongmessig at «det er ikke bærekraftig å bemanne seg ut av alle utfordringer som helse- og omsorgstjenesten kommer til å stå overfor».

Dette utgjør en alvorlig mangel på nøkkelpersonell, noe som har ført til økt innleie fra vikarbyråer og en økning i nordmenns søken etter private helseforsikringer.

Riksrevisjonens kritikk blir ignorert

Riksrevisjonens klare kritikk og advarsel om rekrutteringsproblemer for sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre blir ignorert. Teknologi og digitalisering, anerkjent som nødvendig for fremtidens helsetjenester, prioriteres heller ikke i meldingen.

Å investere i sykepleierkompetanse er som å kjøpe en forsikring for nasjonal beredskap.

Lill Sverresdatter Larsen
Leder i Sykepleierforbundet

Mangelen på konkrete prioriteringer og investeringer, både nasjonalt og lokalt, representerer et betydelig gap i beredskapsplanen. Velutviklede helse- og omsorgstjenester er kritiske for nasjonal bosetting og økonomisk levedyktighet.

Den økte sikkerhetssituasjonen i nord gjør det enda mer presserende å opprettholde befolkningen. Å investere i sykepleierkompetanse er som å kjøpe en forsikring for nasjonal beredskap.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00