LO og NHO uenig om rentepolitikk: – Bjørnstad tar feil, sier Dørum

Sjeføkonom i LO Roger Bjørnstad mener den norske sentralbanken ikke har en riktig forståelse for den norske lønnsdannelsen. – Dette handler ikke om at Norges Bank nå kjører ledigheten opp for å stoppe inflasjonen, svarer sjeføkonom i NHO Øystein Dørum.

Sjefsøkonomene i LO og NHO, Roger Bjørnstad og Øystein Dørum, er uenige om bruken av rentepolitikken som virkemiddel mot den høye prisveksten i Norge.
Sjefsøkonomene i LO og NHO, Roger Bjørnstad og Øystein Dørum, er uenige om bruken av rentepolitikken som virkemiddel mot den høye prisveksten i Norge.Foto: Henry Mai / LO Moment Studio / NHO
Hans Andreas Starheim

Det ble som ventet ingen renteheving på torsdagens rentemøte, men sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet samtidig at det bare er snakk om et kort hvileskjær fra den raskt stigende rentekurven Norges Bank har lagt seg på det siste året.

– Mest sannsynlig hever vi renten i mars, sa Wolden Bache på pressekonferansen etter rentemøtet, og signaliserte samtidig at det heller ikke er sikkert det er siste gang renten settes opp i år.

Flere har vært kritiske til den raske hevingen av rentenivået som sentralbanken har gjennomført for å bremse den rekordhøye prisveksten, som i Norge er den høyeste siden 80-tallet.

Altinget logoArbeidsliv
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om arbeidsliv samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00