Om  
Sofie Marhaug
Marie Sneve Martinussen

Marhaug er valgt som ny nestleder i Rødt: – Rødt kan bli større hvis vi vil

Marie Sneve Martinussen er valgt som leder i Rødt. Hun får med seg stortingsrepresentant Sofie Marhaug og Charlotte Therkelsen i toppledelsen. 

ET KRAFTVERK: Sofie Marhaug er valgt som ny nestleder i partiet.&nbsp;– Rødt betyr noe for folk, var budskapet hennes fra talerstolen under valgdebatten.&nbsp;<br>
ET KRAFTVERK: Sofie Marhaug er valgt som ny nestleder i partiet. – Rødt betyr noe for folk, var budskapet hennes fra talerstolen under valgdebatten. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Eira Lie Jor

Rødt åpnet sitt landsmøte med en tale fra partileder Marie Sneve Martinussen – før landsmøtet valgte å gjøre en endring i foreslått forretningsorden. Et flertall av delegatene på landsmøtet valgte å åpne for muligheten til å sende inn benkeforslag til valgkomiteens innstilling. 

Etter en lang debatt – og et alternativt nestleder-forslag – ble valgkomiteens innstilling til ny ledelse vedtatt av landsmøtet.

Den nye ledertrioen i Rødt er leder Marie Sneve Martinussen, nestleder Charlotte Therkelsen og nestleder Sofie Marhaug. 

Marhaug tok ordet under debatten og pekte på strøm-debatten som en av hovedsakene som kommer framover. Hun understreket også at hun er motivert til å få partiet til å vokse. 

– Rødt betyr noe for folk, i kampen mot klasseforskjeller, for de som går på trygd, for solidaritetsbevegelsen for Palestina, sa Sofie Marhaug fra talerstolen under debatten og la til: 

– Rødt kan bli større hvis vi vil, og jeg har lyst til å hjelpe Marie med det. 

Les også

«We love you, Sofie» 

Det kom en rekke lovord til både Sneve Martinussen og Marhaug under debatten. Formuleringer som «We love you, Sofie» og «Takk, Marie» ramlet ned av talerstolen. 

Naomi Wessel fra Rødt Haugaland startet ballet: 

– Sofie Marhaug klarer å framsnakke distriktene, samtidig som hun representerer Rødt på Stortinget på aller beste måte. Sofie er et varmt og samlende menneske.  

– Vi kan ikke skusle vekk et kraftverk, sa Aina Haram Hauge fra Raudt Ytre Søre og siktet til nettopp Marhaug, som har markert seg tydelig i debatten om kraft og strøm. 

Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson var på talerstolen og erklærte seg «dundrende inhabil» overfor kandidaturet til samboer Sofie Marhaug. Stortingskollega Seher Aydar benyttet anledningen til å takke Sneve Martinussen for at hun tok over roret i fjor sommer. 

– Du kom inn da Rødt var såra. 

Les også

Et Østfold-alternativ 

Rødt Østfold foreslo en alternativ kandidat: fylkesleder Ravn Villtokt. Det ble gjort på bakgrunn av en bekymring: Er den nye ledertrioen for homogen? 

Det ble pekt på at de er hvite kvinner, som enten er stortingsrepresentanter eller vara til stortinget og at sannsynligvis ingen av dem er skeive. 

Villtokt er ikke-binær og ble presentert som en kandidat som vil gi ledelsen mer mangfold. 

Forslaget om å velge Villtokt falt. 

Debatten om partikultur

I sin tale til landsmøtet tok Marie Sneve Martinussen opp behovet for en bedre partikultur. Hun fikk svar på ønsket fra flere delegater, blant dem Thomas Linder Aspen fra Rødt Hemnes.

– Det brutale kjøret mot Amrit Kaur er noe av det mest brutale jeg har vært borti. Framover venter jeg at kun en representant fra vårt parti går ut og presenterer hva partiet står for, ikke en hel mobb, sa han.  

Flere andre delegater brukte også anledningen til å si noe om behovet for en styrket partikultur og rom for flere ulike syn innad i partiet. 

Omtalte personer

Sofie Marhaug

Stortingsrepresentant for Hordaland, medlem, energi- og miljøkomiteen, medlem, Stortingets valgkomité

Marie Sneve Martinussen

Fungerende partileder (R), stortingsrepresentant for Akershus, medlem, finanskomiteen

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00